Djursland-politiker: Derfor går der to år, før vi kan leve op til lovgivningen
Kun én af de østjyske kommuner lever i øjeblikket op til de nye krav til affaldssortering, og særligt på Djursland er man et stykke fra at nå målet. Vi spurgte en af de ansvarlige politikere hvorfor.
Danskerne skal i fremtiden sortere affald i hele ti kategorier, og det er kommunernes ansvar at få det til at ske.
I Østjylland er det dog kun Randers, der er med helt fremme og lever op til den nuværende målsætning.
I den anden ende af skalaen finder man de kommuner på Djursland, hvor man lige nu kun har styr på to ud af de ti kategorier.
Jens Meilvang, formand for affaldsselskabet Reno Djurs, der ejes af Syd- og Norddjurs kommuner, og byrådsmedlem i Norddjurs Kommune, var fredag aften med i studiet hos TV2 ØSTJYLLAND for at forklare, hvorfor det står sådan til.
Han forklarer, at kommunerne har opereret med en anden strategi, hvor ansvaret for at indlevere genanvendeligt affald har ligget på borgerne.
- Vores borgere har indtil nu skullet køre lidt med deres affald, og det har de gjort rigtig godt, for vi har faktisk nogle meget høje genanvendelsesprocenter. Nu er der så kommet en ny lovgivning fra årsskiftet, der siger, at man skal hente det ude ved borgerne, og det er vi fra dag ét gået i gang med at få implementeret.
- Men vi skal have lidt tid til det, og der er gået et halvt år (to tredjedele af et år, red.), og man skal bruge lidt mere end det til at lave et markant anderledes affaldssystem.
Hvor lang tid skal man bruge?
- Vi regner med to år. Bare udbuddet og den demokratiske proces vil tage et år, og når vi så har fundet en ny renovatør til at hente det, skal der bygges nye affaldsbiler, og det, har vi fået at vide, vil tage 12-15 måneder. Så det tager altså noget tid.
- Der er ikke så meget galt med intentionen, men tidsplanen er altså lidt håbløs. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre at implementere det på et halvt år.
Fortryder du, at I ikke på eget initiativ for 2-5 år valgte at lave mere affaldssortering for jeres borgere?
- Nej, det gør jeg ikke, for vores strategi har fungeret indtil nu. Det er kun, fordi det er blevet besluttet, at man skal hente det ude ved borgerne. Nu er det lavet om, og det retter vi os selvfølgelig efter, men det tager bare lidt tid. Vi gør det så hurtigt, som vi overhovedet kan, siger Jens Meilvang.
Forventningen er, at borgerne på Djursland kan få afhentet genanvendeligt affald på deres adresser i 2023.