DF-ikon er ude: - Det må være, fordi folk vil have noget andet
I Randers kostede gårsdagens valg DF to ud af tre mandater, og dermed mistede Frank Nørgaard sin plads i byrådet.
En af de største politiske profiler i Randers gennem de seneste år formåede ikke at blive genvalgt ved tirsdagens kommunalvalg.
Frank Nørgaard, der har siddet i byrådet i Randers Kommune siden kommunesammenlægningen i 2007, og inden da sad i kommunalbestyrelsen i den gamle Purhus Kommune, fik med sine 703 personlige stemmer ikke flere stemmer end sin partikollega, Nick Zimmermann, der tog DFs ene mandat.
Nørgaard har de seneste fire år været formand for Miljø- og Teknikudvalget i Randers Kommune og har i sine år i byrådet stået for en højreorienteret værdipolitisk linje - for eksempel i sagen, hvor han sammen med Venstre fik indført et svinekødspåbud i daginstitutionerne i Randers tilbage i 2016.
- Hvis folk ikke vil have mig, så må det være sådan
TV2 ØSTJYLLAND talte med Frank Nørgaard om hans politiske exit, mens han var ude at pille valgplakater ned onsdag formiddag.
- Der er ikke rigtig nogen reaktion, udover at det er ærgerligt, at 703 personlige stemmer ikke kunne veksles til et mandat, når nu nogle er kommet ind med meget mindre, siger DF'eren.
- Men det er jo noget valgteknisk, og nu har jeg været politiker på min måde i 20 år, og hvis folk vil have noget andet, så må de jo vise det på valgaftenen, og det har de så gjort.
Læs også:
Hvad er dit eget bud på, hvorfor du ikke kom ind?
- Jamen, det har jeg vel redegjort for. Det må være, fordi folk vil have noget andet, end det jeg står for. Jeg har været politiker på min måde, jeg siger tingene, som de er, og jeg mener det, jeg siger, siger Frank Nørgaard til TV2 ØSTJYLLAND.
Yngre kandidat tog mandat
Frank Nørgaards valgnederlag var en del af en samlet tilbagegang for Dansk Folkeparti i Randers, der mistede to af deres tre mandater.
Og over hele landet er Dansk Folkepartis vælgeropbakning skrumpet, og det har også påvirket valget i Randers ifølge 50-årige Nørgaard.
- Selvfølgelig har det landspolitiske også noget at skulle have sagt. Jeg kan se, at vores stemmetal i Randers er gået ned siden 2013 - ligesom de landsdækkende. Men vi havde dog håbet på, at vores hårde værdipolitiske linje i Randers kunne redde os, men det var åbenbart ikke nok.
DFs ene mandat i Randers gik i stedet til 27-årige Nick Zimmermann, der med 987 personlige stemmer fik 284 stemmer mere end Frank Nørgaard.
Nu er det så Nick Zimmermann, der skal bære DFs fane videre. Hvordan har du det med det?
- Nu er det Nick, der har taktstokken i Randers, og sådan er det. Nick er også DF’er, og det har han været i mange år, også i ungdomspartiet, så jeg tænker han vil tage vores værdipolitiske linje videre. Men jeg er spændt på, hvor svært han får det, nu når vi kun har et mandat, siger Frank Nørgaard, inden nedrivningen af valgplakater igen kaldte på ham.
En frisk start
DFs formand, Kristian Thulesen Dahl, har indkaldt hovedbestyrelsen til et møde i weekenden, efter at partiet har lidt et stort valgnederlag.
Her blev DF ved tirsdagens valg mere end halveret i forhold til kommunalvalget i 2017, hvor partiet opnåede 8,74 procent af stemmerne. Det skriver Ritzau i en pressemeddelelse.
På mødet vil han anmode hovedbestyrelsen om at indkalde til et ekstraordinært årsmøde, så der kan vælges ny formand for partiet.
- Jeg lægger op til en grundig evaluering, og hvis man som formand lægger op til det, så skal man også som formand være villig til, at det er ens egen post, som bliver sat ind i forhold til det, siger Kristian Thulesen Dahl.
Formålet er, at partiet skal starte på en frisk. Det kræver, at et flertal i hovedbestyrelsen bakker op om det.
Dog fortæller han, at han bliver som formand den kommende tid og tager ansvar for at "køre processen igennem".
Om sin tid som formand siger han:
- Jeg synes, det har været utroligt ærefuldt at være formand for Dansk Folkeparti. Men det er heller ikke sådan, at et liv står og falder med, at man har en bestemt post i et parti. Der er mange andre måder, jeg også kan gøre en politisk indsats.
De personlige stemmetal i Randers (valgte):
1. Torben Hansen, Socialdemokratiet, 3.950
2. Erik Bo Andersen, Østbroen, 1.658
3. Daniel Madié, Det Konservative Folkeparti, 1.196
4. Louise Høeg, Venstre, 1.163
5. Claus Berggren, Venstre, 1.089
6. Kasper Fuhr Christensen, Velfærdslisten, 1.075
7. Christina Kjærsgaard, Det Konservative Folkeparti, 1.069
8. Lise-Lotte Leerved Larsen, Socialdemokratiet, 991
9. Nick Zimmermann, Dansk Folkeparti, 987
10. Rosa Lykke Yde, SF, 950
11. Bjarne Overmark, Beboerlisten, 913
12. Jesper Gade, Socialdemokratiet, 890
13. Morten Lindberg, Venstre, 873
14. Anne Hjortshøj, Socialdemokratiet, 853
15. Stine Eiby, Socialdemokratiet, 788
16. Lars Søgaard, Venstre, 754
17. Anders Henrik Jensen, Venstre, 751
18. Pia Moldt, Socialdemokratiet, 695
19. Anker Boje, Socialdemokratiet, 686
20. Henriette Malland, Socialdemokratiet, 663
21. Ellen Petersen, Socialdemokratiet, 658
22. Karen Lagoni, Socialdemokratiet, 588
23. Lars Axel Nielsen, Nye Borgerlige, 472
24. Frida Valbjørn Christensen, Enhedslisten - De Rød-Grønne, 441
25. Christian Engelbrecht Pedersen, Socialdemokratiet, 441
26. Jens Peter Hansen, Venstre, 431
27. Steen Bundgaard, Socialdemokratiet, 429
28. Bo Ratz, Det Konservative Folkeparti, 336
29. Bo Vestergaard Hansen, Det Konservative Folkeparti, 326
30. Mogens Nyholm, Radikale Venstre, 308
31. Peter Møller Kjeldsen, Østbroen, 218