Forældre har vundet skolekamp - nu kan deres børn komme hurtigere i skole
Politikerne i Norddjurs har lyttet til forældre og børn. De vil se på en ny overbygning på Glesborg Skole.
- Armene er over hovedet!
Sådan lyder det fra Kim Steffensen Carøe. Han har den seneste måned kæmpet intenst for at overbevise Norddjurs' politikere om sin sag.
Og mange andre forældres sag.
- Der er blevet lyttet rigtig meget til de høringssvar, som er sendt ind, og jeg er rigtig glad for, at vi har et byråd, som vil arbejde videre med at finde den rigtige løsning for en mulig overbygning for børn i vores område, siger Kim Carøe Steffensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Ændrer skolestruktur for andet år i træk
Forklaringen på hans glæde er lidt kompliceret. For egentlig betyder Norddjurs Kommunes nye budgetforlig, at hans børns skole i Ørum lukker helt, når skoleåret er slut.
I stedet for at kæmpe for dens overlevelse, så har forældrene i det bredere lokalområde kæmpet for, at naboskolen i Glesborg i stedet skulle have plads til de ældste elever.
Den ide har Kim Steffensen Carøe og mange andre forældre nu næsten fået overbevist politikerne om. Det fremgår af det budgetforlig, som de netop har indgået.
Konkret er der sat penge af til det, og så skal politikerne endelig tage stilling til forslaget den 15. december.
- Det er en stor sejr for vores børn, hvis den ekstra arbejdstid, politikerne giver sig selv nu, betyder, at vores børn i fremtiden slipper for den længere transporttid til Grenaa, siger Kim Steffensen Carøe:
- Men det handler ikke kun om transporten. Det handler lige så meget om at have vores børn i nærmiljøet.
Hvorfor er det en halv sejr og ikke en hel sejr?
- En hel sejr havde været, hvis de kom med den endelige udmelding nu. Der er ikke helt ro på endnu, og det er synd for personalet, som står med en usikkerhed tre måneder endnu.
En overbygning for de næste generationer
I budgetforliget står der, at en eventuelt kommende overbygning i Glesborg vil være for de kommende generationer.
Det vil konkret sige, at der arbejdes på, hvordan de nuværende 6. klasser på Ørum Skole og Glesborg kan begynde i 7. klasse efter sommerferien på Glesborg Skole.
Hvis det lykkes, så kan Kim Steffensen Carøes stedsøn begynde i Glesborg i stedet for at vælge folkeskolen i Norddjurs Kommune fra.
- Uden en overbygning i Glesborg, så skulle han have været på Søren Kanne Skolen i Grenaa. Der er syv-otte klasser på hvert trin, og det passer vores dreng ikke ind i. Så måtte vi vælge et andet tilbud til ham, men nu satser vi på at fortsætte med folkeskolen i Norddjurs, siger Kim Carøe.
I samarbejde med skolen i Grenaa
I aftalen står også, at en eventuelt overbygning på den noget mindre Glesborg Skole forudsætter et samarbejde med den store overbygningsskole i Grenaa.
- I forhold til anvendelse af faglokaler, valgfag og anvendelse af nødvendige faglærere, står der.
Helt fint, mener Kim Carøe Steffensen.
- Det er oplagt at skabe det her samarbejde på kryds og tværs, og det er jeg sikker på, at det kan skolelederne sammen finde ud af, siger han.
Han fortæller samtidig, at der lige nu er 64 elever på Ørum Skole, som nu skal lukkes. Her har samtlige forældre, ifølge Kim Steffensen Carøe, tilkendegivet, at de vil vælge Glesborg Skole til deres børn, hvis den får plads til de ældste elever - og dermed igen bliver en skole med fuldt skoletilbud fra 0.-9. klasse.
- Vi satser på at blive ved med at tilvælge folkeskolen i Norddjurs. De 64 elever, der er tilbage, der ønsker forældrene, at deres barn skal gå på Glesborg, når de skal i 7. klasse, siger Kim Steffensen Carøe.
Beslutningen er ikke sikker endnu
Ifølge Mads Nikolajsen (SF), der er formand for Børne- og ungdomsudvalget i Norddjurs Kommune, har de ikke truffet en endelig beslutning endnu.
- De kan ikke være sikre på det, men de kan være sikre på, at de får besked midt i december. Vi har sat penge af, såfremt vi beslutter os for det. Det er en indikator på, at vi godt vil det, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Hvad taler imod det?
- Hastværk er lastværk. Man kan ikke træffe en seriøs beslutning om en overbygning så hurtigt. Og så er der mange i kommunalbestyrelsen, som mener, at det ikke kun handler om geografi. Søren Kanne Skolen har mange faglærere, gode faglokaler, og vi vil gerne sikre, at eleverne fra midten kan høste af nogle af de kvaliteter, siger udvalgsformanden.
- Det kunne være fagfolk, som kommer til Glesborg, eller at børnene kan komme ind til skolen i Grenaa en gang om ugen eller hver 14. dag, uddyber han.
Ifølge ham er der dog et ønske fra flere politikere om at lave et overbygningstilbud på en mindre skole, da de nuværende store skoler ikke er for alle.
- Lige nu har vi to store overbygningsskoler i Auning og Grenaa med stor bredde og kvalitet. Men for en elev, som ikke føler sig hjemme der, så vil det være godt med et tredje folkeskoletilbud, siger Mads Nikolajsen (SF).
Hvorfor ikke lade friskolerne klare det job?
Vi vil have et folkeskoletilbud for alle, og så må friskolerne gøre, hvad de synes er rigtigt.