Økonomisk hjælp på vej til fyrede Vestas-medarbejdere
To millioner kroner - så meget er øremærket til at hjælpe fyrede Vestas-medarbejdere videre. Blandt de opsagte er 80 personer fra Hammel
Nu er der en håndsrækning på vej til de Vestas-medarbejdere, der for halvanden måned siden fik den triste besked: Din stilling bliver nedlagt.
Torsdag oplyser Beskæftigelsesministeriet, at man har besluttet at bruge to millioner kroner til at opkvalificere de fyrede Vestas-medarbejdere.
- Det er glædeligt, og jeg synes, at det er en rigtig god idé, siger Brian Tøfting, der er fællestillidsrepræsentant hos Vestas i Hammel.
Netop Vestas i Hammel blev hårdt ramt af fyringsrunden tilbage i slutningen af september. I sparerunden sagde vindmølleproducenten farvel til 400 medarbejdere. Cirka 200 af de stillinger i Danmark, hvoraf 80 af dem blev fundet hos Vestas i Hammel.
Hjælpe folk gennem uddannelse
I Hammel-afdelingen har det særligt ramt ufaglærte medarbejdere.
Præcist hvordan de to millioner kroner til opkvalificering af de fyrede Vestas-medarbejdere er øremærket, er endnu uvist, men Brian Tøfting har et par forslag.
- I forhold til de ufaglærte kan det måske hjælpe til, at de får en uddannelse, som kan være med til bedre at sikre dem et arbejde fremover, for vi ved, at der er efterspørgsel på faglært arbejdskraft, siger Brian Tøfting, der først hørte om ministeriets initiativ, da TV2 ØSTJYLLAND ringede til ham torsdag formiddag.
Han ved, at flere af de ufaglærte opsagte fra Hammel har vist interesse for uddannelser inden for transport, pleje samt el- og metalindustrien.
- Måske det her kan være med til at give nogle af dem mulighed for at få tingene til at hænge sammen derhjemme, hvis de skal på SU, siger han.
Ud over ufaglærte har Vestas i Hammel også sagt farvel til faglærte - primært personer uddannet inden for el.
- Jeg tror hurtigt, at de vil komme videre, for der er stor efterspørgsel på elektrikere. Men man kunne også bruge nogle af midlerne på at give dem et lag ekstra. El-faget er et bredt område, så måske nogle af dem vil opkvalificeres i en relevant retning. Det kan også være, at nogle af de faglærte vil bygge oven på deres uddannelse. Det kan for eksempel være, at elektrikerne vil videreuddanne sig til el-installatører, siger Brian Tøfting.
Fakta
Vestas har 4.000-5.000 ansatte i Danmark og samlet 24.300 på verdensplan i 79 forskellige lande.
De to millioner kroner til de fyrede Vestas-medarbejdere er taget fra beskæftigelsesministeriets varslingspulje. En pulje, som ministeriet kan udnytte, når der sker større afskedigelser af stor betydning for et lokalområde.
Fyringsrunden i Vestas lever egentlig ikke op til de almindelige kriterier for at komme i betragtning til støtte fra varslingspuljerne, men beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har valgt at dispensere fra bestemmelserne. Det er muligt, hvis muligheden for at opnå anden ansættelse på det lokale arbejdsmarked er begrænset, og der er tale om afskedigelser af et ikke ubetydeligt omfang, oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.
- Jeg har jo en mulighed for at dispensere fra varslingspuljen, men også at gå ind og støtte virksomheder der har en meget stor fyringsrunde. Det er jo lige præcis det, som er sket her. Selvom det går rigtig godt i Danmark, og vi har rekord høj beskæftigelse, så skal vi også sørge for at hjælpe dem, som mister jobbet i en så ekstraordinær situation som den her, fortæller Troels Lund Poulsen til TV2 ØSTJYLLAND.
'Et skifte i branchen'
Vindmølleproducenten forklarede tilbage i september besparelserne i Danmark med, at der er sket et skift i branchen, og at der nu er mere vækst i lande uden for Europa.
Derfor var selskabet nødt til at justere omkostningerne.
- Det er et resultat af, at vi ser væksten være primært uden for de traditionelle vindmarkeder - det vil sige især uden for Europa, sagde Anders Riis fra Vestas og fortsatte:
- Vi ser globalt stor efterspørgsel på vindenergi, og det er afgørende, at vi har det rigtige setup til at efterkomme den efterspørgsel.
Vestas
Vestas begyndte med vindmøller i 1979
Vestas startede som et lille foretagende ved navn Vestjysk-Staalteknik, men omsætter i dag for milliarder.
* Vestas er en dansk virksomhed, der leverer vindmøller og havvindmøller i hele verden.
* Koncernchef Anders Runevad står i spidsen omkring 23.351 ansatte, før sparerunden er gennemført.
* Hovedkontoret ligger i Aarhus. Vestas har forretning i 79 lande.
* Vestas er grundlagt i 1945 af Peder Hansen under navnet Vestjysk-Staalteknik A/S, hvis navn blev forkortet til Vestas.
* I starten producerede Vestas landbrugsudstyr.
* I 1979 leverede Vestas de første vindmøller, og branchen oplevede et regulært boom i begyndelsen af 1980'erne.
* I 1986 blev Vestas tvunget til at gå i betalingsstandsning, fordi markedet i USA kollapsede. Store dele af Vestas blev solgt fra. En ny virksomhed med navnet Vestas Wind Systems A/S blev grundlagt og skulle udelukkende fokusere på vindenergi.
* Endnu en krise ramte Vestas i årene 2011 til 2013, hvor virksomheden havde store underskud.
* I de senere år er Vestas kommet på ret køl igen.
* I 2017 omsatte Vestas for 10,0 milliarder euro og fik et nettoresultat på 894 millioner euro.
Kilder: Vestas og Ritzau