Rasmus undrer sig: Hvorfor skal vores jordhule behandles som 'etagebyggeri'?
Formanden for Hatting Parkens Venner forstår ikke, hvorfor det skal tage kommunen flere måneder at behandle det, han opfatter som en simpel ansøgning om byggetilladelse.
Rasmus Bissenbakker troede, det var en hurtig og nem ekspedition at sende en ansøgning ind til kommunen, få grønt lys og komme i gang med sit forholdsvis overskuelige byggeprojekt.
Den 12. februar trykkede han på knapperne på kommunens hjemmeside, og så var det ellers bare at vente på et 'go'. Troede han.
Rasmus' projekt er en plastik-skal, der som en slags moderne jordhule skal graves ind i en skråning på den legeplads, som Hatting Parkens Venner driver, og som han er formand for.
Nu skriver vi den 17. april, og den frivillige forening i Horsens-forstaden venter stadig på svar på den byggeansøgning, der skal gøre jordhulen til virkelighed.
Det undrer Rasmus Bissenbakker.
- Jeg ringede ind til kommunen den 6. marts og så igen den 27. Begge gange fik jeg at vide, at vores sag ligger i en bunke efter fire-fem andre, og så behandler de den i kategorien "erhverv/etagebyggeri". Det forstår jeg ikke, siger han og tilføjer, at det i forvejen er krævende for en lille forening drevet af frivillige at byde systemet op til dans.
Den har jo ikke de ressourcer, som et firma har, når det søger om tilladelse.
- Men jeg var optimistisk, og derfor kastede jeg mig ud i det. Min drøm var, at jordhule-shelteret var klar til brug, når det gode vejr kom, men jeg aner intet om, hvad jeg skal forvente lige nu, siger Rasmus Bissenbakker til TV2 Østjylland.
Der er allerede givet dispensation
Han fortæller, at da naturlegepladsen for halvandet år siden fik en toiletbygning, skulle der ikke søges om byggetilladelse. Færdigproducerede sanitetsbygninger med et areal på højst 25 kvadratmeter er nemlig ifølge bygningsreglementet undtaget fra at skulle godkendes.
Det undrer Rasmus Bissenbakker, at der så skal søges om tilladelse til en jordhule, der jo skal forsvinde "ind i miljøet" omkring den, som han siger.
- Den er i hvert fald ikke i vejen for noget eller nogen. Jeg er klar over, at det ligger inden for en åbeskyttelseslinje, da Hatting Bæk løber i området, men det er der andre ting herude, der også gør, og kommunen har allerede givet os dispensation til at bryde den, da vi opsatte et almindeligt shelter af træ, siger Rasmus Bissenbakker.
Han har ikke bestilt shelteret endnu, fordi han er bange for at købe det og i sidste ende ikke få tilladelse.
Lever ikke op til kriterier for straksbehandling
Kjell Stockfisch er afdelingsleder i Byg, Erhverv og BBR i Horsens Kommune.
Han siger til TV2 Østjylland, at han godt forstår, hvorfor folk kan blive frustrerede over ventetid, når de sender en byggeansøgning ind. De vil jo gerne i gang.
Faktum er bare, at kommunens folk behandler sagerne i den rækkefølge, de modtager dem, for det finder de mest fair.
- Vi skelner ikke mellem, om det er Hr. Jensen, der vil lave et drivhus, eller om det er et stort firma, som vil opføre nyt kontordomicil. For begge parter er lige præcis deres projekt jo vigtigt, siger Kjell Stockfisch.
Horsens Kommune har i øjeblikket en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på omkring 50 dage.
Der er dog mulighed for at søge om en straksbehandling og få svar inden for fire uger, men det gælder kun for parcelhuse, sommerhuse, rækkehuse, carporte, drivhuse og udestuer.
Straksbehandling af byggesager
Siden den 1. juli 2022 har Horsens Kommune tilbudt en service, hvor private borgere eller deres rådgiver/typehusfirma kan komme hurtigere igennem processen med en byggeansøgning.
Det kræver blandt andet, at man har alle materialer klar og at byggeriet ikke kræver dispensation, landzonetilladelse eller en såkaldt helhedsvurdering.
Byggeriet må heller ikke være placeret i konstruktions- og brandklasse 2-4.
Hvis kriterierne er overholdt, kvitterer byggesagsafdelingen med en byggetilladelse inden for fire uger.
Kilde: Horsens Kommune.
Sagen fra Hatting lever altså ikke op til kriterierne for hurtig sagsbehandling, og derfor ligger den i en bunke sammen med tilsvarende sager og venter på tur. Det har ifølge kommunen ikke nogen betydning, at shelteret i ansøgningen er kategoriseret som "erhverv/etagebyggeri".
Der går minimum to måneder endnu
- Når vi tager fat på den, kommer vi som det første til at skulle forholde os til det med åbeskyttelseslinjen, fordi de vil lave shelteret 90 meter fra Hatting Bæk. Loven siger, at der kræves dispensation, hvis der laves noget inden for en afstand af 150 meter, siger Kjell Stockfisch.
- Herefter kan vi gå i gang med selve byggesagsbehandlingen, og det involverer både miljøafdelingen og vejafdelingen. Så er der det særlige ved den her sag, at ingen i Danmark tidligere har skullet behandle en ansøgning om at lave et jordhule-shelter, så det skal vi også have mulighed for at sætte os godt ind i.
Ifølge Kjell Stockfisch er det nært forestående, at en byggesagsbehandler tager fat i ansøgningen fra Hatting Parkens Venner.
Derfra går der minimum otte uger, før der kommer svar, fordi der blandt andet er 14 dages høring og en regel, der siger, at der skal gå fire uger, før man må udnytte en given dispensation.