Våbnene vælter ind, men én type skal man ikke selv indlevere
Siden 1. november har borgere over hele landet kunnet sige farvel til våbnene og indlevere dem til politiet uden at blive straffet for at have dem.
Kasser og bure fyldt med våben og ammunition fylder lige nu i garagen på politigården i Aarhus.
Siden 1. november har borgere over hele landet kunnet indlevere våben under politiets frit lejde-aktion, og det har en hel del benyttet sig af.
- Vi har fået cirka 1000 indleveringer. I én indlevering kan der jo være rigtig mange effekter, så vi har ikke den endelige opgørelse over, hvor mange effekter, vi har fået ind, siger Rasmus Houmann, der er fungerende politikommissær og leder i politiets borgerekspedition, til TV2 Østjylland tirsdag morgen, da vi har fået lov at kigge forbi "samlingen".
Ud af de 1000 indleveringer er cirka halvdelen jagtvåben, og de fylder også godt i burene hos politiet.
- En typisk indlevering er ældre jagtvåben. I starten af indleveringsperioden var det rifler, men lige nu er det haglgeværer, fortæller Rasmus Houmann.
Aktionen tillader borgerne anonymt at indlevere ulovlige våben til politiet, uden at det medfører sigtelse for ulovlig besiddelse af dem.
- Vi er som sådan ikke bange for, at de, der ligger inde med dem, bruger dem til noget, de ikke skal. Men får man indbrud, og har man våben liggende, kan de hurtigt falde i de forkerte hænder, siger han.
Flere våben end i 2017
Ud over jagtvåben er der indleveret mange mindre håndvåben som pistoler og revolvere - en hel del fra krigens tid.
- Mange har også en god forklaring og en god historie fra bedstefars tid i krigen eller lignende, siger Rasmus Houmann, og forklarer, at det efter politiets opfattelse ofte er fund, folk gør i forbindelse med rydningen af dødsboer.
Rasmus Houmann er lettere overrasket over antallet af indleverede våben.
- Jeg synes, det er meget, og jeg synes, det er dejligt, at det bliver indleveret. Det er også mere end sidst, vi havde frit lejde i 2017, så det er nok mere, end jeg havde forventet. Jeg troede, vi havde fået afleveret rigtig meget af det, der skulle afleveres, men det er jo bare dejligt, at folk kommer, siger han.
Om frit lejde-aktionen
Frit lejde-aktionen er et af de i alt 44 initiativer i 'Bandepakke IV - Trygge nabolag i hele Danmark', der er en politisk aftale vedtaget i 2023.
Vær opmærksom på, at det er udvalgte politistationer, der tager imod våben.
Bemærk, at du altid skal ringe 114, hvis du har håndgranater eller andre eksplosiver, som politiet skal modtage. Her er du også anonym.
Ved den seneste frit lejde-aktion i 2017 blev der indleveret i alt 24.546 skydevåben, våbendele, knive, ammunition, eksplosivstoffer, pebersprays og andre våben til politiet.
Kilde: Politi.dk.
Nej tak til granater
Det er dog en type våben, han ikke er så glad for, at folk slæber ind på Politigården.
- De værste indleveringer, vi har, er folk, der kommer med deres håndgranater og mortergranater. Det vil vi meget gerne frabede os. Vi vil meget gerne hjælpe med det, men man skal ringe ind, hvis man er i besiddelse af sådan noget, siger han.
Frit lejde-aktionen løber måneden ud, så har du en sabel eller andet liggende under sengen, er det stadig muligt at indlevere den uden at blive straffet.