Dyrlæger får mange firbenede patienter med samme sygdom lige nu
Der findes ingen vaccine mod giardia-cyster, men sygdommen kan behandles med forskellige former for medicin.
Personalet på Bygholm Dyrehospital i Horsens oplever et stigende antal kæledyr i øjeblikket, som kommer ind med det samme problem: Diarré og blod i afføringen.
Normalt kommer der én hund om måneden, men alene i den her uge har de haft tre, og der var også en mængde firebenede patienter med de symptomer i forrige uge.
Dyrlægerne har konstateret, at der er tale om giardia-cyster, som kan leve i tarmene på de fleste dyr og også mennesker. Det kan netop resultere i diarré, blodig afføring og vægttab, selv om appetitten ikke er ændret, fortæller dyrlæge Nicoline Nordgaard til TV2 Østjylland.
- Vi ved ikke, hvorfor der pludselig er en stigning med den her sygdom, og vi ved faktisk heller ikke, hvor den kommer fra eller hvor smitten præcist finder sted, da det kan ske flere steder. Vi kan bare se, at der pludselig er noget, der stikker ud fra normalbilledet, og derfor advarer vi hunde- og katteejere om at være opmærksomme på deres kæledyr lige nu, siger Nicoline Nordgaard.
Hun påpeger, at sygdommen ikke er dødelig, så man skal ikke frygte noget som hunde- eller katteejer. Det er udelukkende ubehageligt for dyret, men sygdommen kan behandles medicinsk med forskellige præparater.
Der er ingen vaccine til forebyggelse.
Vigtigt med god hygiejne
Cysterne udskilles gennem afføringen, og herfra kan de smitte andre.
Derfor er det vigtigt, at man sørger for at samle afføringen op i en pose, som man tager med sig. Af samme årsag skal man ikke lade dyrene drikke og spise af de samme mad- og vandskåle.
- Den her sygdom rammer primært hunde, der i forvejen har nedsat immunforsvar. Hos raske hunde vil immunforsvaret angribe sygdommen og bekæmpe den. Hvis man har en hund, der døjer med det her, er det vigtigt, at man får gjort grundigt ren, hvis den har uheld. Står det på i flere dage, så kontakt dyrlægen og kom gerne ind med en afføringsprøve. Så kan vi teste den og sætte gang i behandling, siger Nicoline Nordgaard.
Hun opfordrer folk med smittede hunde til at holde pause fra at besøge steder med mange andre hunde. Eksempelvis hundeskove og træningspladser.