Udviklingshæmmet lå ti timer på wc-gulv: Bostedet er i bedring, mener politiker
Søster til afdød udviklingshæmmet beboer beskylder bostedet for omsorgssvigt. Norddjurs Kommune svarer igen på kritikken.
Min søster var udsat for omsorgssvigt de sidste år af hendes liv.
Sådan lyder det fra Margit Madsen, hvis storesøster var beboer på bostedet Skovvang i Ørsted på Djursland.
Kritikken kommer nu, fordi hun ikke føler sig hørt - hverken af politikere eller den øverste ledelse af socialområdet i Norddjurs Kommune.
- Jeg har fortalt dem, hvad der skete med min søster, men de har ikke handlet på det. Og jeg mener, at problemerne stadig er de samme, siger Margit Madsen til TV2 ØSTJYLLAND.
Søster: - Ledelsen har ødelagt et godt bosted
Margit Madsen har i detaljer beskrevet, hvordan hendes storesøster Anne-Lise Madsen falder en aften på bostedet i 2017.
Hun ender med at ligge alene på sit badeværelsesgulv i op til ti timer med en brækket hofte - uden at nattevagten opdager det.
- Det er forfærdeligt at tænke på, siger Margit Madsen.
En måned senere dør Anne-Lise Madsen efter et sygdomsforløb, hvor komplikationerne efter faldet er en udløsende faktor.
For Margit Madsen er faldet afslutningen på tre års deroute for sin søster på bostedet Skovvang.
Før var Skovvang ifølge Margit Madsen et fantastisk sted for hendes storesøster.
- Med den nye ledelse har alt ændret sig, og der har været stor udskiftning af medarbejdere. Det gjorde min søster utryg i den sidste tid, siger hun og uddyber:
- Og man kunne høre angsten og desperationen i hendes stemme. Hun kendte ikke dem, der var der til sidst.
Udvalgsformand: Stedet er i forandring
Den kritik mener socialdemokraten Lars Møller er skudt ved siden af.
Han er formand for voksen- og plejeudvalget i Norddjurs Kommune, og han har fulgt udvikling på begge bosteder i Område Ørsted tæt.
- Jeg kan bestemt ikke genkende billedet af, at ledelsen skulle modarbejde de pårørende, skriver han i en mail, da han ikke ønsker at stille op til interview hos TV2 ØSTJYLLAND.
Han holdt et møde sammen med Margit Madsen og Norddjurs Kommunes socialchef tilbage i 2017.
- Jeg har stor forståelse for, at det er en voldsom sorg og en svær situation at miste et familiemedlem. Samarbejde, dialog og kontakt til de pårørende er generelt et stort fokusområde hos os, og som vi løbende arbejder med, skriver han.
Pårørende tør ikke stå frem
TV2 ØSTJYLLAND har talt med andre pårørende, som oplever, at problemerne på Område Ørsted stadig er de samme.
De ønsker dog ikke at udtale sig. Familierne frygter, at det kan få repressalier for deres familiemedlemmer.
- Det er dybt bekymrende, at mennesker ikke tør stå frem med deres kritik, selvom den er berettiget eller uberettiget, siger formand for LEV Anni Sørensen.
LEV er en organisation for udviklingshæmmede og deres pårørende.
Formanden Anni Sørensen er blevet forelagt kritikken af bostederne i Ørsted. Hun ønsker, at flere pårørende frit kunne stille sig frem.
- Det er fuldstændigt uacceptabelt, at man i et samarbejde for at sikre mennesker, der er særligt sårbare, ikke anser kritik eller konstruktive forslag som en hjælp til, at vi kan skabe bedre liv for denne sårbare gruppe, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Tidligere ansatte er også kritiske
Søsteren til afdøde Anne-Lise Madsen står ikke alene med sin kritik af ledelsen på bostedet.
Tidligere medarbejdere har beskrevet et betændt og utrygt arbejdsmiljø skabt af stedets nuværende ledelse.
- Jeg var til tjenstlige samtaler på latterlige ting, som jeg intet havde med at gøre. Og jeg sov ikke om natten, så det var med sovepiller, sagde Jens Ole Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND i februar i år.
Han er tidligere ansat i Område Ørsted, men valgte at forlade stedet, fordi han ikke længere kunne klare arbejdsmiljøet på stedet.
- Der var gamle kolleger, der gik tudende hjem og pludselig var væk. Og hvis der var nogen, der blev fyret eller holdt, så fik man ikke noget at vide, siger han.
Socialtilsynet følger bostederne tæt
Margit Madsen ser sin søsters død som en trist slutning på nogle hektiske år på bostedet Skovvang.
Gennemstrømningen af medarbejdere har været så stor, at personalet ikke længere kunne støtte hendes udviklingshæmmede søster ordentligt.
Socialtilsyn Midt besøger har løbende ført tilsyn med Område Ørsted. De har blandt konstateret, at i 2018 blev 56 procent af medarbejdere udskiftet. Det viser en rapport fra oktober 2019.
Udvalgsformand Lars Møller hæfter sig dog ved, at Socialtilsyn Midts seneste tilsynsrapport fra april 2020 noterer en fremgang på medarbejdersiden.
Der står blandt andet:
- Medarbejderoversigterne... beskriver, at gennemstrøm af medarbejdere er mindsket siden sidste års tilsynsbesøg.
Den udvikling skyldes flere tiltag for at fastholde medarbejdere, skriver udvalgsformand Lars Møller også til TV2 ØSTJYLLAND.
- Den nye rapport viser, at tiltagene virker, og at der er sket klare fremskridt. Voksen-og plejeudvalget følger fortsat arbejdet nøje, står der i mailen.
LEV: - Helt nødvendigt med fast personale
Ifølge Anni Sørensen fra foreningen LEV er det også nødvendigt, fordi en konstant udskiftning af ansatte går ud over beboerne.
- Man kan ikke sikre den rette faglighed i arbejdet med de udviklingshæmmede, hvis der er en massiv udskiftning. Det er dybt problematisk, siger Anni Sørensen.
Selvom der i 2020 ikke er lige så stor udskiftning af medarbejdere som tidligere, er der stadig medarbejdere, som stopper eller bliver fyret.
5 ud af 14 medarbejdere er stoppet på det ene af bostederne - Skovvang - mellem de seneste to tilsynsbesøg.
Søster: Der sker ikke noget, før ledelsen skiftet
For søsteren til den afdøde beboer er der ingen tvivl om, at den nuværende ledelse ikke anerkender de udviklingshæmmede som ligeværdige mennesker.
- Til sidst i min søsters liv oplevede vi, at beboerne bliver betragtet på samme måde som i 1950’ernes institutioner, hvor man ikke troede, at udviklingshæmmede havde et følelsesliv, siger Margit Madsen.
For hende peger pilen på den nuværende ledelse.
- Alle dem, som Anne-Lise er vokset op med og har boet sammen på stedet, sidder stadig i samme klemme, siger hun.
Hvad kunne du ønske dig?
- Det er, at den leder forsvinder, og at der kommer en ny leder til, som har et andet menneskesyn. Og at man så igen arbejder på at give trivsel og glæde på stedet.