Lars frygter for helbredet: Naboens farlige asbesttag drysser ned i haven
Lars Andreasen er godt træt af naboens bygning med asbesttag. Et tag der for tiden er i stykker og skaber en livsfarlig situation.
Asbest er farligt og har af samme årsag været ulovligt at bruge til byggeri i mere end 30 år. Derfor er det også et stort problem, hvis man bliver udsat for asbeststøv. I øjeblikket kan Lars Andreasen og konen Judit praktisk talt ikke undgå netop det.
For naboen til deres hus på Bråddenhøjvej i landsbyen Hvorslev ejer en bygning med et beskadiget asbesttag, hvor fra der flyver stumper og støv over i parrets have.
- Taget er ved at smuldre væk, og det blæser lige over i vores og andres haver i området. Der er konstateret asbest i taget, så det er ikke helt ufarligt, det vi lever i, siger Lars Andreasen til TV2 ØSTJYLLAND.
- Jeg frygter for mit helbred, og at jeg skal herfra før tid. Så jeg ikke får set mine børnebørn vokse op, fortsætter han.
Gik galt under storm
Hele problemet begyndte under en storm i begyndelsen af februar, hvor flere tagplader på nabobygningen blev så skadet, at dele derfra i stor stil endte i familien Andreasens have.
Siden er stumper fra taget og støv fortsat med at forurene parrets grund, der grænser helt op til den pågældende bygning.
I første omgang gjorde Lars Andreasen naboen opmærksom på problemet, men herfra var meldingen klar: 'Jeg har ikke penge til at fikse det.'
- Coronakrisen har ramt mine antikforretninger hårdt, så jeg har ikke midlerne til at reparere taget, lyder det da også fra naboen til TV2 ØSTJYLLAND.
Savner svar og handling
Naboen ønsker ikke at stille op til interview, men har altså givet sit syn på sagen. Han driver flere antikvitetsbutikker i Jylland, og bygningen i Hvorslev bliver brugt som oplagsplads.
Da Lars Andreasen fandt ud af, at der ikke var meget hjælp at hente hos ejeren af huset, tog han kontakt til Favrskov Kommune for at komme ud af sin knibe.
Første dialog fandt sted i slutningen af februar.
- Siden har kommunen bekræftet min frygt. Der er tale om asbest, og vi er blevet rådet til ikke at spise af vores grøntsager i haven, og stumperne skal samles op med handsker på, fortæller Lars Andreasen:
- Men der er ikke sket noget konkret siden. Det virker til, at kommunen ikke aner, hvad den skal gøre.
Kan være livsfarligt
Så nu går han og konen rundt i uvished. De ved, at asbeststøvet er farligt, og at de skal tage deres forholdsregler. Hvornår der er udsigt til en mere lys fremtid, ved de ikke.
Lægevidenskaben forstærker samtidig familiens bekymringer. For alle undersøgelser viser, at asbest er giftigt.
Bliver man udsat for asbeststøv, er der tre sygdomme, man kan blive ramt af. I Lars og Judit Andreasens tilfælde er det især lungehindekræft, de skal være opmærksomme på.
Måske ikke så meget i forhold til dem selv, men mere med fokus på børn og børnebørn, når de igen kommer på besøg.
- Hvis man får asbeststøv ned i lungerne – også i forholdsvis små mængder – kan det sætte sig på lungehinderne og give den sjældne kræftform. Lungehindekræft har høj dødelighed, og vi har ikke meget behandling at give, siger ledende overlæge på afdelingen for arbejdsmedicin på Aarhus Universitetshospital Ane Marie Thulstrup til TV2 ØSTJYLLAND.
'Grund til at det er forbudt'
Kræftformen er dog 30 år om at udvikle sig, så overlægen er mest bekymret for børn og børnebørn.
De øvrige sygdomme, som asbestindtag kan give, er ligeledes ikke en risiko for parret i Hvorslev, da de udelukkende rammer håndværkere, som har arbejdet med store mængder af mineralet.
Men lungehindekræft er i sig selv også mere end rigeligt, og noget der skal tages seriøst, lyder det fra Ane Marie Thulstrup.
- Jeg kender ikke den konkrete sag, men min klare overbevisning er, at man skal sørge for at få taget ændret. Ingen i Danmark skal udsættes for asbeststøv. Der er en grund til, at det har været forbudt at bruge i mange år, siger overlægen.
Samme holdning har Lars Andreasen, som efterhånden sætter sin lid til Favrskov Kommune.
Kan kun se en løsning
Han er frustreret over manglende afklaring og kommunikation herfra.
- Jeg har intet hørt i tre uger, men ved jo, at min situation er farlig. Vi er ikke særlig trygge ved at bo her under de her omstændigheder, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
- Jeg tror først, at problemet er løst, når taget er væk.
Ansvaret ligger hos ejeren
Favrskov Kommune har foretaget et tilsyn af taget og bygningen på Vinkelvej. Det er kommunens vurdering, at ejendommen er misvedligeholdt og ikke overholder loven.
- Vi har derfor iværksat en lovliggørelsesproces, så bygningen bringes i en stand, så den fremstår tilfredsstillende hvad angår både sikkerheds- og sundhedsmæssig henseende hos de omboende, skriver direktør for Teknik og Miljø i Favrskov Kommune Hans Vedel i en mail til TV2 ØSTJYLLAND.
Afdelingen er i dialog med ejeren, der er forpligtet til at lovliggøre bygningen. Hvis han ikke gør det, får det store konsekvenser.
- Hvis en ejer ikke opfylder et påbud om lovliggørelse, kan Teknik og Miljø som led i en lovliggørelsesproces melde ejeren til politiet. Politiet kan idømme bøde og tvangsbøder, lyder det fra Hans Vedel, der fortsætter:
- Teknik og Miljø kan også have mulighed for at lovliggøre forholdet for ejerens regning.
Må kassere grøntsager
Truslerne og udsigten til bøder ændrer ikke ejeren af husets holdning. Han slår over for TV2 ØSTJYLLAND fast, at han ikke har pengene til at fikse taget. Så nu ser han blot tiden an.
Det betyder også, at familien Andreasen må leve med asbeststøv og stumper fra taget i haven nogen tid endnu.
De er blandt andet nødt til at kassere rabarber, purløg og andre krydderurter fra højbedet. De kan nemlig være farlige at spise.
- Hele situationen er da trist og sørgelig. Hvem der har ansvaret for en løsning, vil jeg ikke kloge mig i. Men det er os, der lever i den, og os der påvirkes af den. Der må snart ske noget, siger Lars Andreasen.