Efter to somre med høj musik og småhærværk: Nu har forældrene fået brev fra kommunen

Favrskov Kommune opfordrer forældre til at invitere de unge hjem til fest for at undgå høj musik og hærværk på kommunens arealer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Rod og småhærværk mødte Favrskov Kommunes borgere flere gange sidste år, hvor unge havde holdt fester. (Arkivfoto) Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Sidste år kom der med det gode vejr et lidt mere ubelejligt problem i Favrskov Kommune. Flere steder samledes unge mennesker nemlig for at feste og høre høj musik og det til stor gene for naboerne.

Derfor kunne spejdere, børnehaver og andre brugere af områderne ofte møde blandt andet glasskår og andet småhærværk dagen efter.

Sidste år var det særligt Søndervangsskolen i Hammel, som de unge samledes ved. Foregående år har det været i Lilleåparken i Hadsten og ved Rønbækskolen i Hinnerup. 

Og kommunen opfordrer nu i et brev forældre til at tage dialogen med de unge om, hvor de skal hen, hvem der deltager, afhentningstidspunkt og lignende. Og så vil kommunen også gerne opfordre til, at forældre på skift inviterer de unge hjem i stedet.

Byrådet har bedt forvaltningen om hjælp på tre niveauer. Dels mere voksen tilstedeværelse (ungdomsskolens ansatte og natteravne), at etablere mere videoovervågning, og det tredje er at skabe større medansvarlighed for forældrene. 

- Det er det tredje, vi adresserer her. Ikke dermed sagt, at alting er løst, men det er en måde at signalere til forældrene, at de gerne må tage medansvar, forklarer direktør for børn og unge i Favrskov Kommune Hans Minor Vedel til TV2 ØSTJYLLAND.

Kommunen har tidligere sat en million kroner af til de forebyggende initiativer.

Det skal blandt andet dække længere arbejdstider for ungdomsskolens ansatte, så de kan rundere, hvor de unge er.

Læs hele brevet her

Vi har en stor fælles opgave!

De unge mennesker vil igen gerne samles forskellige steder i byen – rundt på skolerne, i kulturhusene, på legepladser og fællesarealer.  

Det er som udgangspunkt positivt, at de unge mennesker samles og hygger sig – men desværre udvikler det sig ofte til deciderede fester med mange deltagere eller måske noget helt ”andet”. Der er ofte høj musik og scooterræs til gene for naboerne. Alt dette skal I som forældre være bevidste om, når I sender jeres unge mennesker ud i byen for at hygge sig.

Vi vil derfor gerne opfordre til:

  • At I på skift inviterer de unge hjem i stedet, så de kan være sammen under ordnede forhold, hvor der vil være hjælp at hente, hvis der opstår konflikter, eller der er andre udfordringer, som presser sig på. På denne måde har I kontrol over, hvem der deltager i festlighederne, og hvad der foregår.
  • At I tager en dialog med de unge om, hvordan man bruger byen og behandler de offentlige områder, som eksempelvis kulturhusene - både på hverdage og i weekender.
  • At I laver faste aftaler med de unge: Hvor skal de være henne? Hvem deltager? Afhentningstidspunkt? Hvilke slags ”sammenkomster” må de unge deltage i?
  • At I snakker sammen - sørg for at have kontakt til de andre forældre. Det har stor betydning, at de unge ved, at I snakker sammen.

Kontakt

Gå af og til gerne en tur forbi de områder, de unge bruger som opholdssteder.

I er også meget velkomne til at kontakte SSP-læreren på jeres lokale skole, eller SSP i Favrskov Kommune, som altid kan kontaktes på tlf. 24 81 28 78, eller læg en besked på telefonsvareren.

Hvis I ude i byen oplever sammenkomster af unge, som udvikler sig uhensigtsmæssigt eller andet, der kræver politiets hjælp, kan politiet kontaktes på tlf. 114.

Vi håber, at et fælles fokus og dialog med jeres unge mennesker kan føre en positiv effekt med sig, og at vi sammen kan bane vejen for et trygt og godt ungdomsliv for jeres unge mennesker.

Venlig hilsen

SSP

- Sidste år var der lovligt meget larm og lovligt mange mennesker, så nu håber vi at komme på forkant med det, siger Hans Minor Vedel.

Dropper vagtfirma

Og uden at kommunen skal til at opdrage på de unge, er det også dens ansvar.

- Det foregår tit på et kommunalt areal, som skal bruges til andre dagen efter. Så på den måde har vi ansvar. Og så synes både vi og byrådet godt, at vi må medvirke til et godt lokalsamfund, siger Hans Minor Vedel. 

Tidligere har et vagtfirma også runderet, men det vil man gå væk fra i år og lade det være voksne, som kender de unge og bedre kan gå i dialog med dem, og det er også det, nogle af pengene skal gå til.

- Både vi og politiet tager også fat i forældrene, når vi møder unge mennesker, der er blevet for fulde eller har lavet hærværk, siger direktøren.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her