Kulturinstitution er reddet: - Det er svært at få armene ned
Jydsk Væddeløbsbane stod til at blive smidt ud af Aarhus, men efter private investorer har valgt at investere en halv milliard i en ny folkepark, er alt vendt på hovedet.
Jydsk Væddeløbsbane har de seneste år levet på lånt tid.
Men med gårsdagens nyhed om, at private investorer vil skyde 500 millioner kroner i området omkring Ceres Park, Jydsk Væddeløbsbane og Mindeparken, kan den 96 år gamle kulturinstitution nu tørre sveden af panden.
Lukning og afvikling er nemlig taget af bordet - og er erstattet med udvikling.
- Det er jeg glad for. Vi vil jo rigtig gerne være med i det samarbejde, som ligger omkring hele det her, og være med i den synergi, der ligger omkring de sportsgrene og de forskellige aktiviteter, som bliver her i området, siger Henrik Lønborg, der er travtræner på Jydsk Væddeløbsbane.
Henrik Lønborg har været travtræner på Jydsk Væddeløbsbane lige siden 1984. Det lå i kortene, at han skulle være det - hans bedstefar og far har nemlig også været travtrænere på væddeløbsbanen.
Og nu ser det altså ud til, at også de næste generationer af Henrik Lønborgs familie, kan følge i hans fodspor.
Mandag præsenterede Aarhus Kommunes borgmester Jacob Bundsgaard (S) nemlig, at hele området omkring travbanen og stadion ikke bare har fået tilsagn om 500 millioner kroner fra private investorer, men også at Jydsk væddeløbsbane er tænkt med i udviklingen af projekt 'Kongelunden'
Væddeløbsbanen kan altså få lov til at blive liggende det samme sted, som den har gjort de sidste 96 år.
Fremtiden var uvis
Fremtiden har ellers været uvis for væddeløbsbanen siden de i 2012 fik at vide, at byrådet ikke ville forlænge deres lejekontrakt, der udløber i 2030. Derfor går de i disse dage og kniber sig selv i armen.
- Det rørte mig lidt i maven og i hjertet, at der lige pludselig ser ud til at komme nogle muligheder, som kommer til at betyde meget for os og for byen. Jeg er en meget glad mand, og det er svært at få armene ned, siger Flemming Sunn, der er direktør på Jydsk Væddeløbsbane, til TV2 ØSTJYLLAND.
På toppen ser de frem til at planlægningen af væddeløbsbanens fremtid, kan begynde at tage form.
- Vi ved godt, at vi også har et ansvar for at medvirke positivt og levere, og det ønsker vi også at gøre, og vi glæder os ganske enkelt til det, siger direktøren til TV2 ØSTJYLLAND.
Investering har været på standby
Væddeløbsbanen har de seneste år kæmpet en hård kamp for overlevelse, men bankerne har blandt andet haft sagt nej til lånomlægning, samarbejdspartnere har fundet andre væddeløbsbaner, og det har generelt været svært at investere i udvikling af den gamle kulturinstitution.
- Vores dødsdag var om ti år, så vi har ikke turdet investere i at gøre noget ekstraordinært, siger Torben Kækel, der er forpagter i staldcafeteriet Tutten, til TV2 ØSTJYLLAND.
Men nu kan væddeløbsbanens folk altså ånde lettet op.
- Nu har vi mulighed for at gøre noget, for nu har vi ikke længere nogen dødsattest til at hænge over hovedet – forhåbentligt. Så nu kan vi virkelig komme i gang og få hævet hele væddeløbsbanen, få hævet hele det sammenhold, vi har herude, og vise det til flere, siger Torben Kækel til TV2 ØSTJYLLAND.
Men det har altså lidt lange udsigter endnu. I løbet af næste år starter processen med at inddrage alle parterne i området, og borgerne skal også høres.
Herefter forventer Aarhus Kommune at kunne gå i gang med den overordnede udviklingsplan - og måske starte på selve anlægsarbejdet inden udgangen af 2023.
Visionen 'Kongelunden'
Det nye stadion-projekt blev præsenteret under navnet, 'Kongelunden'. Visionen går på at sikre og udvikle områdets kvaliteter og værdier for kommende generationer - og tiltrække endnu flere gæster til byen.
Det skal gøres gennem fem strategiske pejlemærker:
Flere destinationer gør området til en samlet attraktion i byen. Dette gøres ved at fjerne fysiske barrierer og ved at udvikle nye og opdatere eksisterende destinationer med reference
til den grønne og blå natur samt de enestående historiske og landskabelige forhold i området
Et centrum for livskvalitet, bevægelse samt store og små fællesskaber. Dette gøres ved at sikre en lang række forskellige funktioner, der understøtter hinanden og som understøtter, at man bevæger sig inde i området og ikke kun tager derind for at besøge enkelte og isolerede tilbud.
En moderne ramme for events inden for sport, kultur og erhverv. Ved en gennemgribende modernisering og nybyggeri af idrætsanlæg med fokus på fleksibel og høj udnyttelse, skabes
et nyt center i landsdelen for både større og mindre events.
Et rum for ro, fordybelse, eftertanke og viden. Dette gøres ved at dedikere dele af området til livets roligere udfoldelser og ved at skabe plads til funktioner, der understøtter nysgerrighed
og videnskab.
Med en sammenhængende plan skabes det nødvendige grundlag for at aktivere og demokratisere området, hvilket vil gøre det til ’Hele Aarhus’ legeplads’. Områdets skal udvikles
fra et enkeltstående udflugtsmål til at blive en del af den aarhusianske hverdag.
Kilde: Aarhus Kommune