Stor guide: Sådan får du SU’en til at strække

Er du ny som udeboende og på SU? Sådan får du det til at hænge sammen

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto: Colourbox

Mange unge mennesker får et mindre kulturchok, når de forlader de faste rammer og flytter i egen lejlighed – og skal have hverdagen til at hænge sammen med SU som den primære indtægt.

Men frygt ej. Der er masser af måder, hvorpå du kan hjælpe dig selv til at få de sidste kroner til at strække længere. Det første råd er struktur.

Daniel Johannesen er hovedpersonen i eksperimentet ’30 dage i Randers’, hvor TV 2 | ØSTJYLLAND har udstyret ham med en lejlighed i Randers. Se ham på slap line med en 'Oasis'-klassiker. 

- Det er vigtigt, at man lægger et budget, så man har overblik over, hvad man har til rådighed hver måned, og hvad man har af faste udgifter. Mange tænker ikke over alle dele af et budget, for man har aldrig før taget stilling til, hvad man gør, hvis køleskabet går i stykker, men det er vigtigt, at man gør det, siger Louise Skjødsholm, specialkonsulent i finansielt forbrug hos Penge- og Pensionspanelet, til TV 2 | ØSTJYLLAND.

 Når du ikke længere spiser mors eller fars aftensmad er der også to nye udfordringer. For det første, skal du til at lave mad, og for det andet, skal du til at betale for det selv.

- Det kan være en stor hjælp at lave en madplan – og så maksimalt handle en eller to gange om ugen, ellers køber du for meget. For nogle kan det være brugbart at hæve penge i stedet for at bruge dankort – så bruger man kun det, man har, siger Louise Skjødsholm.

LÆS OGSÅ: Følg Daniel i eksperimentet om 30 dages bopæl i Randers via dette link. 

Hvad skal du så spise, hvis du vil spise sundt, billigt og mættende? Det har stjernekokken Gordon Ramsay blandt andet givet et bud på i en såkaldt AMA på Reddit.

Han nævner bønner, linser og kikærter som billig og nærende mad – og så er det bare at improvisere med krydderierne.

- Generelt skal man jo spare, hvor man kan. Man skal huske at søge boligsikring, opsøge studierabatter og søge kørselsfradrag, hvis det er relevant, siger Louise Skjødsholm fra Penge- og Pensionspanelet.

Penge- og Pensionspanelet har lavet en liste med 15 gode sparetip. Se dem herunder.

15 spareråd til den studerende

1. Læg et budget               
2. Giv dine bankkonti et gennemtjek
3. Tjek dine forsikringerne igennem
4. Lav en madplan
5. Spar penge på dine dagligvarer
6. Se efter studenterrabat
7. Spar penge på din elregning
8. Spar på transporten
9. Hæv kontanter i stedet for at bruge kort
10. Overvej at udskifte dit Visa/Dankort med et Debetkort
11. Undgå impulskøb
12. Køb brugt - og sælg det du ikke bruger
13. Spar op før du køber - og lad være med at låne til dit forbrug
14. Se på dine lån og saml dem ét sted
15. Tjek din lønseddel

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her