Vikingelyskryds skal give et kulturelt pust til fodgængere

Lyskryds har skabt stor de seneste par dage. I Aarhus vil rådmanden for teknik og miljø have de røde og grønne lamper formet som vikinger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Aarhus skal have vikinge-lyskryds, hvis det står til rådmand Bünyamin Simsek. De aarhusianere, vi mødte på gaden i dag, mener dog ikke, der er nogen grund til at erstatte den røde og grønne tændstiksmand.

Rød mand stå, grøn mand gå. Det lille rim har de fleste af os hørt før, men måske skal rimet udvides i fremtiden.

Aarhus Kommunes rådmand for teknik og miljø vil nemlig lave nogle af de aarhusianske trafiklys om fra en almindelig mand til en viking.

- Det skal styrke vores kultur, viden og historie om, hvem vi er, og hvor vi kommer fra. Det kan vi gøre med nogle simple symboler, som også er godt for turismen, siger rådmand Bünyamin Simsek (V) til TV2 ØSTJYLLAND.

I fremtiden kommer man måske til at sige "grøn viking gå" nogle steder i Aarhus.

Men aarhusianerne er ikke alle sammen lige vilde med ideen.

- Her i Aarhus kunne vi lige så godt bruge pengene på noget andet. Det er da ikke noget, vi behøver at bruge penge på lige nu. Hvis man har et kæmpe overskud, så er det da i orden, men ellers er det noget værre… En dum ide at komme med, siger Tove Olesen, der bor i Aarhus.

Jeg går meget ind for bæredygtighed, så if it ain’t broke, why fix it?
Julie Rokkjær Birch, direktør, Kvindemuseet

- Det er en meget dårlig ide. Det er en lille ting, man ikke behøver ændre. Jeg ved ikke, hvorfor man skulle skifte det. Det er lige meget, om det er en tyr eller en mand eller en kvinde, siger Bilal Azzam, der også er aarhusianer.

Tove Olesen er ikke vild med ideen om nye lyskryds.

Lyskrydsdebatten kører

Vikingelyskrydsene er en unik ide, men kønsneutrale lyskryds har været på manges læber de seneste par dage. Spørger man direktøren på Kvindemuseet i Aarhus, er der dog ikke umiddelbart grund til at investere i anderledes trafiklys.

Julie Rokkjær Birch er direktør på Kvindemuseet, og hun er splittet i forhold til debatten om kønsneutrale lyskryds.

- Jeg går meget ind for bæredygtighed, så if it ain’t broke, why fix it? Men hvis man nu forestillede sig, at der var et lyskryds, der gik i stykker oppe ved Naturhistorisk Museum, så kunne man jo sætte en grøn kat eller et eller andet ind i stedet for, siger Julie Rokkjær Birch til TV2 ØSTJYLLAND.

Bünyamin Simseks ide udspringer ifølge ham selv ikke af kønsdebatten, men rettere af noget helt andet, der også er vigtigt.

Ifølge Bünyamin Simsek (V) udspringer ideen ikke fra kønsdebatten.

- Jeg er ikke optaget af den kønsdebat, der går i forhold til vores lysreguleringer. Jeg er meget optaget af kultur og historie, der skaber værdi, siger han.

Om der skal prioriteres kønsneutralitet, vikinger eller noget helt tredje i trafiklysene er der dog fortsat uvished om.

Stod det til de borgere, TV2 ØSTJYLLAND talte med, gav man rødt lys til den nye fodgængerregulering.

- Det eneste, jeg tænker om den sag, er, at det er ærgerligt, at det bliver benzin på bålet i forhold til de lidt større ligestillingsproblematikker. På den anden side er det vigtigt, at man anerkender, at selv små ting har betydning i forhold til vores forståelse af køn, siger Julie Rokkjær Birch.

Bünyamin Simsek (V) ønsker at samarbejde med Moesgaard Museum om at udvikle de nye lyssignaler og planlægger, hvor de skal være. Han fortæller, at der er tale om 10 lyskryds, der koster 1000 kroner stykket.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her