Unge udsættes for fyrværkeri-ulykke via virtual reality
Sikkerhedsstyrelsen bruger virtual reality til at lære især unge at bruge fyrværkeri på en sikker måde
Hvert år kommer mellem 200 og 300 danskere til skade ved fyrværkeriulykker. Mange skader skyldes ifølge Sikkerhedsstyrelsen, at folk ikke er klar over, hvor farligt fyrværkeriet er.
Derfor har styrelsen skudt gang i en ny kampagne, som i dag, onsdag, lagde vejen forbi Aarhus Tech, hvor de studerende via virtual reality på egen krop kunne prøve, hvor galt det kan gå, hvis de ikke anvender nytårskrudtet korrekt.
Via virtual reality-brillerne oplevede de studerende nemlig at blive ramt af en vildfaren raket.
- Det er super virkeligt, og man får rigtig hurtigt øjnene op for, hvad der kan gå galt. Så det bekræfter helt sikkert, at man skal tage nogle sikkerhedsforanstaltninger, siger Christian Skriver, der er studerende på Aarhus Tech og onsdag prøvede brillerne.
Med virtual reality-brillerne forsøger Sikkerhedsstyrelsen at nå ud til de unge med råd om sikker brug af fyrværkeri på en ny måde.
- Virtual reality er noget, som mange kender fra spilleverden, men vi prøver at proppe noget virkelighed ind i det for at lave en nytårsaften, der går lidt skævt, siger Lone Hansen, der er kommunikationskonsulent hos Sikkerhedsstyrelsen.
Budskabet bag kampagnen er enkelt: Husk sikkerhedsbrillerne, hold afstand og brug kun lovligt fyrværkeri.
- Fyrværkeriskaderne rammer typisk mænd mellem 15 og 35 år, og ulykkerne skyldes ofte adfærd. Man er uforsigtig eller går for tæt på og tager ikke sikkerhedsbriller på. Derfor vil vi gøre flest mulige opmærksomme på at huske sikkerhedsbrillerne, holde afstand og kun bruge lovligt fyrværkeri, siger Lone Saaby, der er direktør i Sikkerhedsstyrelsen.
Fakta om fyrværkeriulykker
- Nytårsaften ved årsskiftet 2016-17 blev 267 danskere behandlet for fyrværkeriskader på skadestuen i hele Danmark. De 37 af dem kunne ikke færdigbehandles på skadestuen og måtte undersøges eller behandles yderligere.
- Cirka 30 procent fik en håndskade, 40 procent brandsår og 25 procent fik skader i eller nær øjnene. En del havde skader flere steder.
- 25 procent af alle tilskadekomne havde sikkerhedsbriller på. Blandt tilskadekomne børn under 15 år var det 40 procent, mens det kun var 10 procent af de tilskadekomne mellem 26 og 34 år, der havde husket sikkerhedsbriller.
I alt er der 11 events rundt omkring i landet, hvor man kan opleve en vildfaren raket fra nærmeste hold via virtual reality. Eventstederne er især udvalgt efter, hvor unge mænd færdes, fordi de er i den helt store risikogruppe.
Du kan se mere om VR-brillerne i videoen øverst på siden.