Tove fik ikke hjælp: Kommune får kritik for at tilbageholde information
Styrelsen for Patientklager udtaler kritik af Aarhus Kommune for ikke at udlevere oplysninger om afdød borger til TV2 Østjylland.
Aarhus Kommune burde have udleveret flere oplysninger om forløbet, hvor 97-årige Tove Dreyer døde, efter hun forgæves havde forsøgt at tilkalde hjælp med sit nødkald.
Det fremgår af en ny afgørelse, som er sendt blandt andre til TV2 Østjylland og Aarhus Kommune.
Styrelsen for Patientklager kritiserer Aarhus Kommune for at undlade at give helbredsoplysninger om Tove Dreyer enten skriftligt eller via en samtale med TV2 Østjyllands journalist.
Af afgørelsen fremgår det blandt andet, at Aarhus Kommune ”ikke har overholdt reglerne om at give oplysninger om sygdomsforløb, dødsårsag og dødsmåde.”
Sagen drejer sig om 97-årige Tove Dreyer, der lå hjælpeløs adskillige timer på gulvet i sit hjem i Viby i september 2022, selvom hun havde trykket på nødkaldsknappen seks gange. Hun blev efterfølgende indlagt på hospitalet, men tre uger senere døde hun.
TV2 Østjylland afslørede efterfølgende problemer med nødkaldsordningen, og i den forbindelse søgte vi aktindsigt hos Aarhus Kommune i Tove Dreyers sag.
Vi fik fuldmagt af Tove Dreyers datter og søgte oplysninger om både sygdomsforløbet, dødsårsagen, dødsmåden og den fulde sundhedsjournal. Ansøgningen blev afvist af Aarhus Kommune, og det er den afgørelse, der nu får kritik.
Styrelsen vurderer dog, at der ikke er grundlag for at kritisere Aarhus Kommune for ikke at udlevere den fulde journal.
- Hele denne sag er bestemt én, vi også er optaget af og skal tage ved lære af. Styrelsen slår fast, at kommunen ikke har lov til at udlevere den fulde journal, men at vi burde have tilbudt journalisten en samtale på lige fod med den samtale, vi havde med Tove Dreyers datter, Hanne. Det tager vi naturligvis til efterretning, siger rådmand for Sundhed og Omsorg, Christian Budde (V), i en skriftlig kommentar til TV2 Østjylland.
Efter TV2 Østjyllands afdækning af problemerne med nødkald i Aarhus Kommune, blev der ved det seneste budgetforlig afsat tre millioner kroner årligt til en ny nødkaldsordning.