Besættelseshistorie i nye klæder: Gådejagt efter nazisternes håndlanger
Grenaa under besættelsen. Det er emnet for en ny gådejagt, som Museum Østjylland snart kan tilbyde. Lørdag var der test af de forskellige poster rundt i byen.
Selvom besættelsen af Danmark i foråret 1945 sang på sidste vers, sov datidens modstandsfolk med det ene øje åbent.
HIPO-folk, stikkere og andre nazi-sympatisører forsøgte at få fat på dem til det sidste.
Nu kan gådeglade personer tage deres familie eller venner med på en historisk gådejagt i Grenaa by og havn, hvor en række gåder udfordrer både historieviden og samarbejde.
Målet er at fange Dr. Peters. En dansker under dæknavn, der under krigen gik i tysk tjeneste og på grusomvis jagtede og forhørte lokale modstandsfolk.
Den jagt satte Familien Lisvad fra Grenaa lørdag ind på, som nogle af de første, da de fik lov at være prøvekaniner på Museum Østjyllands nye aktivitet.
- Jeg har aldrig vidst, at der var så meget, der foregik i Grenaa under anden verdenskrig. Jeg troede bare, det var sådan en lille stille by, fortæller Mille Lisvad, da hun har været igennem gåderne med familien.
Grenaa under besættelsen
Gådejagten åbner først rigtigt den 28. juli, hvor oplevelsen henvender sig til grupper af 3-6 personer og børn fra 10 år op.
På lørdagens testtur fulgte gådemageren bag med, for at tjekke, om der var noget, der skulle rettes op på, inden det for alvor går løs:
- Det er for at se, om det virker. Er gruppedynamikken som vi forestillede os, den skulle være? Får de diskuteret de problemstillinger, vi lægger ind undervejs? Eller er der noget som bliver misforstået?, fortæller Søren Østergaard Madsen, historikeren bag projektet.
Selvom familien Lisvad selv er fra Grenaa, så var de ved jagtens slutning overraskede over, hvor stor en rolle byen spillede, under besættelsen.
- Der er ting, vi ikke vidste om Grenaa i hvert fald. Selvom vi er født og opvokset i området, så anede jeg ikke, at det var sådan, siger Karen Lisvad.
Det er gratis at forsøge sig som nazi-jæger fra den 28. juli og frem til den 30. august. Derefter er der entre. Der skal bookes tid på museumoj.dk.