Babybadekar fyldt med stoffer: Kan krypterede beskeder redde dømte?
Forsvarsadvokat vil forsøge at drage tvivl om brugen af dekrypterede beskeder som bevismateriale.
En af de senere års mest spektakulære narkosager oprulles fra i dag, onsdag, når Vestre Landsret tager hul på ankesagen om produktion og distribution af store mængder amfetamin fra en gård på Gyllingnæs syd for Odder.
Blandt de syv dømte, der i dag skal for retten, er den formodede bagmand, der i byretten blev idømt 18 års fængsel, da retten fandt, at kriminaliteten blev begået under særdeles skærpende omstændigheder og dermed sprængte strafferammen på 16 års fængsel.
Den dengang 52-årige mand blev taget på fersk gerning i fuld gang med at mikse amfetamin i et mindre lokale på gården sammen med den 53-årige Brian Tito Danielsen, der i byretten fik 16 års fængsel.
I lokalet beslaglagde politiet 71 kilo ren amfetamin, som de to mænd havde blandet i to babybadekar samt en større mængde amfetaminolie og materialer til amfetaminproduktion.
Fokus på kommunikationen
Men når ankesagen går i gang, er det nogle helt andre beviser, forsvarsadvokaten for den nu 54-årige mand vil have fokus på.
For under opklaringsarbejdet fik efterforskerne hjælp fra udlandet, da fransk politi meldte sig på banen med en stribe beviser.
Narkoringen benyttede i lighed med mange andre kriminelle netværk den krypterede kommunikationstjeneste Encrochat, hvor de ifølge anklagemyndigheden koordinerede produktion og distribution af amfetamin.
Men i foråret 2020 lykkedes det fransk politi at bryde krypteringen, og i bunkerne af beskeder mellem alverdens kriminelle var også kommunikationen mellem de involverede i sagen fra Gyllingnæs.
Højesteret har tidligere afgjort, at Encrochat-beskederne godt kunne bruges som bevismateriale, men forsvarsadvokat Berit Ernst er forsat skeptisk.
- Jeg ser flere problemer i brugen af beskederne fra Encrochat. Det er problematisk, at vi ikke kan få oplyst, hvordan fransk politi har indsamlet materialet og ikke mindst bearbejdet det, før dansk politi modtager det, siger hun til TV2 Østjylland.
Udløste 120 års fængsel
Politiet kom på sporet af narkoringen, da en efterforsker observerede to mænd udveksle en pakke på parkeringspladsen ved Lidl i Odder i foråret 2020.
Det viste sig, at parkeringspladsen blev flittigt brugt, når amfetaminen skulle afhændes, og via overvågning kunne politiet dokumentere og efterforske sagen og de implicerede.
Og med Encrochat-beviserne fik politiet i tillæg til videoovervågning, aflytninger, afhøringer og GPS-koordinator adgang til korrespondancer mellem narkoringens medlemmer, hvor de aftalte tid og sted for produktion og handel med amfetamin og koordinerede betaling og praktiske detaljer.
Berit Ernst vil ikke på forhånd løfte sløret for, hvad hun konkret mener, der er problematisk med Encrochat-beviserne, men hun har en række spørgsmål.
- Beskederne er indsat i omfattende excel-ark, og jeg har ved min gennemgang af materialet fundet en række eksempler på problemstillinger, som jeg ønsker svar på, ligesom jeg gjorde i byretten, og jeg vil redegøre nærmere for, hvorfor de svar er nødvendige for at kunne vurdere forsvarligheden i at anvende indholdet af Encrochat-beskederne, siger hun.
Bevismaterialet førte til, at 11 tiltalte blev idømt 120 års fængsel i alt. De to hovedbagmænd alene fik 34 års fængsel til sammen for produktion og videresalg af mindst 316 kilo amfetamin.
Men syv af de 11 dømte ankede efterfølgende dommen, som altså nu skal prøves ved Vestre Landsret.
- Jeg ser frem til ankesagen, da det er en interessant sag. Det er den første sag, som blev behandlet for byretten, hvor krypterede beskeder fra platformen Encro er et centralt bevis, og nu får jeg muligheden for at rejse de problemstillinger, som jeg ser ved at bruge encro-materialet, overfor landsretten, siger Berit Ernst.
Sådan lød dommene i byretten
En 52-årig mand, som blev vurderet til at være bagmand i sagen, blev idømt 18 års fængsel for fremstilling og videredistribution af mindst 316 kilo amfetamin.
En 53-årig mand, som blev vurderet til at have en central rolle i sagen, blev idømt 16 års fængsel for fremstilling og videredistribution af mindst 316 kilo amfetamin.
En 53-årig mand blev idømt 16 års fængsel for at have handlet med 16 kilo amfetamin.
En 50-årig mand blev idømt 15 års fængsel for at have handlet med 11 kilo amfetamin.
To brødre på 31 år og 47 år blev idømt henholdsvis 12 og 13 års fængsel for handel med 15 kilo amfetamin.
En 53-årig mand blev idømt ni års fængsel for sin rolle som kurér med ni kilo amfetamin.
En 32-årig mand blev idømt ni års fængsel for handel med ti kilo amfetamin.
En 65-årig mand blev idømt syv års fængsel for handel med fire kilo amfetamin samt besiddelse af en skarpladt pistol og 1300 ecstasy-tabletter.
En 51-årig kvinde blev idømt 2,5 års fængsel - heraf to år betinget - for sin rolle med hensyn til et kilo amfetamin.
En 47-årig mand blev idømt 2,5 års fængsel for besiddelse og videresalg af en pistol med ammunition.
Kilde: politi.dk
Følg med, når TV2 Østjylland liveblogger fra den store ankesag.