Teknisk fejl gav formentlig tarmbakterier i badevandet
Det var en teknisk fejl, der i sommer formentlig forårsagede colibakterier ved flere strande omkring Aarhus, forklarer direktør for Aarhus Vand.
Da Aarhus Kommune i slutningen af juli indførte badeforbud på flere østjyske strande på grund af for mange colibakterier i vandet, skyldtes det formentlig en teknisk fejl i et spildevandsbassin.
Det bekræfter direktør for Aarhus Vand Lars Schrøder over for TV2 ØSTJYLLAND.
- Når der bliver taget en kontrol med høje tal, går vi hele vores system igennem. Og lige præcis den kontrol foranledigede, at vi gik hele systemet igennem for at se, om vi kunne finde nogle driftsforstyrrelser, og der fandt vi et bassin, hvor sensoren viste at bassinet var tomt, og det var det ikke, og derfor skete der noget, siger Lars Schrøder med henvisning til en badevandsprøve, der viste høj forekomst af colibakterier – eller tarmbakterier om man vil.
Direktøren forklarer, at Aarhus Vand har 3000 kilometer kloakledning og flere end 400 bassiner rundt omkring i Aarhus, som alle bliver overvåget.
Hvor grel en fejl var det, I lavede her den 25. juli?
- Det er sådan nogle fejl, der kan ske. Det sker i et kæmpestort anlæg som vores. Der er rigtig mange steder, det kan gå galt. Sådan en sensor bliver selvfølgelig vedligeholdt og kontrolleret, men hvis den slår ud på et tidspunkt, inden vi opdager det og får repareret den, så kan det ske.
Skal vi acceptere, at der nogle gange er så mange tarmbakterier i vandet, at man kan blive syg af det?
- I skal tro på, at vi har kontrol over det, og at kommunen straks udsteder badeforbud, når der er grund til det.
- Det her er ikke en badestrand
TV2 ØSTJYLLAND har spurgt Lars Schrøder, om det er godt nok, at fem ud af otte badevandsprøver taget ved udløbet af Aarhus Å denne sommer viser ringe badevandskvalitet.
- Nej, det er jo aldrig godt nok, før vandet er fuldstændig rent, men om vi nogensinde kommer derhen, det er svært at garantere, siger Lars Schrøder, der dog anfægter det nære fokus på badevandskvalitet ved udløbet af Aarhus Å.
- Det er en helt forkert præmis, for det her er ikke en badestrand. Det her er ikke et sted, man skal bade. Kommunen siger, lad være med at bade ved åens udløb. Det er en permanent anbefaling, siger Lars Schrøder.
Aarhus Kommune fraråder permanent badning ved udløbet af Aarhus Å. Det samme gør sig gældende ved udløbet af Egåen.
Det skyldes i tilfældet Aarhus Å ifølge direktøren, at der løber renset spildevand fra Viby og Åby ud i åen og videre ud i havet. Fra 2028 er det dog planen, at et nyt renseanlæg står klar ved Marselisområdet, som skal erstatte de to i Viby og Åby.
- Så er det eneste vand i Aarhus Å vand fra Brabrand Sø og Årslev Sø, siger Lars Schrøder, der særligt peger på klimaforandringer med mere tørt vejr, men også ind imellem voldsomme regnskyl, som synderen der til tider giver udfordringer med overløb af spildevand.
Derfor opfordrer han badegæster til altid at tjekke badevandsappen, når der har været store regnskyl, inden man hopper i vandet.
- Vi kan ikke dimensionere vores anlæg, så de kan håndtere sådan en monsterregn, og der må vi bare acceptere, at med de klimaforandringer, der er nu, sker det engang imellem, at vandkvaliteten ikke er til at bade i, siger Lars Schrøder.