700 elever diskuterede danskhed til Efterskole-festival
I Horsens er 700 elever i disse dage samlet til Efterskoledag. Årets tema er danskhed, og hvad det helt præcis indebærer, har eleverne mange gode bud på
700 efterskolelever fra ni forskellige skoler er i disse dage samlet i Horsens til Efterskolefestival 2018 for at udforske det at være dansk.
- Der er ikke noget, der er det rigtige svar. Der er ikke noget færdigt mål. De skal blive klogere på sig selv, og hvad de mener, og præsenteres for en masse forskellige holdninger. Det handler om at lære de unge mennesker at diskutere, hvad danskhed er, siger Kristine Strunge.
Årets tema er danskhed, og det er ikke meningen, at de unge skal komme frem til et entydigt svar, fortæller en af dem, der står bag festivalen.
- Det er vigtigt at lære de her unge mennesker, der går på efterskoler, at danne deres egne meninger. Så derfor vil vi gerne vise dem en masse forskellige bud på, hvad danskhed er, og sætte dem til at diskutere., siger Kristine Strunge, der er formand for Efterskolefestival 2018.
Der kom da også en masse gode svar, da TV2 ØSTJYLLAND spurgte eleverne om, hvad de mener er danskhed.
- Jeg synes, vi er gode til at give hinanden plads og respektere hinanden. I den her tid er der selvfølgelig meget fokus på sådan noget som flygtningekrisen. Der er mange, der virkelig har skulle tænke sig om og får lidt udfordringer, fordi det er selvfølgelig helt nyt, der kommer mange folk til Danmark med andre religioner og baggrunde. Det er godt, vi bliver udfordret, for det har vi danskere godt af, siger Jacob Nygaard fra Tommerup Efterskole.
- Danskhed er, når man kan sproget og er med i det danske fællesskab, siger Frederik Frimor fra Farsø Efterskole.
Eleverne er delt op i hold
De 700 elever er delt op i hold, hvor de skal lave opgaver, hvor de arbejder sammen. For fællesskabet er en af de ting, der binder os, ifølge eleverne.
- Når jeg er sammen med mine venner og familie, så er fællesskab det, jeg mærker mest danskhed i, siger Lærke Thomasen fra Farsø Efterskole.
- Jeg tænker, at det betyder, at man føler sig dansk. At man har engageret sig i kulturen, vi har her i Danmark. Idrætsforeninger betegner jeg også som værende en del af Danmark, at man har mulighed for det, siger Louise Toft Thøgersen fra Blidstrup Efterskole.
Det er KFUM/KFUK der står bag Efterskolefestivalen, og de ni efterskoler, der deltager, har en kristen baggrund.
Se eleverne forklare begrebet danskhed i videoen øverst i artiklen.