Det er fuldbragt: Kæmpe klokke på plads i kongeligt klokkespil
Efter 30 års arbejde blev den sidste store klokke i dag hejst op og sat ind i Dronning Ingrids Klokkespil i Grenaa.
I dag var en særlig dag for medarbejdere og sognebørn ved Sankt Gertruds Kirke i Grenaa.
Efter mange års arbejde blev den sidste af hele 49 klokker hejst på plads i Dronning Ingrids Klokkespil.
- Det er kulminationen på 30 års klokkearbejde med skiftende klokkespilsudvalg, der har arbejdet på at få det her klokkespil fuldført i sin planlagte størrelse. Så det er en stor dag, sagde kirkens klokkenist, Per Rasmus Møller.
Stor klokke - lille luge
Klokken 10.00 hejste en kranfører fra Gert Svith A/S den knap 1000 kilo tunge storklokke op til en tårnluge i kirketårnet, hvorfra den blev bugseret ind på plads.
Klokken, der er 122,5 cm i diameter, måtte lægges ned, for at den kunne komme ind gennem lugen, og der var kun lige akkurat plads til, at den kunne komme ind.
- Der er jo næsten ingen plads. Der er kun lige en fingers bredde til hver side, så det er virkelig præcisionsarbejde, sagde Per Rasmus Møller.
Klokken er forsynet med følgende inskription forfattet af Dronning Margrethe: I Danmark blev du ikke født, men der fik du hjemme.
Teksten henviser til, at Dronning Ingrid blev født i Sverige, men flyttede til Danmark i forbindelse med sit ægteskab med Kong Frederik den 9.
Derudover er klokken forsynet med den afdøde Dronning Ingrids monogram.
Blandt de bedste i landet
Klokkespillet blev etableret i 1995 med 21 klokker i forbindelse med Grenaa byjubilæum.
Siden er der løbende kommet flere klokker til, og med dagens arbejde er klokkespillet nu fuldbragt.
Det er blandt de største og bedste i landet og finansieret via donationer fra fonde, lokale virksomheder, institutioner og private. Det har krævet tid og tålmodighed, fortæller klokkenisten.
- For mig er det en stor personlig tilfredsstillelse. Det kom måske slet ikke til at ske i min levetid, fordi man er afhængig af donatorer. Vi har søgt utallige fonde og fået afslag på afslag, indtil der endelig var en fond, der udviste interesse for det, sagde Per Rasmus Møller.
Det var Johan Otto Wroblewskis Fond, der donerede 472.500 kroner ti den sidste klokke.
Per Rasmus Møller vurderer, at de 49 klokker er noget, der vækker opsigt i musikalske kredse.
- Det vil sætte Grenaa på det musikalske verdenskort, fordi det er et rigtig godt klokkespil, og hver eneste år får jeg henvendelser fra klokkenister fra ind- og udland, som gerne vil komme og spille på det.
Efter planen kommer klokken i spil ved den første af julens syv koncerter i kirken, der finder sted den 9. december kl. 15.30.