Virksomheder kan gå i coronadvale og få betalt faste udgifter

Ny ordning gør det muligt at lægge virksomheder i dybfryseren og tø dem op igen, når coronakrisen er ovre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Partierne bag den nye hjælpepakke-aftale præsenterer initiativerne. Her er det østjyske Mona Juul (C) som har været stor fortaler for netop dvaleordningen. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Det er ikke kun dyr som pindsvin, egern og grævling, der kan lukke ned for vinteren og gå i dvale.

Nu er der også lavet en dvaleordning for virksomheder, der har fået tæppet trukket væk under sig som følge af coronakrisen.

- Vi er meget tilfredse med, at der er lavet den her mulighed.

- Det gør det muligt at holde virksomheder, som ellers er sunde og veldrevne, i live, indtil vi er på den anden side af krisen, siger Jakob Brandt.

Han er direktør i organisationen SMVdanmark, der repræsenterer små og mellemstore virksomheder.

Ordningen er en del af de hjælpepakker, der blev aftalt af et politisk flertal på Christiansborg tirsdag aften.

Mange kan få gavn af at gå i dvale

Dvaleordningen betyder, at virksomheder kan få dækket deres faste udgifter til eksempelvis husleje, forsikringer og leasede biler 100 procent.

Aftalens hovedpunkter for virksomheder

* Alle nuværende kompensations- og garantiordninger forlænges til og med 31. januar 2021.

* Kompensationsordningen for faste omkostninger bliver udvidet, så adgangskravet til omsætningsnedgangen bliver nedsat fra 35 til 30 procent. Samtidig bliver den maksimale kompensationsprocent for mindre virksomheder sat op til 90 procent.

* Der åbnes for kompensation til virksomheder, der er direkte leverandører til private og sociale arrangementer med mindst ti deltagere. Både leverandører af lyd, lys og taxaer kan være omfattet.

* Virksomheder, der oplever en tilstrækkelig stor omsætningsnedgang i forbindelse med det skærpede forsamlingsforbud samt forbuddet mod at sælge alkohol efter klokken 22.00, får adgang til eksisterende kompensationsordninger for selvstændige med videre og faste omkostninger.

* Virksomheder, der har eller får forbud mod at gennemføre deres aktiviteter som følge af det skærpede forsamlingsforbud, får adgang til kompensationsordningerne for selvstændige med videre og faste omkostninger på samme vilkår som tvangslukkede virksomheder. Tvangslukkede får også mulighed for at sende deres medarbejdere hjem med lønkompensation, hvis de ikke har omsætning. Det gælder eksempelvis messeaktivitet.

* Faste leverandører til pelsdyravlere - kan eksempelvis være fodercentraler, dyrlæger eller kommercielle pelserier - hvor besætningen slås ned, får adgang til kompensationsordningen for selvstændige og for faste omkostninger.

Samtidig kan virksomhedsejeren få op til 23.000 kroner om måneden i kompensation, mens virksomheden er lagt i dybfryseren.

Jakob Brandt skønner, at det vil være en ordning, som mange små og mellemstore virksomheder vil gøre brug af.

Specielt inden for oplevelsesøkonomi, service- og rejsefagene.

- Jeg talte forleden med en leverandør til souvenirbutikker, som er virkelig hårdt ramt.

- Der bliver jo ikke solgt en eneste vikingehjelm eller statue af Den Lille Havfrue og Holger Danske.

- Så han har set omsætningen falde med 98 procent, og han har de seneste syv måneder brugt sin opsparing.

- Det er sådan en virksomhed, der kan lægges i dvale og så tøs op igen, når de internationale turister er tilbage, siger Jakob Brandt.

Alternativet ville ifølge direktøren have været en konkurs.

Aftalens hovedpunkter for ledige og studerende

* Personer, der opbruger deres dagpengeret i perioden fra 1. november 2020 og indtil 1. november 2021, vil få forlænget deres ret til dagpenge med to måneder. Samtidig forlænges retten til sygedagpenge med tre måneder, og 225-timersreglen suspenderes for kontanthjælpsmodtagere fra 1. november 2020 til 31. januar 2021. Der afsættes også 60 millioner kroner til opkvalificering af ledige.

* De udvidede SU-lånemuligheder for elever og studerede bliver forlænget til 31. januar 2021, og der afsættes en pulje på 18 millioner kroner til forlængelser af ph.d.-stipendiater, som universiteterne beslutter må forlænges på grund af coronarestriktionerne.

- Hvis man har en konkurs bag sig, er det også sværere og dyrere at få det næste lån i banken, siger Jakob Brandt.

Ansatte i en dvaleramt virksomhed kan opnå lønkompensation, og mellem 75 og 80 procent betales ifølge Jakob Brandt af staten.

Resten skal virksomheden betale.

/Ritzau/

Aftalens hovedpunkter for kulturområdet

* En ny pulje på 15 millioner kroner oprettes til aftenskoler, daghøjskolerne og Folkeuniversitetet, der mister deltagerbetalinger eller får flere udgifter på grund af forsamlingsloftet på ti personer.

* Der afsættes yderligere i alt 250 millioner kroner til kultur- og foreningslivet samt breddeidrætten samt 50 millioner kroner til anbefalinger fra et nyt genstartsteam, der skal komme med forslag til, hvordan kultur-, forenings- og idrætslivet kan udvikle og udfolde sig under coronakrisen.

* Hertil kommer 25 millioner kroner til arbejdslegater målrettet kunstnere, der er økonomisk udfordret under den aktuelle covid-19-situation.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her