Russiske tvillinger må ikke vise deres porcelæn frem

En kunstudstilling er blevet aflyst, fordi kunstnerne er fra Rusland. Det sker på trods af, at kunstnerne tager afstand fra krigen i Ukraine.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
En planlagt udstilling på Horsens Kunstmuseum af de to russiske kunstnere her er nu blevet aflyst af Horsens Kommune. Politikerne er bekymrede for, hvilket signal det vil sende at udstille russisk kunst, mens bomberne falder over Ukraine.

En kunstudstilling på Horsens Kunstmuseum er nu blevet aflyst, fordi kunstnerne bag er fra Rusland.

Aflysningen sker, efter der er opstået heftig debat om, hvilke russiske kunstnere der skal have lov til at optræde eller udstille i Østjylland.

Det er gået ud over tvillingerne Maria og Natalia Petschatnikov, der har fået aflyst deres udstilling ’Fragile’, hvor porcelæn er omdrejningspunktet.

- Vores første reaktion var selvfølgelig overraskelse og så skuffelse, fortæller Natalia Petschatnikov til TV2 ØSTJYLLAND.

Vi har intet at gøre med, hvad der sker. Faktisk synes vi, at det er en stor tragedie.
Maria Petschatnikov

Kunstnerne er født i Rusland, men har ikke boet der i 30 år. De bor i Tyskland, har både tysk og russisk statsborgerskab og tager afstand fra krigen.

- Vi har intet at gøre med, hvad der sker. Faktisk synes vi, at det er en stor tragedie, siger Maria Petschatnikov.

Men på trods af, at tvillingerne ikke bakker op om krigen, har Horsens Kommune valgt at aflyse udstillingen.

Tvillingerne Maria og Natalia Petschatnikov er født i Rusland, men har ikke boet der de sidste 30 år. Foto: Maria og Natalia Petschatnikov

- Vi mener ikke, at med situationen i Ukraine at tiden er rigtig til på nogen måde at promovere eller understøtte russisk kunst og kultur, siger Andreas Boesen (S), der er formand for kultur- og fritidsudvalget i Horsens Kommune.

Han mener, at aflysningen var nødvendig.

Andreas Boesen (S) mener ikke, at man i øjeblikket bør støtte russisk kunst.

- Vi er jo nødt til at trække en streg et sted, og for at undgå at skulle vurdere den enkelte situation har vi besluttet, at vi trækker den her streg, der siger, at det gælder alt, der kan opfattes som at støtte eller promovering af russisk kunst og kultur.

Ikke den eneste aflysning

Aflysningen af kunstudstillingen i Horsens sker på samme tid som to andre aflysninger af planlagte kultur- og kunstaktiviteter.

Musikhuset i Aarhus har også måtte aflyse en optræden af Den Russiske Nationalballet, mens en russisk operasangerinde selv valgte at aflyse sin optræden i Musikhuset efter stor debat.

Horsens Kunstmuseum ønsker ikke at udtale sig om aflysningen, og en række andre kulturhuse, som TV2 ØSTJYLLAND har talt med, ønsker heller ikke at kommentere.

Teatret Svalegangens direktør og kunstneriske chef, Per Smedegaard, er dog en undtagelse.

Grundlæggende mener han, at kunsten skal være fri, men at sagen er kompleks.

- Jeg mener, det er vigtigt, at vi holder fast i, at der er forskel på den russiske stat og den russiske kulturarv, siger han.

Han siger også, at han håber på, at man ser på det komplekse, og at man på sigt kan støtte op om enkelte kunstnere, der bakker op om frihed og demokrati. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her