Skraldespande rulles ud: Flere østjyder skal sortere affald

Ekstra skraldespande rulles nu ud til husstande uden for Aarhus midtby. De skal nemlig affaldssortere, hvilket man har gode erfaringer med i Horsens

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
I Aarhus Kommune har man lige nu travlt med at rulle ekstra skraldespande ud til borgerne udenfor midtbyen, som skal begynde at affaldssortere.

En til plast, glas og metal og en til pap og papir.

Aarhusianere, der bor uden for midtbyen, skal nu også til at sortere deres affald i to forskellige skraldespande.

I alt 63.000 nye affaldsbeholdere skal rulles ud, så cirka 130.000 husstande kan begynde at opdele deres affald.

Aarhus Kommune har tidligere forsøgt sig med affaldssortering fra 2001 til 2004. Dengang skulle organisk affald puttes i en grøn skraldepose og resten af affaldet i en sort, men det var ikke en succes.

Man havde store problemer med at skille de to slags affald fra hinanden i forbrændingen, og derfor havde borgernes sortering, og de 18 millioner som kommunen brugt årligt på systemet, ingen betydning for miljøet. Derfor valgte kommunen at stoppe projektet.

Godt for miljøet

Laura Huntington Villemoes, der er projektleder i AffaldVarme Aarhus, mener dog alligevel, at der er god grund til at forsøge med at rulle affaldssortering ud i kommunen igen. Hun understreger, at den måde, aarhusianerne skal affaldssortere på nu, er anderledes end i starten af 00'erne.

Vores fornemmelse af det indtil videre er, at rigtig mange tager godt imod det.
Laura Huntington Villemoes, AffaldVarme Aarhus

- Dengang var det organisk affald, vi sorterede på et optisk sorteringsanlæg, hvor det er farvesortering. Det her er emballageaffald, som er en helt anden slags affald, som sorteres mekanisk, hvor man hiver ting ud med magneter og lufttryk og alle mulige ting. Så det er en helt anden slags proces, det handler om, end i 2004, siger hun.

Hun fornemmer desuden, at de aarhusianere, der nu skal til at affaldssortere, er positive overfor det.

- Vores fornemmelse af det indtil videre er, at rigtig mange tager godt imod det. Faktisk tror jeg, at det, jeg har hørt mest, når man spørger om det, er, at de siger "ja, langt om længe skal vi også være med". Så der er måske sådan lidt en higen efter at komme i gang fra de fleste, siger Laura Huntington Villemoes.

Gode erfaringer i Horsens

I Horsens Kommune har man affaldssorteret siden 2015, og resultaterne er gode.

- Jeg har ikke fået nogen klager de sidste tre til fire måneder, og det, synes jeg, er et bevis på, at det er lykkedes at få affaldet delt op, som vi har ønsket, siger Ole Pilgaard Andersen (DF), der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Horsens Kommune.

I dag genanvender kommunen 47 pct. af borgernes husholdningsaffald.

De nye skraldebeholdere forventes at være kørt ud til alle hustande udenfor Aarhus Midtby i uge 43. De, der har modtaget de nye skraldespande, kan begynde sorteringen allerede nu.

Se mere i tv-indslaget øverst i artiklen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her