Nye veje skal opkaldes efter lokale helte
Vejene i et nyt kvarter i Horsens skal opkaldes efter lokale frihedskæmpere. Derfor er jagten på kandidater og spændende historier gået ind.
Vejene, husene og haverne bliver nye i Horsens' nye boligkvarter Nørrestrand, men historierne bag nogle af navnene på vejskiltene bliver med klare referencer til et afgørende stykke lokal - og Danmarkshistorie, der sluttede for 75 år siden: Anden Verdenskrig.
Derfor er Horsens Museum gået i gang med et detektivarbejde, der skal finde frem til historier om de lokale frihedskæmpere, der satte sig op imod den tyske besættelsesmagt. Det fortæller museumschef Merete Bøge Pedersen.
Frihedskampen i Horsens samlede sig som i mange andre danske byer omkring statsskolen i byen, blandt andre med to brødre og to søstre fra den kendte Kiehler-familie.
I 2017 vedtog Horsens Kommune planerne om et nyt boligkvarter ved Nørrestrand i Horsens. Her skal der være plads til op mod 9000 beboere. De kan se frem til at blive en del af en slags mindesmærke for nogle af lokalområdets helte.
Horsens Museum kender i forvejen til mange af frihedskæmperne og deres historier.
- Det er efterhånden mange år siden, men der er stadig nogle historier, som stadig er meget tankevækkende, siger Merete Bøge Pedersen.
Men museet vil gerne finde frem til flere kandidater til den liste, som museet skal aflevere til kommunens byråd.
Og det kan være svært, når man kun har de navne, de brugte i 1945. Mange har igennem tiden skiftet navn, og det kan derfor være svært at finde frem til dem uden hjælp fra pårørende, børnebørn eller oldebørn.
Merete Bøge Pedersen og hendes kolleger vil også gerne finde frem til pårørende, så Horsens Museum kan få deres accept af at opkalde en gade eller en vej efter deres bedstefar eller bedstemor.
Jagter nye historier
Museet bruger også lejligheden til at søge efter nye historier om lokale frihedshelte, som museet kan bruge i deres samling om Anden Verdenskrig.
- Vi vil rigtig gerne høre nogle flere historier. Vi har allerede fået mange henvendelser fra folk, der har noget at fortælle.
Merete Bøeg Pedersen fortæller, at man vil forsøge at formidle historierne bag navnene ved hjælp af QR-koder og korte præsentationer af personerne, der ligger navn til de nye veje.
Stadig vigtigt
For det er vigtigt, at vi stadig kender til de historier, der udspillede sig i Horsens og resten af Danmark for 75 år siden, selvom der er flere generationer, der aldrig har oplevet en krig på dansk jord.
- Det bliver aldrig uaktuelt, siger Merete Bøeg Pedersen.
Hvis du har en historie om en af de lokale frihedskæmpere fra Horsens, kan du kontakte Horsens Museum.
Der er endnu ikke sat tal på hvor mange veje, der skal opkaldes efter heltene fra Anden Verdenskrig.