Deo-indsamling buldrer derudaf: Hanne giver 1100 brugte deodoranter nyt liv

Hanne Ballegård fra Horsens har på to måneder indsamlet 1100 brugte deodoranter. De skal nu genbruges til at lave gratis kugledyner til dem, der ikke selv har råd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Næste gang du en tidlig morgen foran spejlet oplever, at din roll-on deodorant er løbet tør, så bør du nok tænke dig om en ekstra gang, inden du smider den i skraldespanden.

Din gamle udtømte deodorant kan nemlig blive til velvære og livsglæde for de rette mennesker. Du skal bare aflevere den til en af de mange indsamlere fra Kugledynehjælpen.

Kugledynehjælpen er en frivillig organisation, der genbruger plastikkuglerne fra din roll-on deodorant til at lave de såkaldte kugledyner, der er tunge dyner, der skal afhjælpe uro i kroppen.

En af de mange frivillige, der bruger sin fritid på at indsamle de brugte deodoranter og transportere dem til en syerske, der kan lave kugledyner af dem, er Hanne Ballegård fra Horsens.

På bare to måneder er det lykkedes hende at indsamle mere end 1100 brugte roll-on deodoranter i området omkring Horsens og Hedensted.

- Folk er vældig positive omkring det. Men man er nødt til at minde folk om det jævnligt, for ellers ryger deodoranterne helt automatisk i skraldespanden når de er tomme, siger Hanne Ballegård til TV2 ØSTJYLLAND. 

1120 brugte deodoranter har Hanne Ballegård fra Horsens indsamlet på bare to måneder. Foto: Privatfoto

Hun har oprettet flere indleveringssteder i sit lokalområde, som hun kører rundt til. Når deodoranterne er indsamlet bliver kuglerne taget ud og vasket med sæbe inden de bliver overleveret til en syerske.

1100 roll-on deodoranter kan lyde af meget, hvad det også er, når man taler indsamling. Men fordi en kugledyne som hovedregel skal veje ti procent af personens vægt plus et kilo, så skal der rigtig mange deo-kugler til hver dyne.

Kugledyner og kædedyner gør en forskel

Kugledynehjælpen tilbyder gratis dyner til trængende danskere, fordi dynerne i indkøb koster flere tusinde kroner, og kun kan bevilges gennem det offentlige til personer med diagnoser.

Men det er ikke kun diagnose-patienter, der kan have gavn af dynerne, og derfor tilbyder organisationen dem gratis til ansøgere efterhånden, som de kan lave dem.

Og da først Hanne Ballegård fik kendskab til Kugledynehjælpen, var hun aldrig i tvivl om, at hun skulle melde sig som frivillig indsamler.

Det er kun kuglen i deodoranterne, der kan bruges i dynerne, hvorfor resten oftest ender i skraldespanden, men Hanne Ballegård har fundet en kreativ måde også at bruge resterne af deodoranterne. Foto: Privatfoto

- Jeg kender flere, der har glæde af kugledyner, kædedyner og kædeveste. Og så er jeg demenskonsulent, så jeg ved, at demente også har glæde af dem. Det er i det hele taget bare en god sag, og så er det en ren win-win, når nu det er genbrug af noget, som vi alligevel bare smider ud, siger Hanne Ballegård.

Foreningen kan også afhjælpe personer med diagnoser, som af forskellige årsager ikke kan få en dyne bevilget af det offentlige trods en diagnose.

Kommunal bevilling til kugledyne er en kamp

På TV2 ØSTJYLLAND har vi tidligere fortalt historien om den dengang ni-årige dreng Jens Aaby fra Harlev, der lider af svær ADHD.

Han kan bruge op til tre timer på at falde i søvn, og selv når det lykkes, så sover han stadig dårligt på grund af uro i kroppen.

Jens’ mor Lone Aaby har kæmpet en lang og sej kamp med Aarhus Kommune og Region Midtjylland for at få bevilling til en kugledyne, der kan give sønnen den ro, han har brug for. 

Ni-årige Jens Aaby lider af svær ADHD. Hans mor, Lone, kæmper for, at han ikke skal have medicin. Videoen er fra den 27. marts 2019.

Men hverken kommune eller region vil bevilge dynen til Jens, før familie har prøvet at give ham sovemedicin i form af melatonin. En løsning moren ikke bryder sig om.

- Man vil have os til at bruge medicin, som alle læger siger, at vi ikke skal bruge. Det er dødærgerligt, at man hellere vil proppe medicin i børn, og jeg synes, det er meget uforsvarligt, at vi skal bruge medicin for at bevise over for myndighederne, at vi har prøvet det, sagde Lone Aaby til TV2 ØSTJYLLAND i marts 2019.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her