Venstre: Private bør overtage tilsynet på plejehjem i Aarhus
Det bør ikke være kommunen selv, der fører tilsyn med ældreplejen. Sådan lyder det fra flere Venstre-folk i Aarhus Kommune. I stedet bør private virksomheder overtage tilsynet.
Den seneste tids sager om omsorgssvigt på blandt andet Plejehjemmet Kongsgården i Viby ved Aarhus, får nu flere venstrefolk i Aarhus Kommune til at foreslå at udlicitere opgaven med tilsyn af kommunens plejehjem til et privat firma.
- Er det kommunale tilsyn kommunalt, og er plejehjemmet kommunalt, så er der en risiko for, at man opfatter, at det er det samme. At det er ræven, der vogter gæs så at sige.
- Der kan den uvildighed, der følger med et privat firma, være vejen frem, siger Hans Skou, byrådsmedlem for Venstre og medlem af Sundheds – og Omsorgsudvalget i Aarhus Kommune til TV2 ØSTJYLLAND
I dag er det kommunens egne ansatte, der fører kontrol med de kommunale institutioner, og det kan påvirke tilsynsresultaterne, lyder det.
Også Kate Runge, der er medlem af Ældrerådet i Aarhus Kommune og tidligere har siddet i Byrådet for Venstre, bakker op om et privat tilsyn.
Hun har selv arbejdet som embedslæge i blandt andet Aarhus og har selv ført tilsyn på kommunens plejehjem.
- Jeg har været på et hav af tilsyn som embedslæge, og det at gå ind og møde et ældre menneske, uden at være afhængig af, hvad andre mener udenom, det er vigtigt.
- Jeg synes, det ville være mere fair med et privat tilsyn. Så ved man, at det er en, der er uafhængig, og ikke er afhængig af, at man skal lave en pæn rapport, for ellers bliver man fyret, siger Kate Runge, medlem af Ældrerådet i Aarhus Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.
Formand for Ældreråd er uenig
Ifølge formanden i Ældrerådet i Aarhus Kommune ligger løsningen dog et helt andet sted
- Opfølgning, opfølgning og hurtig opfølgning. Det skal ikke tage måneder at lave en opfølgning på et tilsyn og med handlingsplaner her og der. Det skal bare i gang fra start af, når tilsynet har været der og afleveret en rapport, siger Jan Radzewicz, formand i Ældrerådet i Aarhus Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.
Han kan ikke se fordelen i, at et privat firma fører tilsynet:
- Jeg er af den mening, at der ikke er noget i vejen med det tilsyn, vi har i Aarhus. Det skulle måske være mere omfattende og hyppigere, men det vigtigste er, hvordan man følger op på tilsynet, siger Jan Radzewicz.
Flere år med privat tilsyn i Syddjurs
I Syddjurs Kommune har de i flere år benyttet sig af ekstern kontrol på plejehjemmene.
Præcis hvad, der i sin tid lå til grund for beslutningen om udlicitering, fortaber sig i det uvisse, men proceduren med det private tilsyn er i dag en integreret del af ældreplejen i Syddjurs.
Et privat firma kommer årligt på ét uanmeldt besøg pr. plejehjem med interview af beboerne eller pårørende i det omfang, det er muligt.
Kommunale tilsyn foregår på samme måde, men ifølge Marianne Kirkegaard (V), næstformand for social-, sundhed-, og ældreudvalget i Syddjurs Kommune, er der alligevel en forskel:
- Når du er kommunalt ansat, er du jo underlagt den politik og kultur, der er der og bliver lullet ind, og der er større risiko for, at man kan blive lidt for meget venner med de ansatte ude på plejecentrene, siger Marianne Kirkegaard (V) til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun understreger, at kommunen bestemt har tillid til deres personale, men at der er en større risiko ved kommunalt tilsyn, og at de derfor vælger at fastholde det private tilsyn på kommunens plejehjem.