Ungt par mistede livet: Nu er 56-årig mand tiltalt for uagtsomt manddrab
Østjyllands Politi kan nu fortælle, hvad man anklager en 56-årig mand for i forbindelse med en dødsulykke på Mariagervej i Randers i juli.
Uagtsomt manddrab samt grove overtrædelser af færdselsloven. Det er, hvad Østjyllands Politi anklager en 56-årig mand for i forbindelse med en forfærdelig ulykke i juli på Mariagervej i Randers.
Det fremgår af det anklageskrift mod manden, som TV2 Østjylland har fået indsigt i.
I ulykken påkørte manden i sin bil en anden bil, hvori et yngre par befandt sig. De omkom i ulykken og efterlader sig to små børn.
Dagen efter blev manden fremstillet i et grundlovsforhør. Her kom frem, at han ikke måtte køre bil, da han af Aarhus Universitetshospital var blevet meddelt et lægeligt kørselsforbud siden udgangen af sidste år, fordi han lider af epilepsi og angiveligt var i gang med en udredning.
Anklagerne
Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder
På særligt hensynsløs måde at have ført personbil med 121 km/t ad Mariagervej i Randers, selv om hastigheden i tættere bebygget område ikke må overstige 50 km/t., og uanset at han på grund af sygdom, svækkelse, overanstrengelse, mangel på søvn, påvirkning af opstemmende eller bedøvende midler eller af lignende årsager befandt sig i en sådan tilstand, at han var ude af stand til at føre køretøjet på fuldt betryggende måde, og idet han ved Neurologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital flere gange var meddelt et lægeligt kørselsforbud grundet epilepsi, alt hvorved han med ikke under 121 km/t påkørte anden personbil, og herved under særligt skærpende omstændigheder uagtsomt forvoldte Kristina Rasmussens og Kasper Bang Jensens død, idet de begge afgik ved døden som følge af de ved påkørslen tilføjede kvæstelser.
Overtrædelser af færdselsloven
Under tilsidesættelse af væsentlige hensyn til færdselssikkerheden og uden at optræde hensynsfuldt og udvise tilstrækkelig agtpågivenhed, at have ført personbil ad Mariagervej i Randers uden at tilpasse sin afstand til den forankørende personbil, således der opstod fare for påkørsel hvis forankørende standsede eller nedsatte hastigheden, idet han påkørte personbil bagfra og trykkede den fremad og på tværs af den modsatte vognbane og herefter, som indblandet i et færdselsuheld, undlod straks at standse.
Kilde: Anklageskrift fra Østjyllands Politi
'Husker ikke at have ramt nogen'
Af flere omgange har manden fået forlænget sin varetægtsfængsling. Han har ellers forsøgt at blive løsladt, fordi han ikke mener, at han var skyld i påkørslen.
I retten har manden nemlig forklaret, at han kort forinden fik et blackout og ikke kan huske, at han skulle have påkørt nogen.
Det eneste, han kan erindre er, at han har ramt et helleanlæg, og så er det næste, han kan huske, at airbags i bilen bliver udløst.
- Jeg husker ikke at have ramt nogen, har han sagt i retten.
Anklager: Kørte mindst 121 kilometer i timen
Under grundlovsforhøret blev en foreløbig udtalelse fra en bilinspektør, der har været på stedet, præsenteret.
Han tager flere forbehold, men vurderer, at den formodede hastighed på den sorte BMW, som den 56-årige kørte, var alt for høj.
- Der er ingen tvivl om, at hastigheden har været højere end 100 km/t, lyder det i vurderingen.
Mere præcist lyder det, at han kan have kørt 138 km/t, men der skal tages et forbehold på 17 kilometer i timen til eller fra.
Derfor er manden nu tiltalt for at have kørt 121 kilometer i timen i en byzone, hvor fartgrænsen var 50.
Kørte flere gange om ugen
Under et andet retsmøde er det kommet frem, at den 56-årige mand trods et kørselsforbud kørte fra Randers til Aalborg og tilbage igen tre gange om ugen.
- Jeg kørte til og fra arbejde tre dage om ugen. Jeg arbejdede i Aalborg, fortalte manden.
Kørselsforbuddet blev udstedt, fordi manden var under udredning for epilepsi.
Så sent som i juni i år fik han et anfald, der gjorde, at han fik øget sin epilepsi-medicin til 500 mg om dagen.
Mandens forsvarer, Troels Lind Pedersen, har flere gange i retten argumenteret for, at hans klient skulle løslades, fordi sygdom eller andet sundhedsmæssigt ifølge ham må have været årsag til ulykken.
- Kan man bebrejde en person, der ikke er ved bevidsthed? Det mener jeg ikke, man kan, har det lydt fra forsvareren.
Stor indsamling til familien
Det var 35-årige Kristina Rasmussen og 31-årige Kasper Bang Jensen, der omkom i ulykken.
De efterlader sig to små børn, og en stor indsamling for dem har siden modtaget stor opbakning.
Kasper Bang Jensens bror, Mikkel, har tidligere forklaret til TV2 Østjylland, at familien kun havde troet, det var Kasper og Kristinas venner, der ville støtte indsamlingen, men et opslag på Facebook gik viralt, og siden er støtten strømmet ind.
- Nogle har doneret fem kroner og andre har givet store beløb. Det har været overvældende, at det bare er tikket ind med penge, og det varmer, at så mange tænker på børnene, sagde Mikkel Bang Jensen, da indsamlingen rundede 200.000 kroner efter blot fem dage.
Siden har den også rundet 500.000 kroner.
Også Kasper Bang Jensens mor, Marianne, har over for TV2 Østjylland udtrykt sin taknemmelighed for støtten.
- Vi er så taknemmelige, for der er tale om to børn, der har mistet alt det bedste i deres liv, sagde hun.