Trine er fotonørd: - Jeg skulle opsøge angsten
Trine Niebuhr er bedst kendt som Foto-Trine, og det er der en god grund til. Hun elsker nemlig at tage billeder af alt fra U7-fodbolddrenge til store arrangementer i Aarhus og omegn.
Hvis du har stået på grønsværen omkring Aarhus en lørdag formiddag og drukket kaffe med den ene hånd, mens du lavede tegn med den anden, så har du helt sikkert lagt mærke til Trine Niebuhr.
Hun er 154 centimeter, har kasket på og så tager hun altid billeder.
- Jeg tager billeder af en masse sportsbegivenheder, og så tager jeg billeder af de arrangementer, der er inde i Aarhus, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Det er også derfor, at Trine Niebuhr altid bliver kaldt Foto-Trine både af sig selv, men også af alle andre.
Trine elsker at tage billeder, og for hende er det ikke vigtigt, om det er af U7-fodbolddrenge fra Lystrup, eller om en stor del af byen er samlet for at heppe på Bakken Bears i pokalfinalen i Vejlby-Risskov Hallen .
Intet er for stort eller for småt til Foto-Trine.
Alle billeder kommer på hjemmesiden
For Foto-Trine er det vigtigste, at hendes billeder bliver set og brugt og gør andre glade.
Derfor lægger hun næsten alle billeder, hun har taget, op på sin hjemmeside vildmedfoto.dk, når hun har fotograferet til en kamp.
- De professionelle fotografer vælger kun de bedste billeder ud, siger Foto-Trine. Men det gør hun ikke.
Faktisk kan Trine Niebuhr sagtens lægge 2.000 billeder op fra en kamp, og de bliver alle sammen redigeret. Et projekt, der kan tage flere dage for Trine at blive færdig med i sit lilla kontor i lejligheden i Lystrup.
- Så kan klubberne og spillerne downloade dem gratis, forklarer hun.
Kunne ikke forlade Lystrup
At tage billeder har ikke bare haft stor betydning for Trine - det ændrede hendes liv. I mange år havde Trine Niebuhr så meget angst, at hun ikke kunne forlade sin lejlighed i Lystrup, og det medførte en førtidspension og en konstant frygt for at møde fremmede mennesker.
Faktisk var Trine indespærret i 20 år - fra hun var 21 til hun blev 41. Hun kunne næsten ikke forlade sin lejlighed.
- Så fik jeg at vide af psykologerne, at jeg skulle opsøge angsten, forklarer hun, og det var det, der gav hende skubbet til at ændre sit liv.
Trine har fra hun var barn elsket at tage billeder, og det var der en gammel skolekammerat, der vidste, og han overbeviste Trine om, at hun skulle tage billeder af hans fodboldhold i Lystruphallen. En idé, der blev begyndelsen på, at Trine Niebuhr blev til Foto-Trine.
- Jeg får arbejdet med min angst, for hver gang, jeg kommer ud, glemmer jeg mig selv, fordi jeg koncentrerer mig om noget andet, siger hun.
Det smarte ved et kamera er, at man kan gemme sig bag det, når man vil, uden at det virker mærkeligt, forklarer Trine Niebuhr.
- Jeg kan sidde og tale med folk, og hvis jeg så ikke kan magte det mere, så kan jeg tage mit kamera og sige, at det skal indstilles. Så er der ingen, der tænker: "Hun er underlig".
Nørd i selfies
Udover at tage billeder til sportsbegivenheder og arrangementer har Trine Niebuhr løbende udvidet sortimentet af billedkategorier. Efterhånden er der også gået sport i at tage selfies med kendte personer. Faktisk har Trine fået intet mindre end 600-700 af slagsen i kassen.
Mange af dem hænger sammen i små firkanter og udgør et patchwork af 'selfieminder' på væggen bag 'Foto-Trine'-kasketter og objektiver til kameraerne.
- Jeg fandt ud af, at den følelse, jeg fik, når jeg havde det skidt, gik over, når jeg kunne kigge på mine selfies. Så blev det en dokumentation på, hvad det er, jeg egentlig har oplevet, siger Foto-Trine.
Og der er nogle vilde oplevelser bag de selfies, Trine Niebuhr har fået taget. Hvor mange kender du for eksempel, der har et selfie med kronprinsen?
- Jeg jagtede Kronprins Frederik. Han skulle åbne sejlsportscentret (i Aarhus, red.) sammen med Kronprinsesse Mary. Først gik jeg hen og sagde: "Undskyld, Deres Kongelige Højhed, må jeg få lov til at tage et billede sammen med dig?"
Men kronprinsen havde ikke tid.
Men det var ikke noget, der fik Foto-Trine til at give op, hun tog pressekortet af og den røde kasket på. Og da kronprinsen senere kom tilbage, gik det bedre med at få hans opmærksomhed:
- Frede, Frede, Frede, må jeg ikke godt få et billede? Du kan selv spørge Jacob Bundsgaard (Aarhus' borgmester, red.), hvor vigtigt det er at komme på min selfievæg. Og så sagde Jacob, at det var rigtigt nok.
Og derfor hænger Kronprins Frederik nu sammen med Thomas Helmig, Morten Olsen og mange flere på væggen i lejligheden i Lystrup.
Gratis pølser til mor
Og det er ikke kun Trine selv, der har mærket, at hun har ændret sig. Også Trines mor, Bente Niebuhr, har mærket den store betydning, fotografering har haft på datteren.
- Hun er kommet meget mere i balance med sig selv og kan tale med folk, forklarer hun.
Det har betydet, at Trine ikke bare er hendes datter mere, for foto-Trine er blevet en, som mange fra Lystrup og omegn ved, hvem er.
- Vi kan ikke gå ti skridt her i Lystrup, før der er nogen, der siger 'Goddag Trine', og så skal hun have et knus, beretter Bente Niebuhr.
Og alt den opmærksomhed har også haft visse fordele for Bente Niebuhr. Når det regner på præsten drypper det på degnen, som man siger:
- Oppe ved pølsemanden får jeg gratis pølser, fordi jeg er Trines mor, smiler Bente Niebuhr.
Mor har været en stor inspiration
Bente Niebuhr kan dog også selv tage en stor del af æren for, at datteren nørder foto. Bente har nemlig selv blitzet løs, og det var noget, som Trine lagde mærke til som barn.
- Du tog altid billeder, da jeg var barn. Og så købte du de der kameraruller med 12, 24 eller 36, og nogle gange når der så var 36 billeder, så fik jeg lov til at tage billeder også, siger Trine Niebuhr til sin mor.
Og med gejsten fra mor pakket i kameratasken, tog Trine sin passion for fotografi med hen i den ungdomsklub, hun gik i.
- Da jeg var en 12-14 år, fik jeg lov til at gå i sådan et mørkekammer og lave billeder derovre, husker hun.
Aarhus Fremad samlede ind til nyt kamera
På en efterårsdag i oktober sidste år, fyldte Trine 50 år, men det var ikke noget, hun fejrede med boller og kakao.
Hun stod derimod klar til at tage sortgule billeder af Aarhus Fremad på deres hjemmebane, og her ventede der Trine en overraskelse:
- Aarhus Fremad havde i hemmelighed gået rundt til klubberne i Aarhus og spurgt, om de ville være med i en fødselsdagsgave til mig, fordi jeg manglede et nyt kamera.
Så Trine fik penge til et nyt kamera, noget der virkelig gør hende glad indeni.
- Det fortæller bare noget om, hvor glade de er for, at jeg kommer derude. De sagde det i højtaleren. Det fortæller jo mig, at jeg bidrager med noget.
Og det gør hun uden at have nogen form for uddannelse inden for feltet. Alt hvad Trine ved om fotografi, har hun nemlig lært sig selv.
Hovedet højt under corona
Corona-krisen kom og den ændrede hverdagen og lukkede for de store arrangementer, som gjorde Trine så glad, men det var ikke noget, hun lod sig slå ud af, og i dag føler hun, at hun har formået at holde hovedet højt under krisen:
- Jeg har fotograferet alt det fodbold, jeg har kunnet komme til, og ellers er jeg begyndt at tage naturbilleder. Noget jeg aldrig har gjort før.
Men hun har også godt kunne mærke, at det har været hårdt ikke at komme ud og vise 'Foto-Trine'-kasketten frem.
- Det er lige før, jeg sidder og tuder, når jeg har set, de fotograferer til VM i håndbold, siger hun.
AGF sagde som de eneste nej
Trine har heldigvis fået lov til at fotografere til de kampe, der blev afviklet, men hun fik ét afslag, og det ramte hende hårdt.
- AGF har spillet meget, men der fik jeg at vide, at jeg ikke måtte komme ud på grund af corona. De valgte nogle andre amatørfotografer.
Men det er ikke kun bolden og billederne, som Trine savner - også de mennesker, hun er blevet så vant til at se og tale med, er tit forsvundet for en tid.
- Jeg savner, at folk har kommet og rost mig og spurgt, hvordan det går med mig - man kan godt sidde hjemme og føle sig lidt ensom.