Modstandsmanden Jørgen Kieler er død 97 år gammel

Jørgen Kieler var født i Horsens og havde her sin ungdom. Henrettelsen af Hvidstengruppen reddede formentligt hans liv

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Den tidligere modstandsmand og overlæge Jørgen Kieler er søndag sovet stille ind 97 år gammel. Det oplyser familien til Ritzau. Foto: Søren Bidstrup - Scanpix

Lægen og modstandsmanden Jørgen Kieler døde søndag i en alder af 97 år.

Bagude ligger et langt liv, der blev dedikeret til at kæmpe. Først som modstandsmand mod den nazistiske besættelsesmagt. Senere som forsker mod kræftsygdommen.

Jørgen Kieler blev født i Horsens den 23. august 1919. Han voksede op i et lægehjem midt i Horsens sammen med de fire søskende Elsebet, Flemming, Bente og Lida.

Efter et udlandsophold i München, Paris og England i 1937-1938, tog Jørgen Kieler i 1939 sin studentereksamen på Horsens Statsskole. Han blev student i 1939, hvor Europa stod på kanten af en verdenskrig.

Gik ind i modstandsbevægelsen

Den unge Jørgen Kieler flyttede derefter til København for at studere medicin.

I begyndelsen af 1943, hvor Danmark havde været besat af Hitlers tropper i næsten tre år, tog Kieler en beslutning, der skulle forme resten af hans liv: han gik ind i modstandsbevægelsen.

 Først fik han kontakt til folkene bag det illegale bladarbejde i organisationen "Frit Danmark".

Senere oprettede Jørgen Kieler sammen med en gruppe studiekammerater en organisation, der transporterede danske jøder til Sverige.

Han gik nu ind i sabotageorganisationen Holger Danske.

Her var han hovedkraften i vellykkede sprængninger mod Varde Stålværk og Burmeister & Wain i København.

Fanget under sabotageaktion

I februar 1944 blev Kieler såret og fanget under en mislykket sabotageaktion i Aabenraa. Han blev herefter dømt til døden.

Dødsdommen over Jørgen Kieler og hans bror Flemming blev dog ændret efter henrettelsen af en anden modstandsgruppe, Hvidstengruppen.

I stedet blev brødrene sendt via Frøslevlejren i Danmark til koncentrationslejren Porta Westphalica i Tyskland.

Jørgen Kieler besøger Stjerne Radio, hvor den første Holger Danske Gruppe holdt til. / Foto: Thomas Lekfeldt - Ritzau Scanpix

Han overlevede otte måneder i lejren, selv om han blev udsat for mishandling og stærke helbredsmæssige belastninger.

Efter krigen fik Jørgen Kieler sin lægeeksamen. I 1954 blev den opgraderet til en doktorgrad.

Den tidligere modstandsmand blev en anset kræftforsker, der lagde en stor del af sin arbejdsindsats på Fibiger Instituttet i København, hvor han beklædte en række stillinger, indtil han blev dets direktør i 1984 og var det frem til 1989.

Kieler var desuden forskningschef under Kræftens Bekæmpelse fra 1980.

Jørgen Kieler brugte også sine erfaringer fra opholdet i en tysk fangelejr i flere omfattende undersøgelser af udviklingen i fangers fysiske tilstand.

Han mistede aldrig sin tilknytning til modstandskampen. Således var han formand for 4. Maj Kollegierne fra 1982 til 1989 og formand for Frihedsfonden fra 1975 til 1988.

Modstandsmanden Jøgen Kieler - her sammen med Bent Blüdnikow. / Foto: Erik Refner - Ritzau Scanpix

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her