Krav om 500 meters afstand mellem solceller og landsbyer droppes

Grete Carstensen får ikke sit ønske om et 500 meters afstandskrav til større solcelleanlæg opfyldt. I stedet må hun nøjes med afskærmning i form af træer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Norddjurs’ politikere har diskuteret, om der skulle indføres et nyt og strengere krav om 500 meters afstand fra større solcelleanlæg til nærmeste landsby. Men det er nu lagt på hylden. Foto: Colourbox

En borgergruppe i landsbyen Ålsrode på Djursland kæmper indædt imod, at en solcellepark nær deres hjem bliver til virkelighed.

Et af gruppens medlemmer er Grete Carstensen, og for hende tændte det et håb, da Norddjurs’ politikere begyndte at diskutere, om der skulle indføres et nyt og strengere krav om 500 meters afstand fra større solcelleanlæg til nærmeste landsby.

Men det håb er hurtigt blevet slukket igen. På et møde i kommunalbestyrelsen er det nu besluttet, at afstandskravet ikke skærpes.

Grete Carstensen kigger ud på den mark, hvor der i fremtiden kan komme solceller.

- I første omgang er det rigtig træls, fordi de 500 meter havde gjort en verden til forskel for os. For så var det kommet ud på en afstand, hvor stort set ingen blev generet af det, siger Grete Carstensen fra Ålsrode til TV2 ØSTJYLLAND.

LA: 500 meter er for skrapt

Kommunalbestyrelsen valgte på mødet tirsdag aften at fastholde det hidtidige afstandskrav på 200 meter.

- Hvis det blev 500 meter, så ville det være helt specielle, skrappe krav, og det ville gøre mange solcelleanlæg umulige, siger Jens Meilvang, der er byrådsmedlem i Norddjurs Kommune for Liberal Alliance, til TV2 ØSTJYLLAND.

Jens Meilvang mener, at 200 meters afstand er rimeligt taget i betragtning af, at kommunalbestyrelsen på samme møde har vedtaget, at der skal plantes skov, så naboerne får udsigt til natur og ikke solceller.

Nærmere bestemt skal 200-meter-zonen tilplantes med en minimum 150 meter bred skovbeplantning. Og på øvrige strækninger omkring solcelleanlæggene skal der skal plantes et minimum 12 meter bredt læhegn i flere rækker.

Borger: Skov tager udsigten

Grete Carstensen mener ikke, at en skov er noget at juble over.

- Det havde vi jo i første omgang ikke ønsket os, for det, vi gerne vil, er jo at bevare vores fantastiske udsigt her. Så det er vi sådan ikke glade for, siger hun.

Jens Meilvang (LA) holder dog fast i, at det er et godt alternativ.

- Det er jo en anden, der ejer jorden, og han ville jo alligevel have ret til at plante en skov. Han kan plante majs eller pil uden at spørge nogen som helst, siger han.

Mulighed for individuelle vurderinger

Det er del af kommunalbestyrelsens beslutning, at der kan foretages individuelle vurderinger fra sted til sted. Grete Carstensen er spændt på at finde ud af, hvad der ligger i det.

- Vi vil bede dem om at svare på, hvad de har tænkt sig, at det skal rumme, siger hun.

Ifølge Jens Meilvang (LA) betyder det, at kommunen har mulighed for at være fleksibel og imødekommende overfor høringssvar.

De fem helt store solcelleparker

Lige nu behandler Norddjurs Kommune fem ansøgninger om større solcelleanlæg på marker. Samtidig har de sat alle andre henvendelser om solcelleanlæg i bero, men der er flere projekter klar til behandling.



1) Estruplund Gods, Ørsted

- Ansøger er Copenhagen Green Energy A/S

- Anlæg ca. 146 ha.

- Planlægning igangsat i Kommunalbestyrelsen i december 2019.

- Beslutning om udarbejdelse af VVM i Kommunalbestyrelsen i maj 2020.



2) Søby – Anlæg 1

- Ansøger er Better Energy A/S

- Anlæg ca. 89 ha.

- Planlægning igangsat i Kommunalbestyrelsen i juni 2019.



3) Søby – Anlæg 2

- Ansøger er Orange Green Solutions

- Anlæg ca. 60 ha.

- Planlægning igangsat i Kommunalbestyrelsen i juni 2019.



4) Mejlgård Gods, Glesborg

- Ansøger Copenhagen Green Energy A/S

- Anlæg ca. 106 ha.

- Planlægning igangsat i Kommunalbestyrelsen i juni 2020.



5) Kejsegården, Ålsrode

- Ansøger er European Energy

- Anlæg ca. 190 ha.

- Planlægning igangsat i Kommunalbestyrelsen i maj 2020

- Beslutning om udarbejdelse af VVM i Kommunalbestyrelsen i september 2020



Kilde: Norddjurs Kommune

- Der er nogle steder, hvor det måske ikke giver mening at lave skov på hele stykket. Det kan være, naboerne siger, at de hellere vil have 50 meter skov og marker for resten, siger han.

- Og vi kan jo også risikere, at der er steder, hvor 200 meter ikke er nok. Specielt de steder, hvor man vurderer, at det bliver svært at dække med skov. Hvis der er nogle skråninger, der kan være svære at beplante.

Beplantning skal vokse hurtigt

Planerne om solceller ved Ålsrode har været flere år undervejs. Det er Aage og Frederik Nicolajsen, der har planer om et anlæg på 191 hektar solceller på deres marker.

For dem er det en positiv melding, at afstandskravet ikke bliver hævet til 500 meter.

- Det havde jo reduceret vores projekt med cirka en tredjedel. Og ikke nok med det så ville det være små pletter rundt omkring på forskellige marker, så reelt ville det have udelukket det. Så kunne man lige så godt sige, at man ikke vil have solceller i Norddjurs kommune, siger Frederik Nicolajsen til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Se indslaget her fra den 12. januar 2021 med både Frederik Nicolajsen fra Kejsegården og naboer til et potentielt kommende solcelleanlæg.

Han har intet imod, at det nu bliver et krav, at skov skal afskærme for indkig til solcelleanlægget.

- Det med at lave skovrejsning og lave en fornuftig beplantning, det har sådan set været vores intention igennem hele projektet, siger han.

Kommunalbestyrelsen har bestemt, at der skal indgå hurtigt voksende plantearter i beplantningen, så afskærmningen på kort tid bliver ordentlig.

- Jeg synes, det er helt rimeligt, at man stiller nogle krav, siger Frederik Nicolajsen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her