Vivian har fået nok af mundbinds-nægtere: - Det er meget egoistisk
Vivian Alexandru er vred. Det er en torn i øjet på hende, når et mindretal af danskere nægter at bruge mundbind.
Vivian Alexandru er vred. Hun er uforstående over for de danskerne, som nægter at bruge mundbind. Hun er selv i risikogruppen. Det samme gælder hendes mor.
- Jeg synes, det er meget egoistisk, jeg synes, de tænker på sig selv og sit eget frihedsbehov. Og lægger dem, som kan blive meget syge af corona, i stikken, understreger Vivian Alexandru til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun frygter for sin mors helbred, men ser også på det større perspektiv.
- Jeg ønsker, at folk kan opgive lidt af deres frihed nu, så vi efter corona kan få friheden tilbage, uddyber Vivian Alexandru
Baggrunden for hendes vrede er et indslag, som TV2 ØSTJYLLAND bragte onsdag om et mindretal, der nægter at bruge mundbind.
Her trådte Louise Granjean Laursen frem med sin holdning om mundbind. Hun nægter at bruge mundbind, fordi hun føler, det begrænser hendes frihed.
- Det er en grundlæggende føles af, at det går imod mit frie valg, og det siger jeg nej tak til, understreger Louise Granjean Laursen.
Det fik Vivian Alexandru til at sætte sig rasende ved tasterne på Facebook.
Kronikere er bekymret
Bente Buus Nielsen er landsformand for Forening for autoimmune sygdomme. Hun oplever samme følelser i kroppen, som dem Vivian Alexandru havde, da hun så indslaget i går.
Bente Buus Nielsen arbejder nemlig til daglig med patienter, der på grund af deres sygdom ikke har noget frit valg, om de vil bære mundbind eller ej. Det kan koste dem en svær sygdomsperiode.
- Det er en egoisme, der overskrider alle grænser, synes jeg, siger landsformanden for Forening for autoimmune sygdomme, Bente Buus Nielsen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Flere af deres medlemmer, der er i risikogruppen for at blive alvorlig ramt af COVID-19, isolerer sig og er oprigtigt bange for at blive smittet, når de skal uden for døren.
Bente Buus Nielsen nævner også, at medlemmerne, ligesom alle andre danskere, har brug for at komme ud at handle og interagere med andre mennesker.
Derfor er det også en dyb skuffelse, der møder foreningen, når de hører, at et udpluk af danskerne nægter at beskytte sig med mundbind. Lige nu har en gruppe på Facebook flere end 8.000 medlemmer.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger
Skeptikerne fokuserer på den manglende evidens for, om mundbindet har en reel virkning. Og før Sundhedsstyrelsen kan fremlægge klokkeklar forskning, nægter skeptikeren Louise Granjean Laursen at bruge mundbind.
TV2 ØSTJYLLAND har anmodet om et interview med Sundhedsstyrelsen, men det har endnu ikke været muligt. I stedet har styrelsen sendt deres svar på skrift.
Her skriver Sundhedsstyrelsen blandt andet, at baggrunden for deres anbefalinger er lavet på videnskabelig dokumentation og anden faglig rådgivning.
Sundhedsstyrelsen fortsætter:
- Der vil altid være grupper, som ikke føler sig overbevist af myndighedernes argumenter. Det er der intet nyt i. Det kender vi fra en lang række tidligere og nuværende sager. Heldigvis er der i Danmark gennemgående stor tillid til myndighederne, og til de råd og anbefalinger, som for eksempel Sundhedsstyrelsen kommer med.
Sundhedsstyrelsen henviser også til den dokumentation, der ligger på deres hjemmeside.
I den dokumentation, de henviser til på hjemmesiden, står der blandt andet, at der er lavet kliniske forsøg af mundbinds effekt mod andre typer af virussygdomme i luftvejene, som også smitter ved dråber og kontakt, men ikke COVID-19.
- Det er bedre end ingenting
Ledende overlæge på Infektionsmedicin på Aarhus Universitet Lars Østergaard anerkender den skepsis, der er, da der ikke er dybdegående forskning på, om mundbind standser COVID-19. Alligevel anbefaler han mundbind.
- Det er rigtigt, at vi har meget dårlig videnskabeligt belæg for, hvor godt det virker, men det er formentlig bedre end ingenting, siger ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard til TV2 ØSTJYLLAND.
Trods den manglende dokumentation påpeger han, at det er sandsynligt, at mundbind virker.
- Vi ved, at mundbind virker mod almindelig influenza, men da COVID-19 smitter på samme måde som influenza, så er det nok også en god idé at bruge mundbind, siger han.
Sundhedsstyrelsen afventer lige nu en undersøgelse, som udarbejdes af forskere fra Rigshospitalet og er netop nu i gang med en større dansk lodtrækningsundersøgelse, som skal undersøge reduktionen af COVID-19-smitte ved brug af mundbind uden for sundhedsvæsenet.
TV2 ØSTJYLLAND har været i kontakt med Louise Granjean Laursen for at fremlægge kritikken, som Vivian Alexandru kommer med. Det forholder Louise Granjean Laursen sig roligt til.