Dårlige baner i Randers og Horsens: Vi kan gøre det bedre
Anførerne i de 14 superligaklubber har vurderet græstæpperne på stadions henover sæsonen. Randers FC og AC Horsens er havnet i bunden
Græstæpperne i både Randers og Horsens er ikke blandt de mest populære steder at spille fodbold.
Superligaens anførere og Spillerforeningen har kåret Danmarks Bedste Bane, og ifølge dem er det kun kunstgræsset hos FC Nordsjælland, der er værre end underlaget hos de to østjyske klubber.
I Randers ligner det lige nu mest af alt en ørken inde på stadion. Her er man nemlig allerede gået i gang med at forberede plænen til næste sæson.
- Vi har skrællet det øverste lag af, og nu er vi så ved at reetablere banen. Det handler om at få en del af det græs ud, som ikke skal være der. Det kan måske for udenforstående lyde lidt ulogisk, men der har simpelthen været noget 1-års-græs i banen, der ikke skal være der. Det gør rent ud sagt banen dårligere, end den behøves at være, siger administrerende direktør i Randers FC, Michael Gravgaard, til TV2 ØSTJYLLAND.
Danmarks Bedste Bane
1. Brøndby Stadion (Brøndby IF): 4,19
2. Ceres Park & Arena (AGF): 3,75
3. Blue Water Arena (EFB): 3,75
4. Sydbank Park (SønderjyskE): 3,69
5. Nordjyske Arena (AaB): 3,63
6. Mascot Park (Silkeborg IF): 3,56
7. MCH Arena (FC Midtjylland): 3,56
8. Energi Viborg Arena (Viborg FF): 3,44
9. Lyngby Stadion (Lyngby BK): 3,40
10. EWII Park (OB): 3,06
11. Telia Parken (F.C. København): 2,73
12. BioNutria Park (Randers FC): 2,56
13. CASA Arena Horsens (AC Horsens): 2,38
14. Right to Dream Park (FC Nordsjælland): 2,13
Kilde: Spillerforeningen
Hos Randers FC erkender man, at banen i vintermånederne har været i dårlig forfatning, og det er netop derfor, man er gået i gang med det nuværende arbejde for at være bedre klædt på til de kolde måneder.
Betydningen af en god bane kender Michael Gravgaard selv fra sin tid på grønsværen.
- Det betyder rigtig meget. Vi mener selv, at vi har et rigtigt godt fodboldhold, og vi vil gerne spille god fodbold. Det betyder meget for underholdningen, det betyder meget for den hastighed, man kan spille med.
- Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi har haft nogle kampe, hvor man tydeligt har kunne se, at spillerne har skulle bruge en ekstra berøring eller har misset en tæmning på grund af en dårlig bane. Så sidder publikum jo udenfor og tænker, er de virkelig så dårlige fodboldspillere. Men det har altså ikke altid noget med spillernes egenskaber at gøre, det er også nogle gange banens kvalitet, forklarer Michael Gravgaard.
Hybridgræs
Højdespringeren på årets liste over kvaliteten af græstæpper er Brøndby IF. De er gået fra næstsidst til en placering som suveræn etter.
De har investeret i såkaldt hybridgræs, så græstæppet på Brøndby Stadion består af ca. 15 % kunstgræs, mens resten er naturlige græsstrå.
Hos Randers FC vil man gerne have hybridgræs i fremtiden, men de er afhængige af deres samarbejde med Randers Kommune, hvis det skal blive til virkelighed.
- Det koster. Heldigvis er vi som altid i et rigtig godt samarbejde med Randers Kommune om tingene. Det er dem, der ejer anlægget, som vi træner på. Jeg er ret sikker på, at vi inden for en kort årrække kan se hybridbaner her på anlægget, siger Michael Gravgaard.
I Randers Kommune har man ikke hørt om planer i forhold til hybridgræs. De skriver, at de selvfølgelig tager anførernes kritik til sig, men fremhæver samtidig, at der er mange andre måder at vurdere kvaliteten af baner på.
- Randers Kommune har helt naturligt et stort ønske om, at spillere på vores superligabane har en god oplevelse af at spille i Randers. Vi er meget optagede af, at vi gør vores forarbejde så godt og grundigt som muligt. Derfor hyrer vi også eksperter udefra til at foretage en vurdering af, hvordan vores superligabane er, og hvordan den løbende skal passes og vedligeholdes. Vi har allerede, også før denne henvendelse, gjort en række tiltag, som forbedrer vores bane, skriver Lene Jensen, konstitueret kultur- og fritidschef i Randers Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.
Bevidst valg i Horsens
Som det fremgår af listen længere oppe, så er der en østjysk klub, der er endnu dårligere placeret end de lyseblå kronjyder.
- Der er ingen tvivl om, at alle klubber ønsker, at man har en fantastisk bane, og det har vi selvfølgelig også et ønske om i AC Horsens. Vi kunne godt ønske, at vi lå bedre i den tabel, som lige er kommet, men jeg vedkender også, at det ikke lige er den tabel, som jeg bruger mest tid på i min dagligdag, fortæller Kristian Nielsen, direktør i AC Horsens til TV2 ØSTJYLLAND.
Jørn Juul er direktør i Forum Horsens, og ifølge ham har man hele tiden været klar over, at man presser græstæppet til det yderste. Anførernes vurdering kommer derfor ikke som en overraskelse for ham.
- Det er lidt som forventet. Vi rykkede op i Superligaen sidste år, og vi er kendt her i Horsens, hvilket vi også er stolte af, for at have nogle meget store arrangementer her på CASA Arena. Sidste år havde vi speedway, Bruce Springsteen og i oktober havde vi Mermaid Bowl. Så da vi kom til oktober, der var banen slidt. Det er selvfølgelig et hårdt tidspunkt at skulle til at rette en bane op på, når væksten er væk, siger Jørn Juul til TV2 ØSTJYLLAND.
Lørdag d. 24. juni afholdes der igen Speedway på CASA Arena, og denne gang har man valgt en anden strategi.
- I år der skifter vi hele græstæppet efter speedway, og det gjorde vi ikke sidste år, forklarer Jørn Juul.
Og om hvorvidt fodboldspillerne er kræsne, der er svaret klart.
- Nej, jeg synes, at det er okay, siger Jørn Juul.
Øverst i artiklen kan du se interview med både Michael Gravgaard og Kristian Nielsen om baneforholdene.