Vigtigt skridt for nyt stadionbyggeri: - Jeg er enormt glad

Byrådet i Aarhus Kommune vedtog onsdag aften at fremrykke 46 millioner kroner til forundersøgelser i forbindelse med blandt andet et nyt stadionbyggeri. Det skaber glæde i Kongelundens sekretariat, der står for realiseringen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Den nye folkepark 'Kongelunden' skal blandt andet indeholde et spritnyt stadion. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Der er bred opbakning blandt politikerne i Aarhus Kommune til at fremrykke en stor pose penge, så arbejdet med Vision Kongelunden og et nyt stadion i det sydlige Aarhus kan holde sig på ret kurs.

Jeg er enormt glad for, at det kommer på plads.
Alvaro Arriagada, konstitueret projektdirektør i Kongelundens sekretariat

På onsdagens byrådsmøde besluttede byrådet at fremrykke 46 millioner kroner for at sikre fremdrift i realiseringen af Vision Kongelunden. Pengene skal gå til blandt andet forundersøgelser, forprojektering og VVM-undersøgelser af stadionprojektet.

- Jeg er enormt glad for, at det kommer på plads. Det er en forudsætning for, at vi kan have speed og fremdrift på vores arbejde, siger konstitueret projektdirektør i Kongelundens sekretariat, Alvaro Arriagada, til TV2 ØSTJYLLAND.

Alvaro Arriagada er konstitueret projektdirektør for Kongelundens sekretariat. Foto: Aarhus Kommune

Salling Fondene og Lind Invest offentliggjorde i december 2019, at de hver ville donere samlet 250 millioner kroner til at realisere Vision Kongelunden i samarbejde med Aarhus Kommune. Derudover har Salling Fondene doneret fem millioner kroner til netop forundersøgelser.

Aarhus Kommune har tidligere afsat 200 millioner kroner til projektet samt 50 millioner kroner til infrastruktur som eksempelvis parkering. Det er fra den pose penge, man nu fremrykker 46 millioner kroner.

Pengene skulle egentlig først bruges i 2024. Men byrådets beslutning betyder, at de nu i stedet kan bruges i 2021-2022.

Det er en hundredeårshændelse, at vi får mulighed for at lave så stort et greb og skabe noget, der er så spektakulært.
Jacob Bundsgaard, borgmester, Aarhus Kommune, Socialdemokratiet

- Det gør den forskel, at de tidsplaner vi arbejder med, kan vi overholde. Vi kan sikre fremdriften, hyre en bygherrerådgiver og lægge den bedste plan. Det giver os også den nødvendige fleksibilitet i forhold til at få projekterne hurtigere i mål, siger Alvaro Arriagada.

Er det et udtryk for, at det er blevet dyrere, end man havde forventet?

- Nej, det er det egentlig ikke. Det er et udtryk for, at vi er blevet tydeligere på, hvad tingene koster, og hvad det koster at lave de forundersøgelser, der skal til for i sidste ende at komme med et færdigt projekt til beslutningstagerne.

Bred opbakning i byrådet

Indstillingen var onsdag aften på byrådets dagsorden. Her var der stor enighed om at fremrykke pengene. 

- Vi skal i gang. Området er fantastisk, og nogle kalder området for "Aarhus' grønne lunge." Det grønne og naturen har vi i særdeleshed lært at sætte pris på i corona-tiden, sagde Anette Poulsen (S).

Hendes partifælle, borgmester Jacob Bundsgaard (S), understregede, at beslutningen ikke betyder, at stadion står tidligere færdigt, og at det realistisk set først står færdigt omkring 2025-2026. Han glædede sig over opbakningen fra byrådskollegaerne til det store projekt.

- Det er en hundredeårshændelse, at vi får mulighed for at lave så stort et greb og skabe noget, der er så spektakulært, og at vi samtidig kan gøre det på en måde, hvor vi får inddraget borgerne og skabt nogle rum, som borgerne i Aarhus og de mange gæster, der kommer til at bevæge sig rundt i området, kan få en enormt stor glæde af, sager Jacob Bundsgaard (S).

Med corona på retur håber vi, at vi kommer videre på den store borgerinddragelse.
Hans Skou, politisk ordfører, Venstre

Flere partier understregede også væsentligheden af at få interessenter og borgere inddraget i processen. Det er blandt andet sket gennem en visionskonkurrence, hvor der blev indsendt 43 forskellige bud på, hvordan området og det nye stadion kan se ud.

I december offentliggjorde Kongelundens sekretariat tre vindere i konkurrencen om, hvordan Kongelundens vision bliver til virkelighed. Her kan du se en illustration af de tre bud på, hvordan området kunne se ud. Foto: Aarhus Kommune

Derudover har der været afholdt flere borgermøder både virtuelt og fysisk, når coronaen har tilladt det. Radikale Venstres kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad lovede endnu mere borgerinddragelse, og samme toner lød fra Venstre.

- Med corona på retur håber vi, at vi kommer videre på den store borgerinddragelse, lød det fra Venstres Hans Skou.

- Vision Kongelunden er efter Venstres opfattelse en kæmpe mulighed for Aarhus, aktørerne og borgerne. Derfor ser vi frem til det videre arbejde, som blandt andet understøttes af den her fremrykning af midlerne, så vi kommer frem mod hele realiseringen af den kæmpe vision.

På byrådsmødet rejste Knud N. Mathiesen (DF) spørgsmålet om, hvor vidt det nu også er den rigtige beslutning at rive det nuværende stadion ned. I stedet bør man bevare stadion, mente han. Men kort efter blev han irettesat af rådmand for teknik og miljø, Bünyamin Simsek (V).

- Jeg synes, det er synd og skam, at vi befinder os i et byråd, hvor det er som om, at vi skal starte fra nul hver gang, vi skal træffe beslutninger, som byrådet skal delagtiggøres i, sagde Bünyamin Simsek.

- Vi er ikke i gang med at beslutte, om vi skal have et nyt stadion eller ej. Vi er i gang med at beslutte, om vi skal fremrykke midler, så de kan udnyttes rettidigt, og når der er behov for det i forhold til det kæmpestore arbejde, som kongelundssekretariatet har leveret.

Ifølge Kongelundens sekretariat håber man i løbet af sommeren på at kunne komme med konkrete bud på placeringen af et nyt stadion.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her