Bundsgaard fejrer 10-årsjubilæum: - Jeg skulle have været mere utålmodig
I dag er det præcis ti år siden, Jacob Bundsgaard overtog borgmesterkæden i Aarhus. TV2 ØSTJYLLAND har taget en snak med lokalpolitikeren, der klart afviser en fremtid på Christiansborg.
Der var ikke mange, der kendte den dengang 35-årige politiker Jacob Bundsgaard, da han den 10. august 2011 officielt kunne kalde sig borgmester i Aarhus.
Han havde ellers siddet i byrådet i et årti og havde sluttet af som rådmand under den daværende borgmester Nicolai Wammen. Nu ville Wammen dog videre mod København for at optage en karriere på Christiansborg, og halvanonyme Bundsgaard var hans valg som efterfølger.
En tillidserklæring, han selv beskrev som en drøm, der gik i opfyldelse.
Siden har Jacob Bundsgaard stået i spidsen for landets næststørste kommune, gjort byen til europæisk kulturhovedstad i 2017 og sikret sig genvalg to gange. Tredje mulighed for genvalg bliver til efterårets kommunalvalg, hvor han igen stiller som Socialdemokratiets spidskandidat i Aarhus.
TV2 ØSTJYLLAND har taget en snak med Aarhus-borgmesteren om årene, der ligger bag ham, og hvorfor han aldrig vil følge sin forgænger til Christiansborg.
Der er gået ti år – har de føltes hurtige eller langsomme?
- Jamen begge dele i virkeligheden. Når man kigger tilbage, er der jo sket så meget og utroligt mange forandringer. Aarhus har været inde i en rivende udvikling, så byen står på mange måder et andet sted i dag.
- Omvendt synes jeg, det er gået lynende hurtigt. Jeg husker tydeligt den dag, jeg for første gang trådte ind over dørtærsklen til borgmesterkontoret, det sug, det gav i maven, og hvor stort et privilegie det var - og fortsat er - at få lov til at stå i spidsen for byen og dens udvikling. Så det er både gået hurtigt og langsomt på samme tid, siger Jacob Bundsgaard til TV2 ØSTJYLLAND.
Læs også:
Er du lykkedes med det, du gerne ville?
- Det er byrådet, byen og de mange kræfter, der har æren af det, vi har opnået. Men vi har jo formået at skabe en by, der er så attraktiv, at der over de seneste ti år er 40.000 mennesker, der er flyttet til Aarhus. Der er skabt langt over 20.000 arbejdspladser i de ti år – jeg tror, det er noget nær danmarksrekord i den periode.
- Og samtidig er byen hele tiden i en rivende udvikling - både kulturelt og erhvervsmæssigt. Vores klima- og miljøindsats er jo også virkelig blevet skærpet takket være både et fremsynet byråd, men også borgerne i Aarhus, der har været med til at udstikke den retning og få det til at ske.
Hvilket råd ville den nu 10 år mere erfarne politiker give til Jacob Bundsgaard, inden han satte sig i borgmesterstolen?
- En gang i mellem kan man i politik godt blive sådan lidt utålmodig, når tingene tager lang tid fra tanke til handling. Så jeg tror nok, at jeg ville give det råd til den ti år yngre borgmester, at man i virkeligheden skal holde fast i den utålmodighed. Måske gøre processerne lidt kortere og holde tempo på udviklingen. Der er en gang imellem nogle ting, der er gået for langsomt.
- Udviklingen i Gellerup går i den rigtige retning, men er gået for langsomt. Jeg ville også ønske, at vi havde arbejdet endnu hurtigere på vores klimaindsats. Den er så afsindig vigtig at komme i mål med, og der ligger nogle fantastiske erhvervs- og forretningsmæssige muligheder i den, der kan skabe endnu flere arbejdspladser.
- Så endnu mere utålmodighed vil være mit gode råd.
Da du blev borgmester i 2011, beskrev Kristelig Dagblad dig som en moderne familiefar med puslebord på borgmesterkontoret. Hvordan er det gået med familielivet siden da?
- Det bør man næsten spørge min familie om, griner Jacob Bundsgaard.
- Der er klart afsavn, og de timer, man bruger på rådhuset og rundt til møder i Aarhus, kan man jo ikke samtidig bruge med sin familie. Så der er en omkostning, men det er også en omkostning, vi har været meget bevidste om.
- Hvis jeg selv skal sige det, har jeg været god til ikke at tage for mange af bekymringerne med hjem, selvom det kan være svært. Lægge arbejdet til side og være til stede, når jeg har været hjemme. Det har jeg i hvert fald bestræbt mig på. Jeg er stadig gift med min hustru, og jeg har nogle dejlige børn, så helt skævt er det jo ikke gået.
Du har indtil videre ikke ladet dig lokke af nogen landspolitiske poster udover dit formandskab i Kommunernes Landsforening. Kunne du - hvis vælgerne vil det - forestille dig at blive siddende ti år mere?
- Jeg vil ikke love at være borgmester i yderligere ti år. Jeg tager én valgperiode ad gangen, men håber at kunne få lov til at være borgmester med vælgernes opbakning i en årrække endnu.
- Man vil ikke komme til at se mig på Christiansborg. Det… Det er ikke dér, mit politiske engagement ligger. Det er i det kommunale og i det nære. De ambitioner, jeg har for at gøre en forskel nationalt, får jeg fuldt ud dækket ved at være formand for KL.
- Så jeg vil ikke udstikke nogen garantier for de næste ti år - dertil er politik for omskifteligt - men man kommer ikke til at se mig på Christiansborg, slår Jacob Bundsgaard fast.
VIDEO: Se indslag fra Jacob Bundsgaards begyndelse i borgmesterstolen her.