Forsvarer i stor narkosag: - Der kan være andre bagmænd end Jan

- Anklagerens 'bagmand' lavede lavpraktisk arbejde og skummede ikke fløden. Det er ikke foreneligt med at være bagmand, siger forsvarer i sagen om "narkofabrikken" på Gyllingnæs.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Fotos fra ransagningen af amfetaminværkstedet på Gyllingnæs. Fotos: NSK. Foto: NSK

Det er langt fra sikkert, at hovedmanden i sagen om en narkofabrik på Gyllingnæs er fundet.

Det mener forsvarer, Berit Ernst, torsdag i forbindelse med sin procedure i sagen, hvor i alt syv personer sidder tiltalt i en ankesag ved Vestre Landsret.

-  Vi har ikke med bagmænd at gøre i denne sag. Bagmænd laver nemme penge. De skummer fløden, har dyre biler og ure og tager på dyre rejser. Det er ikke tilfældet i denne sag. Og det skyldes, at det ikke er lykkedes politiet at fange bagmændene, siger Berit Ernst i retten.

De syv personer er en del af en personkreds omkring en omfattende amfetaminproduktion, som fandt sted på en nedlagt landejendom på halvøen Gyllingnæs syd for Odder. 

Ved byretten sidste sommer blev i alt 11 personer idømt 120 års fængsel. De var i større eller mindre grad en del af en narkoring, der tilsammen stod bag produktion, opbevaring, overdragelse, køb og salg af ikke mindre end 316 kilo amfetamin.

Det er - ifølge politiet - den formentlig største sag til dato om amfetaminproduktion i Danmark.

Bagmænd laver ikke lavpraktisk øv-arbejde

I retten påpeger forsvareren, at hendes klient, Jan Pihlkjær, bliver kaldt hovedmanden, chefen eller bagmanden i sagen af anklagerne. Men det er - ifølge hende - ikke bevist.

Hun mener ikke, at man kan konkludere, at Jan Pihlkjær er bagmanden, bare fordi man ikke har kendskab til andre personer, som kunne stå bag.

- Min klient var til stede på gården, da politiet mødte op på adressen på Gyllingnæs den 28. juli 2020. Han havde pulver på sit tøj, og han erkender at have været medvirkende til at producere de 71 kilo amfetamin, der blev fundet. Det var et rigtigt øv-arbejde. Og jeg har aldrig mødt en bagmand, der på denne måde deltog i det lavpraktiske arbejde.

Den 54-årige Jan Pihlkjær, der bor i Lystrup, blev ved byretten i juli 2022 idømt 18 års fængsel for sin rolle i sagen om narkofabrikken. Dermed sprængte byretten strafferammen for narkokriminalitet, som ellers er 16 år.

Ved landsretten onsdag påstod anklageren, at straffen fra byretten bør skærpes til 20 års fængsel.

Artiklen fortsætter efter podcast-linket.

Hvem skaffede amfetaminolien?

Ifølge forsvareren er dette arbejde - at producere amfetamin - altså ikke foreneligt med den rolle, en bagmand typisk varetager.

Hun påpeger også, at der ikke er nogen beviser for, at det skulle være Jan Pihlkjær, der var i kontakt med to hollandske mænd, som er dømt for at skaffe og smugle 65 liter amfetaminolie fra Holland til Gyllingnæs.

- Der er ikke kommunikation, der kan bevise, at det er Jan, der har bestilt og betalt det. Så der kan sagtens være andre bagmænd, siger Berit Ernst, som er den første af de syv forsvarere, der onsdag og torsdag procederer i Vestre Landsret.

Retssagen om narkofabrikken på Gyllingnæs ventes afgjort i oktober.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her