Borgere skal vælge mellem pest eller kolera som nabo
Alt peger på, at borgerne i Spørring snart må byde en ny nabo velkommen i form af enten en stor grusgrav eller et solcelleanlæg. De ser det som et valg mellem pest eller kolera.
Borgerne i landsbyen Spørring er havnet i et usædvanligt slagsmål mellem Aarhus Kommune og Region Midtjylland.
Kommunen ønsker at etablere et stort solcelleanlæg, mens Region Midtjylland ønsker at åbne endnu en grusgrav.
For borgerne i området, som får én af delene til nabo, er det som et valg mellem pest eller kolera. De hælder dog alligevel mere til den ene mulighed fremfor den anden.
- Af to onde ting, vil jeg foretrække et solcelleanlæg, fordi det ikke støjer, og møger og giver øget trafik, siger Arnt Murberg, der er bestyrelsesmedlem i Spørring Borgerforening, og som også bliver nabo til enten et solcelleanlæg eller en grusgrav.
Arnt Murbergs nabo Bo Mikkelsen vil for alt i verden også helst undgå, at valget falder på grusgraven.
- Det vil både give støj og støv. Især for byen som ligger vest for grusgraven. Man er jo ikke flyttet på landet for at kigge på en grusgrav, siger Bo Mikkelsen fra Spørring til TV2 ØSTJYLLAND.
Solceller på 3,5 meter som nabo
Aarhus Kommune har, som en af deres politiske mål om at blive CO2-neutral i 2030, planer om solceller i netop Spørring.
- Vi har behov for at placere et solcelleanlæg, og jeg synes, vi skal lytte til borgerne, siger Gert Bjerregaard (V) fra Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.
Men det vil borgerne jo kun have, fordi de ender med at få en grusgrav ellers, ikke?
- Jeg har været til borgermøde i Spørring, og her siger de, at de gerne vil have et solcelleanlæg af en vis størrelse, og det synes jeg, vi skal lytte på, siger Gert Bjerregaard.
Solcelleanlæggene vil dække et langt større areal end grusgraven, og det har naboerne det ikke godt med.
- På tre af siderne på min ejendom vil jeg få solcelleanlæg, som er 3,5 meter høje og gå helt op til min hæk, og det har jeg det ikke specielt godt med. Men det er bedre end grusgraven, som vil give så meget støj og møg, siger naboen Arnt Murberg til TV2 ØSTJYLLAND.
Grusgraven kan kun være i Spørring
Region Midtjylland har udpeget området som et muligt sted at placere en 77 hektar stor grusgrav, hvor der kan graves sand, grus og sten.
Råstoffer er materialer som sand, grus, kalk og ler, der ligger i de øverste jordlag i Danmark. Det bruges primært i bygge- og anlægsbranchen til veje, huse, flisebelægning, sandkasser og spagnum i haven.
- Vi har afsøgt området i hele regionen, og vi skal bruge de materialer, og derfor peger vi på steder, hvor der er mulighed for det, og i Aarhus Kommune er der kun et sted, hvor der er mulighed for det, og det er ved Spørring, siger Flemming Knudsen (S) fra Region Midtjylland til TV2 ØSTJYLLAND.
Og selvom Regionen har brug for et sted, hvor de kan lave en grusgrav, falder det altså ikke i god jord i landsbyen.
Den skal jo ligge et sted. Må I ikke bare affinde jer med det?
- Jo, men jeg synes ikke, det er vores tur, siger Arnt Murberg fra Spørring.
Solcelleanlæg vil give kompensation
Med solcelleplanerne følger også en kompensation til de nærmest berørte grundejere, og den kompensation følger ikke nødvendigvis med, hvis den nye nabo bliver en grusgrav.
- Hvis det her bliver til en grusgrav, får os og naboerne og byen ingenting for det. Ved solcelleplanen er der trods alt en fordelagtig aftale for alle os, der blive berørte af det, når nu vi bliver bedt om at flytte, siger Bo Mikkelsen fra Spørring.
Om det bliver grusgrav eller solceller, der flytter ind, er først endelig afgjort i det nye år. I mellemtiden ser landsbyborgerne frem til at få en afklaring.
- Vi er rigtig trætte af at have det til at hænge over os i dagligdagen, så vi vil rigtig gerne have en afklaring, men vi vil også gerne vente lidt længere for at få den rigtige afklaring, siger Bo Mikkelsen til TV2 ØSTJYLLAND.