Kritiker: Ny sladreordning kan blive uden effekt

Et flertal i byrådet i Horsens vil have en whistleblower-ordning, men partierne er uenige om, hvordan den skal blive til

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Hør Jakob Bille fra Liberal Alliance fortælle, hvorfor whistleblowerordningen er en god idé.

Der kommer en whistleblower-ordning i Horsens. I hvert fald er et bredt flertal i byrådet enige om, at det er en god idé.

Men hvordan ordningen skal blive til, er der stor uenighed om.

En whistleblower-ordning giver ansatte mulighed for at gå til den øverste ledelse, hvis de ser svindel eller anden kriminalitet.

På byrådsmødet mandag var Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Enhedslisten klar til at vedtage ordningen med det samme.

- Det oprindelige forslag gik på, at forslaget skulle sætte gang i en høringsproces, siger Lisbeth Torfing, der er byrådsmedlem for Enhedslisten i Horsens Kommune, og som stillede forslaget til gårsdagens møde.

Det værste er, at det nu skal igennem budgetaftaleprocessen, hvor det sikkert ender i et udvandet kompromis, som bliver tandløst og fjern fra den effekt, som ordningen kunne have haft.
Claus Kvist Hansen (DF), byrådsmedlem

Men Socialdemokratiet, SF og Liberal Alliance satte en stopper for det forslag.

De gik sammen inden forslaget kom til afstemning og vedtog et ændringsforslag, som udskyder beslutningen om whistleblower-ordningen til efter økonomi- og erhvervsudvalget har behandlet forslaget grundigt.

- En whistleblower-ordning er en alvorlig ting at indføre på en arbejdsplads. Det er vigtigt, at vi får den rigtige proces, så vi når frem til det rigtige setup, siger Jakob Bille (LA), der er formand for kultur- og civilsamfundsudvalget i Horsens Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

Der kommer en whistleblower-ordning i Horsens. I hvert fald er et bredt flertal i byrådet enige om at indføre ordningen.

Ordningen kan miste effekt

Men det tager livet af ordningen, der slet ikke vil nå samme effekt, når forslaget skal den vej rundt, mener Claus Kvist Hansen (DF), der er medlem af byrådet i Horsens.

- Det værste er, at det nu skal igennem budgetaftaleprocessen, hvor det sikkert ender i et udvandet kompromis, som bliver tandløst og fjern fra den effekt, som ordningen kunne have haft, siger Claus Kvist Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

En whistleblowerordning er en alvorlig ting at indføre på en arbejdsplads.
Jakob Bille, formand for kultur- og civilsamfundsudvalget, Horsens Kommune

Han mener ikke, at forslaget burde den vej rundt.

- Jeg synes, forslaget fra enhedslisten var gennemarbejdet og med en høringsproces efterfølgende, så kan jeg ikke se, hvordan den kommende proces skulle gøre forslaget bedre, siger Claus Kvist Hansen.

Men en høringsproces er at være på bagkant, mener Jakob Bille (LA).

- Det skal ikke være byrådet, som tager beslutningen om en whistleblower-ordning, og så skal medarbejderne på bagkant høres, siger Jakob Bille.

Kvinde bag forslag håber på resultat

Det er Lisbeth Torfing, der er byrådsmedlem for Enhedslisten, som står bag det oprindelige forslag. Hun har ikke nogen mening om, hvordan processen om ordningen skal være.

- Hvis vi når frem til et godt resultat, så er jeg ligeglad med processen, siger Lisbeth Torfing til TV2 ØSTJYLLAND.

Men hun har forventninger til, hvordan ordningen skal ende med at være.

- Jeg håber, at det endelige forslag bliver en ordning, hvor også borgere kan melde ind, siger Lisbeth Torfing.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her