Dødens købmænd: Familiefar mixede amfetamin i babybadekar
Brian Tito Danielsen og Jan Pihlkjær Andersen står i en kras stank af kemi.
De er travlt beskæftiget med at blande amfetaminolie, svovlsyre og metanol i to babybadekar.
Vinduet i det lavloftede lokale er blændet af, så man ikke kan kigge ind. Ved siden af de to midaldrende mænd står flere store dunke med amfetaminolie. På bordet ligger et piskeris og en dejskraber.
Der ligger også en tagrende. Måske fordi mændene er nødt til at holde en vis afstand til de to badekar, når kemikalierne blandes, da det sætter gang i det, der beskrives som en ”meget levende proces”.
Alt går, som det skal, men pludselig stopper de op. Det er muligvis de to store hundes gøen, der fanger deres opmærksomhed. Den ene mand går hen til døråbningen og kigger ud. Kort efter gør den anden det samme, og det, de ser, må have sat dem i en tilstand et sted mellem voldsom frustration og akut panik.
En autocamper ruller ind fra Holland
Hændelserne den dag, og det der sker både før og efter, lyder som noget, der er orkestreret af en international narkoring, der opererer fra baglokalet midt i et skummelt kvarter i en storby et sted i Europa.
Det er en sag, hvor mængderne af narko ikke opgøres i gram, men i kilo, fortjenesten formentlig i millioner, og hvor de i alt 11 anholdte senere bliver idømt straffe på sammenlagt 120 års fængsel.
Men de to mænd er langt fra storbyens kaos, hvor man kan gemme sig i mængden. De står på en landejendom i det fredeligste hjørne af Østjylland på halvøen Gyllingnæs ved udmundingen af Horsens Fjord.
Mellem marker og små stykker skov ligger der spredte huse og gårde. Der er højt til himlen, og om sommeren, når kornet står højt, og lærken slår sin trille, er det sådan et lille stykke Danmark, hvor man er dus med himlens fugle og skovens grønne træer.
Finn og Tove var naboer til "svineriet"
Midt i denne landlige idyl bor Finn og Tove Jensen, og det har de gjort siden 1981. De nyder naturen, freden og roen på Gyllingnæs. Fra deres gule murstenshus med de røde tegl kan de se ud over markerne, der - ifølge ægteparret - udgør noget af den bedste landbrugsjord i kongeriget.
Folk på Gyllingnæs lever i fred og fordragelighed. Måske fordi der er så langt mellem husene, funderer Finn Jensen. Når han tænker sig godt om, kan han dog godt komme i tanke om en enkelt batalje i tidens løb, hvor to lokale landmænd blev uenige om købet af en ejendom. Det var det.
Derfor kom det også bag på det ældre ægtepar, da det gik op for dem, at manden på nabogården nogle få hundrede meter væk var dybt involveret i et regulært amfetaminlaboratorium. Svineriet kalder Finn det, der er foregået.
Det ældre ægtepar vidste, at der boede en familie på gården. Far og mor, to børn og to store hunde. Familien kom udefra, som man siger, når man selv har boet på egnen i 41 år og kender alt og alle.
Finn mødte indimellem manden, Brian Tito Danielsen, når han luftede hundene, og beskriver ham som en helt almindelig, flink og stilfærdig fyr. At han havde gang i narkoproduktion på den helt store klinge midt på Gyllingnæs, anede han ikke.
Finn og Tove Jensen opdagede ganske enkelt ingenting.
Heller ikke den hollandske autocamper, der kørte over Gyllingnæs og trillede ned ad markvejen mod naboejendommen på Gyllingvej den 24. juli 2020 ved 13-tiden.
Men politiet så og registrerede al trafik til og fra ejendommen i de dage og havde på det tidspunkt gjort det i noget tid. På overvågningsbilleder fra stedet kunne de således også se den hvide autocamper dreje ned ad grusvejen.
Da den holdt stille foran gården, kom en kvinde ud med sodavand til chaufføren. Han havde kørt langt og smuglet seks store ti-liters dunke og en enkelt fem-liters dunk med amfetaminolie ind i Danmark.
Cocio-finten på parkeringspladsen
For at forstå hvordan politiet kom på sporet af amfetaminlaboratoriet på Gyllingnæs og blev i stand til at dokumentere leverancen af amfetaminolie fra Holland, skal vi ud på en lille tur.
11 kilometer lige ud af landevejen mod nord, gennem rundkørslen og ind på parkeringspladsen ved Lidl i den sydlige del af Odder.
Her kommer en efterforsker fra National enhed for Særlig Kriminalitet, NSK, ud fra butikken en tilfældig fredag sidst i april 2020 efter at have været inde og handle. Da han går over mod sin bil, lægger han mærke til en mand med en mistænkelig adfærd. Manden står med en Cocio i hånden. Han virker rastløs og ser sig omkring.
Efterforskeren husker pludselig et tip, der går på, at Cocio bruges som signal i forbindelse med narkohandler.
Han sætter sig ind i sin bil, men bliver på parkeringspladsen for at se, hvad der sker. Han noterer bilens nummerplade og kan konstatere, at den rastløse mand tilsyneladende ikke drikker sin Cocio. Han står bare og venter med hånden om Cocioen på bilens tag.
Så ruller en hvid bil ind på parkeringspladsen. Bilens fører parkerer et stykke væk, og efterforskeren kan se to store hunde i bilen. Han vurderer bilens fører til at være mellem 40 og 50 år gammel og cirka 170 centimeter høj. Efterforskeren beskriver ham siden som en lettere usoigneret, etnisk dansk mand med skægstubbe og leverpostejsfarvet hår.
Manden står ud af bilen og går over og afleverer en lys pose med noget, der minder om en pakke havregryn til den rastløse mand. De to mænd lader ikke til at tale sammen, og går kort efter hver til sit og kører væk.
En travl dag
De følgende måneder overvåger politiet parkeringspladsen og ser gang på gang Brian Tito Danielsen ankomme i sin hvide Renault Scenic og aflevere pakker med amfetamin til flere forskellige aftagere.
Tirsdag den 2. juni 2020 kører han nærmest i pendulfart mellem gården på Gyllingnæs og parkeringspladsen ved Lidl.
Omkring klokken 9.40 ankommer en mørke Fiat Panda.
Brian Tito Danielsen kommer ud fra Lidl og går føreren af Fiat Pandaen i møde ved den hvide Renault Scenic. Kort efter går føreren af Fiat'en tilbage til sin bil bærende på en hvid plasticpose. Posen indeholder ifølge politiet tre kilo amfetamin.
Det hele er overstået i løbet af få minutter – hvis ikke sekunder. De to herrer kører hver til sit, men der går ikke meget mere end en halv time, før Brian Tito Danielsen er tilbage.
Denne gang afleverer han, ifølge politiet, en ny pose med et kilo amfetamin til en mand, der kort forinden er ankommet i en Seat.
Og ud på eftermiddagen ruller den hvide Renault Scenic igen ind på parkeringspladsen. Denne gang mødes Brian Tito Danielsen med en mand, der ankommer i en taxa og kort efter kører derfra – ifølge politiet med fem kilo amfetamin.
Hvad ingen af mændene ved, er, at de bliver overvåget. Alt, hvad de foretager sig på parkeringspladsen den dag, bliver filmet af politiet. Efterforskerne overvåger også gården på Gyllingnæs, og det står hurtigt klart, at der er fuld gang i produktion og salg af store mængder amfetamin.
Beviserne hober sig op hen over foråret og sommeren 2020, og til sidst beslutter politiet, at det er tid til at slå til.
Taget med fingrene i masser af amfetamin
Det er en typisk dansk sommerdag i slutningen af juli. Solen kommer og går, men det holder tørt. For landmændene på Gyllingnæs er det en god dag at høste.
Men på gården nogle få hundrede meter fra Finn og Tove Jensens hus skal der ikke høstes. Der skal laves suppe, som Brian Tito Danielsen og Jan Pihlkjær Andersen kalder det, når de mødes for at lave amfetamin.
Og de er godt i gang. Fire dage forinden har den hollandske mand i autocamperen afleveret de mange liter amfetaminolie, som de to nu er i fuld gang med at omdanne til pulver. Der er også en vægt og en vakuumpresser på bordet i det lavloftede lokale, og flere kilo amfetamin ligger allerede pakket og klar til afsætning.
Mændene har ingen anelse om, at en koordineret anholdelsesaktion er under opsejling, og at seks betjente fra Østjyllands Politis reaktionspatrulje i samme øjeblik nærmer sig gården på Gyllingnæs.
Stanken af kemikalier river i næsen
Bag hegnet, der omkranser ejendommen, gør de to store hunde. Kvinden på gården kommer ud til hegnet og bliver anholdt som den første. Betjentene bevæger sig videre ind på gårdspladsen. Pludselig kigger en mand ud fra døren til et værksted. Han forsvinder igen, men kort efter kommer en anden mand til syne i døråbningen.
Så kigger den første ud igen og indser muligvis, at der ikke er noget at gøre. Brian Tito Danielsen og Jan Pihlkjær Andersen er afsløret og taget på fersk gerning med amfetamin op over begge ører.
Da politiet når frem til døråbningen, bliver begge mænd anholdt. En betjent går ind i værkstedet for at sikre sig, at der ikke er flere personer til stede, men stanken af kemikalier river i næsen og er så voldsom, at han har svært ved at være i lokalet.
Efter anholdelsen ankommer politiets kriminalteknikere til Gyllingnæs. De gennemgår laboratoriet iført grå heldragter, handsker og åndedrætsværn.
Her finder de i alt 71 kilo ren amfetamin. Lidt under halvdelen er færdigpakket i poser. Resten ligger stadig i badekarrene.
Politiet har netop afsløret en af de største produktioner af amfetamin i Danmark de senere år. De to mænd og kvinden bliver anholdt og varetægtsfængslet, og flere af de personer, de har forsynet med amfetamin på parkeringspladsen ved Lidl i Odder, bliver anholdt de følgende timer og dage.
Nu skal det store puslespil af overvågning, GPS-koordinater, afhøringer og aflytninger stykkes sammen til et anklageskrift mod de sigtede.
Og det er midt under det arbejde, at der i januar 2021 lander et efterforskningsmæssigt guldæg af dimensioner. Et guldæg der leverer alle de brikker, politiet står og mangler. Fældende beviser sendt fra himlen – eller nærmere bestemt Frankrig.
Den franske forbindelse
-
08.23 ”Allovertheworld”:
Tænker vi laver suppe i weekenden. Har vi poser?
-
08.25 ”Madcapone”:
Det tænkte jeg nok… Jeg tror ikke, at vi har nok, men jeg er ikke sikker, skal jeg køre over og kikke?
-
08.25 ”Allovertheworld”:
Bare tjek op på det senere...
-
08.27 ”Madcapone”:
Vi laver vel 2 eller skal vi lave alle 3 - der står i Ekstrabladet, at der er mangel på coca og feta på grund af grænsekontrol.
Sådan lyder en chat mellem Brian Tito Danielsen alias Madcapone og Jan Pihlkjær Andersen alias Allovertheworld om morgenen den 31. marts 2020.
De to mænd er ifølge politiet i fuld gang med at koordinere deres produktion af amfetamin på Gyllingnæs og benytter den krypterede beskedtjeneste Encrochat. Et europæisk kommunikationsnetværk, der gjorde det muligt at sende beskeder i krypteret form, så ingen andre kunne tyde og forstå indholdet.
Det foregik på særligt modificerede Android-telefoner, der kørte på Encro-softwaren som - via centrale servere placeret i Frankrig - sørgede for at kryptere alle beskeder. Kamera, mikrofon og GPS var deaktiveret på telefonerne, der til gengæld havde en panikknap, så den enkelte bruger på et splitsekund kunne slette alt indhold.
Tjenesten var som skabt til organiseret kriminalitet, og Encrochat blev da også benyttet af kriminelle netværk over hele verden inklusive Danmark.
Men i foråret 2020 lykkedes det ifølge Europol fransk politi at bryde krypteringen. Politiet lagde et stykke malware på Encrochats server, som gav efterforskerne adgang til beskeder sendt mellem brugerne. Pludselig havde politiet uhindret adgang til millioner af chatbeskeder og hundredtusindvis af billeder.
13. juni 2020 opdagede firmaet bag Encrochat, at udefrakommende havde fået adgang til platformen og advarede brugerne. Men på det tidspunkt havde fransk politi allerede sikret bevismateriale til en voldsom mængde retssager i en lang række lande.
- Det vælter ind med hovedpine
I Danmark tikkede en meddelelse ind fra fransk politi, der i den enorme bunke af dekrypterede chatbeskeder var faldet over en dansk korrespondance, hvor personer med navne som Mad Capone, Skilled Hawk og Money Warfare skrev om ”suppe”, ”dollars”, ”Cocio” og ”syre”.
Bag de tegneserieagtige navne gemte sig narkoproducenterne på Gyllingnæs og en række af deres faste aftagere.
I tillæg til videoovervågning, aflytninger, afhøringer og GPS-koordinator havde anklagemyndigheden nu adgang til korrespondancer mellem narkoringens medlemmer, hvor de aftalte tid og sted for produktion og handel med amfetamin og koordinerede betaling og praktiske detaljer.
Men politiet kunne også se, hvordan det sendte rystelser gennem netværket, da en af mændene blev anholdt med tre kilo amfetamin i bagagerummet:
-
07.36 ”Lamerca”:
(…) Det er en lortedag allerede.
-
07.39 ”Painthengain”:
Det skal nok blive noget af en dag så.
-
08.39 ”Lamerca”:
Jamen, det er for hårdt det her. Vil virkelig ikke mere.
-
08.50: ”Painthengain”:
Så er vi 2. Det vælter ind med hovedpine. Jeg trækker stikket efter alt det her, og arbejder kun med holdbare ting som selv kan styres. Ellers er jeg fuldstændig færdig!!!
-
08.58 ”Lamerca”:
Ikke flere fantasiprojekter.
Byretten sprængte straframmen
Med Encrochat-kommunikationen har politiet stået med nogle virkelig stærke beviser på hånden, fordi de dømte her har troet, at de kunne kommunikere, uden der var nogen, der nogensinde ville kunne læse det, de skrev.
Alene i Danmark har dekrypteringen af Encrochat været medvirkende til, at der er afsagt domme på over 700 års fængsel sammenlagt - hovedsaglig i sager om alvorlig narkokriminalitet. I flere tilfælde har dekrypteringen betydet, at der har været tale om rene tilståelsessager, fordi bevismaterialet har været så massivt.
I den konkrete sag fra Gyllingnæs var beviserne så stærke og sagen så alvorlig, at Retten i Aarhus sprængte strafferammen og idømte Jan Pihlkjær Andersen 18 års fængsel, da retten anså ham for at være ringens bagmand. Brian Tito Danielsen blev idømt 16 års fængsel for sin rolle i sagen
Ifølge dommen havde de to været i besiddelse af mindst 125 liter amfetaminolie, som, ifølge politiet, skulle bruges til fremstilling af mindst 316,5 kilo amfetamin.
Jan Pihlkjær Andersen ankede sin dom til landsretten, mens Brian Tito Danielsen accepterede dommen.
De øvrige ni tiltalte blev idømt mellem 2,5 og 16 års fængsel. Blandt de dømte er blandt andet en restaurationsejer fra Randers og flere personer i miljøet rundt om rockergruppen Hells Angels.
Syv af de dømte har ligesom Jan Pihlkjær Andersen anket dommen. Ankesagen begynder til august.
Sådan har vi gjort
Fortællingen om Gyllingnæs bygger på artikler om sagen, udskrifter fra retten og interviews med beboere på Gyllingnæs og flere af de dømtes forsvarere.
TV2 Østjylland ville gerne have spurgt politiets nationale enhed for særlig kriminalitet, NSK, ind til sagen, men NSK har afvist at deltage i et interview, da sagen fra Gyllingnæs endnu ikke er afsluttet på grund af ankesagen.
Vi ville også gerne have talt med de dømte og spurgt dem om, hvordan de har det med det, de har gjort, og om de har overvejet konsekvenserne af deres handlinger? Ingen af de dømte har ønsket at stille op til interview.
Otte af de 11 dømte i sagen nægter sig skyldige og har anket deres dom. Derfor skal samtlige vidneforklaringer og bevisførelsen gennemgås i landsretten til august, og derfor skal gengivelserne fra dombogen ses i det lys – at sagen stadig verserer, og at landsretten kan ende med at omgøre byrettens domme.
Lyt til podcasten: