Sygeplejerske vil opfinde ny stilling på plejehjem: - Det vil give mange fordele
Sygeplejerske vil sikre ens oplæring og frigive tid til pleje.
Sagen om 90-årige Else, der blev udsat for plejesvigt på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus, har udløst et forståeligt ramaskrig.
Det har haglet ned med kritik over plejepersonale og politikere, men der har været langt mellem de konstruktive indspark.
Sygeplejerske Karin Kvistgaard, der til daglig arbejder på plejehjemmet Sønderskovhus i Lystrup i Aarhus Kommune, nøjes ikke med at blive trist og forarget.
Hun har taget direkte kontakt til sundheds- og omsorgsudvalget i kommunen med et konkret forslag, som hun tror kan gøre en forskel.
Opfinde ny stilling
Karin Kvistgaards løsningsforslag er enkelt. Hun vil indføre en kvalitetssikringsansvarlig medarbejder på plejehjemmene.
- Det er en ny stilling, vi skal opfinde. Med en kvalitetsansvarlig medarbejder er man sikker på, at de redskaber, vi har til kvalitetssikring, rent faktisk bliver ført ud i livet, og at der er en ensartet oplæring af nye medarbejdere, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Det vil ikke mindst også betyde, at det øvrige personale kan bruge tiden på at passe deres plejearbejde.
Det rigtige hoved til det rigtige job
I sit brev til sundheds- og omsorgsudvalget i Aarhus Kommune lister Karin Kvistgaard en lang række af de kvalitetssikringsredskaber, som de ansatte på plejehjemmene skal benytte.
"I dag er det alles ansvar, at alt ovenstående bliver fulgt og overholdt. og når det er alles ansvar, ved vi jo godt alle sammen, hvordan det ofte går. Det kan administreres af nogen, mens andre simpelthen ikke magter det," skriver hun.
Karin Kvistgaard forestiller sig, at stillingen som kvalitetssikringsansvarlig medarbejder skal besættes en sygeplejerske med nogle bestemte kvalifikationer.
- På den kan sygeplejersken give kompetencer videre til assistenter og hjælpere. Man skal have de rigtige hoveder til de rigtige job, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Frustrerede kolleger
Karin Kvistgaard vil ikke selv se de to offentliggjorte videoer af 90-årige Else, for det kan hun "ikke holde ud".
- Der er en masse frustration hos mine kolleger, der gør det bedste, de kan. Folk drukner i det negative billede. Vi skal prøve og vende det rundt og finde ud af, hvad det er, vi skal ændre, for at det bliver bedre, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Sagen om 90-årige Else kan udløse politiske handlinger, der ikke får den ønskede konsekvens, lyder det.
- Så kan der komme flere tilsyn og flere retningslinjer. Hvis man kommer med beslutninger oppefra og ned, kan medarbejderne miste fokus og flere af mine kolleger vil sige, at de er ved at drukne i regler, og at det er svært at finde tid til at hjælpe de ældre, siger Karin Kvistgaard til TV2 ØSTJYLLAND.
Sundheds- og omsorgsudvalget i Aarhus Kommune har drøftet Karin Kvistgaards forslag på et møde onsdag.
- De siger, at det er et spørgsmål om økonomi, og at de vil kigge på det til efteråret. Jeg har ikke forstand på systemet, men min logik siger mig, at to ekstra hænder på hvert plejehjem ikke kan koste alverden i det store spil, siger siger Karin Kvistgaard.
Næstformand i sundheds- og omsorgsudvalget Ango Winther (S) kalder Karin Kvistgaards forslag for "en spændende idé".
- Budgetforhandlingerne må vise, om vi kan føre idéen ud i livet, men som næstformand for udvalget vil jeg sige, at jeg er positiv over for idéen. Der er ingen tvivl om, at vi skal have mere kvalitetssikring, så vi undgår sager som den på Kongsgården, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
TV 2 har dokumenteret den behandling, 90-årige Else blev udsat for på plejehjemmet Kongsgården, med skjult kamera.
Mandag valgte Ekstra Bladet at ignorere et fogedforbud og vise flere videoklip fra plejehjemmet.
Optagelserne viser blandt andet, hvordan den ældre demensramte kvinde i syv minutter hænger i en lift, mens personalet forsøger at få hende til at presse afføring ud i en ble, der ligger på sengen.