Grenaa kæmper mod butiksdød: Vil skabe oplevelser for kunden
Ligesom i mange andre mindre byer skal Grenaas handlende gøre sig særligt umage for at lokke kunderne til
"Der er ikke så meget, som der har været. Mange butikker er lukket."
Så kort og præcist beskriver en af kunderne i Grenaas gågade handelssituationen i byen. Og ganske rigtigt kæmper Grenaa – ligesom mange andre – mod butiksdød og især de mange muligheder for internethandel.
- Det er hårdt, fordi vi er oppe imod internethandel, det er svært. Men vi kæmper videre, siger butiksindehaver Elke Doorentz til TV2 ØSTJYLLAND.
De erhvervsdrivende har efterhånden lært, at de er nødt til at sælge sig på noget andet end priser og vareudbud. I Grenaa skal der ikke kun handles – det skal samtidig være en oplevelse.
- Med fællesskab når vi længst, og nu er vi mere end nogensinde før nødt til at stå sammen, forklarer frisør og formand for ShopiCity, Carsten Thygesen, og fortsætter:
- Der er mange parametre at handle på. Det, vi tror på som handelsstadsforening og by, er, at vi skal skabe oplevelser for kunderne, som de ikke kan få på nettet.
Skal være by hele året
Det er blevet et fælles projekt i Grenaa, og Norddjurs Kommune er en aktiv medspiller.
- Det er altafgørende for en by som Grenaa, at der er et godt handelsliv, mener viceborgmester Benny Hammer (K).
For ham og de lokale butiksindehavere er det også vigtigt, at byen ikke er blot er til for turisterne, og at der kun er aktivitet om sommeren.
- Noget af det, vi arbejder på, er, at vi er en by, som er her hele året. Selvfølgelig er vores turister rigtig velkomne og kærkomne, men vi er her i den grad også for vores lokale borgere og oplandet på Djursland, siger Carsten Thygesen.
Et andet sted, hvor de også døjer med lukkede butikker, og hvor de handlende virkelig skal kæmpe for kunderne gunst, er i Hadsten. Det kunne vi på TV2 ØSTJYLLAND fortælle om tirsdag.
I Hadsten står det store center i midtbyen nærmest helt forladt, efter først en stor dagligvare-forretning og siden en lang række andre butikker måtte give fortabt i centret.
I resten af byen kæmper de resterende så en daglig kamp for at holde gang i handelslivet.
Mangler en plan i Hadsten
- Det er i hvert fald nødvendigt at være fremme i skoene og hele tiden tænke fremad. Og tænke på, hvad vi som by kan tilbyde, sagde indehaveren af Bogormen Bog & Idé, Marie-Louise Kannerup, tirsdag til TV2 ØSTJYLLAND.
I Hadsten så de erhversdrivende gerne, at kommunen og de lokale politikere hjalp mere til med at vende udviklingen.
- Der mangler lidt kommunens plan for, hvad de egentlig vil med Hadsten som handelsby, mener Marie-Louise Kannerup.
Den påstand er borgmester Nils Borring (S) dog ikke enig i.
- I april behandler vi en midtbyplan for Hadsten. Planen i sig selv redder selvfølgelig ikke handelslivet i Hadsten, så de handlende har fat i det rigtige, at vi skal overleve på god service og et godt vareudbud og være synlige, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Vi har dog også givet eksempelvis fem mio. kr. til Hadsten Handel, som de måtte disponere over i forhold til, hvordan vi kunne indrette gågademiljøet, og vi har også givet penge til kompetenceløft af butikkerne.