Politianmelder politikere for at bryde tavshedspligt

Randers Kommune har valgt at politianmelde flere unavngivne byrådsmedlemmer i sagen om forgiftninger af beboere på Plejecenter Tirsdalen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Randers Kommune har anmeldt byrådsmedlemmer for angiveligt at have lækket fortrolige oplysninger om sagen på Plejecenter Tirsdalen.

Den 27. april breaker det, der senere viser sig at være en af Danmarkshistoriens største og mest opsigtsvækkende sager, om forbrydelser begået af en sundhedsperson.

Sagen om Plejecenter Tirsdalen ruller for alvor fra denne dato i slutningen af april.

Flere medier, herunder TV2 Østjylland, fik oplysninger om sagen bekræftet af flere byrådsmedlemmer i Randers Byråd. De havde informationerne ved en orientering til byrådet. 

Det kan nu få konsekvenser for flere politikere, hvis det står til Randers Kommune. 

Kommunaldirektøren i Randers Kommune, Jesper Kass Schmidt, har politianmeldt unavngivne byrådsmedlemmer.

- Der er tale om, at jeg kunne konstatere, at en fortrolig orientering sendt til byrådet blev offentlig. Man må ikke lække fortrolige oplysninger. Derfor har jeg anmeldt til politiet, skriver kommunaldirektøren i en mail til TV2 Østjylland.

'Det er et princip'

Han forklarer, at det i januar 2022 blev besluttet i byrådet, at hvis der bliver konstateret et muligt brud på loven, så er det ham, der har kompetencen til at beslutte, om der skal ske en politianmeldelse.

- Når byrådet har vedtaget at give mig kompetencen, så handler jeg også på forhold, hvor jeg vurderer, at der er sket overtrædelse. Det er et princip. Det er op til politiet at vurdere, hvad der nu skal ske, skriver Jesper Kass Schmidt.

- Beslutningen om at anmelde bygger på rådgivning fra et advokatfirma. I den konkrete sag har jeg, efter rådgivning fra advokatfirma vurderet, at der er sket læk af en fortrolig orientering, lyder det også fra kommunaldirektøren.

I første omgang var det JP Randers, der fik fingre i orienteringen.

I den stod der blandt andet, ifølge JP Randers:

'Til jeres orientering har der inden for de sidste par uger været en række mistænkelige genindlæggelser og et dødsfald på Plejecenter Tirsdalen.'

I orienteringen fremgik det derudover, at det var Styrelsen for Patientsikkerhed, der havde anmeldt sagen. Og at det var en medarbejder, der var anmeldt.

Får ikke kildeinfo fra TV2 Østjylland

Østjyllands Politi har forsøgt at finde frem til de pågældende byrådsmedlemmer, hvis navne på nuværende tidspunkt er ukendte.

Det har man blandt andet gjort ved at kontakte medierne, der har bragt oplysningerne om orienteringen. Herunder også TV2 Østjylland.

Herfra er meldingen dog klar:

- Vores holdning er, at vi i henhold til pressens princip om kildebeskyttelse ikke fortæller om vores kilder, siger chefredaktør på TV2 Østjylland Dennis Kragelund.

I en skriftlig kommentar til TV2 Østjylland bekræfter Østjyllands Politis vicepolitiinspektør Thomas Schouby Hansen, at "vi har modtaget en anmeldelse om brud på tavshedspligt i relation til den i forvejen offentligt kendte sag fra plejecenter Tirsdalen i Randers. Vi undersøger sagen nærmere og har på nuværende tidspunkt ikke yderligere kommentarer”.

'Får næppe noget ud af det'

Centerleder og forskningslektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, kalder anmeldelsen usædvanlig, og det er ifølge ham et drastisk skridt kommunen har taget.

- Der sker læk fra politikere hele tiden, men det er ikke normal praksis, at kommunerne anmelder dem. Og Randers Kommune får næppe noget ud af det, siger Roger Buch til TV2 Østjylland. 

Han husker kun ét tidligere tilfælde, hvor en politiker er blevet dømt for at lække oplysninger. Det var i 2017, hvor Finn Rudaizky fra Dansk Folkeparti i København fik en bøde på 10.000 kroner efter at have lækket fortrolige oplysninger til journalister om terroristen Omar Abdul Hamid el-Hussein.

- Netop fordi der hele tiden sker læk, er det sjældent, at kommunerne politianmelder. Der skal være en særlig saglig begrundelse for at gøre det. For hvorfor så lige i den sag og ikke andre? Randers Kommune må have sine grunde, mener Roger Buch.

Begge parter har anket

I ugerne og månederne efter den 27. april kom det frem, at plejehjemssagen var meget alvorlig. Den omhandlede sosu-hjælperen Susanne Hein Kristensen, der den 14. marts 2022 blev anholdt og senere varetægtsfængslet sigtet for drab og drabsforsøg.

I februar i år blev hun idømt 16 års fængsel for fire tilfælde af grov vold – et af dem med døden til følge – samt fire drabsforsøg.

Susanne Hein Kristensen har anket dommen til Landsretten. Hun vil frifindes eller som minimum have straffen reduceret. 

Men efterfølgende har Statsadvokaten kontraanket. Herfra lyder det, at man ønsker sosu-hjælperen idømt livstid. 

Dommen

Susanne Hein Kristensen er blevet dømt for følgende forbrydelser:

1) Grov vold med døden til følge
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have givet en kvindelig beboer med lægemidlet Baclofen. Beboeren blev indlagt og afgik ved døden den 1. marts.

2) Grov vold
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have givet en mandlig beboer lægemidlerne Baclofen og Mirtazapin, hvilket medførte, at beboeren blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.

3) Grov vold
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have givet en mandlig beboer lægemidlerne Baclofen, Diazepam og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.

4) Grov vold
Ved den 26. februar 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have givet kvindelig beboer lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.

5) Forsøg på manddrab
Ved den 2. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en kvindelig beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.

6) Forsøg på manddrab
Ved den 2. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en mandlig beboer ved at give ham Baclofen og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.

7) Forsøg på manddrab
Ved den 3. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en mandlig beboer ved at give ham Baclofen, Diazepam og Mirtazapin, hvilket medførte, at han blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor han fik behandling og overlevede.

8) Forsøg på manddrab
Ved den 13. marts 2022 i tidsrummet mellem kl. 15.00 til kl. 23.00 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, at have forsøgt at dræbe en kvindelig beboer ved at give hende lægemidlerne Baclofen og Diazepam, hvilket medførte, at hun blev bragt i livsfare og indlagt på sygehuset, hvor hun fik behandling og overlevede.

9) Tyveri af medicin
Ved i perioden fra den 3. december 2021 til den 14. marts 2022 fra Plejecenter Tirsdalen under udførelsen af sit arbejde som social- og sundhedshjælper, gentagne gange at have stjålet medicin ordineret til beboerne, herunder blandt andet to pakker Combar, en pakke Mirtazapin Hexal, 2,5 diazepam-tabletter samt en pt. ukendt mængde Baclofen-tabletter.

10) Tjenestemisbrug
Ved i perioden fra den 3. december 2021 til den 14. marts 2022 på Plejecenter Tirsdalen under udførelse af sit arbejde som social- og sundhedshjælper at have misbrugt sin stilling, idet tiltalte som beskrevet i forhold 9 fra sin arbejdsplads stjal medicin, ligesom tiltalte som beskrevet i forhold 1-8, i den hensigt at dræbe, fejlbehandlede de angivne patienter, hvilket medførte deres død eller umiddelbar risiko herfor.

11) Medicin uden recept
Ved den 14. marts 2022 cirka kl. 13.20 på egen bopæl at have været i besiddelse af 2,5 tabletter diazepam uden at være i besiddelse af gyldig recept hertil.

Desuden mister hun retten til at virke som social- og sundhedshjælper.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her