Smider flere tons fisk i havet: Nu svarer ministeren
Fjellerup-fisker har genudsat flere tons stenbidere, mens der har været indført kvoter for første gang. Nu svarer ministeren på, hvad der skal ske.
Hvorfor skal jeg smide tonsvis af stenbidere ud i havet igen? Er jeg helt nødt til at stoppe med at fiske?
De spørgsmål vil Fjellerups sidste fisker Ted Thommesen rigtig gerne have landets minister for fødevarer, landbrug og fiskeri til at svare på.
- Det her handler også om at finde den rigtige balance, siger Venstre-ministeren Jacob Jensen og uddyber:
- Nogle mener, at jeg omgående skulle have lukket for stenbiderfiskeriet, og så er der fiskerne, der siger, at de fanger rigtig mange stenbidere.
Kvote for første gang i historien
For første gang er der indført kvoter på stenbiderfisken i Danmark. Sidste år blev der fanget rekord få - ifølge DTU Aqua, kun fem procent af gennemsnittet de seneste 10 år.
Det fik DTU Aqua til at anbefale et stop for fiskeriet af stenbiderfisken. Samtidig har flere af de tilbageværende stenbider-fiskere oplevet, at der i år er en del flere stenbidere end normalt.
Og her har fiskeriministeren, mener han selv, lagt sig et sted i midten med en kvote på 40 kg fisk om ugen.
- Der finder jeg så en balanceret tilgang, så vi både kan få et fiskeri, men vi også kan få et bedre datagrundlag, og dermed have en stærkere biologisk rådgivning til at kunne fange stenbideren fremadrettet på en mere bæredygtig måde, siger Jacob Jensen.
Smider tons og tusindvis af kroner ud i havet
Da TV2 Østjylland var ombord på kutteren Ida sammen Ted Thommesen 26. marts i år, gik kan han ifølge sin egen beregning glip af en indtjening på mellem 30.000-40.000 kroner.
Det er hunnerne, som bliver tømt for rogn og solgt til fiskehandlere. Sæsonen med stenbidere er kort, og den varierer alt efter havtemperaturen. Det er først, når det er varmt nok, at stenbideren trækker ind fra det åbne hav og gyder tættere på kysten.
Den dag genudsatte han, hvad der svarer til 252 kg fisk - altså langt over kvoten på 40 kg om ugen.
Ted Thommesen skal i år notere alle de fisk, han genudsætter fra sine bundgarn. På de tre uger, som siden er gået, har han genudsat 3.708 kg stenbiderfisk. Det er 2.900 procent mere end de 120 kg, som han har måttet tage med på land de tre uger.
I den periode har han haft lukket for godt halvdelen af hans i alt 12 bundgarn, så potentielt kunne han have fanget væsentligt flere.
TV2 Østjylland har fremlagt tallene for fiskeriminister Jacob Jensen.
- Det viser jo det nuancerede billede, jeg skal stå i. Altså på den ene side oplever fiskeren her, at der er rigtig mange stenbidere. Overfor det får jeg en biologisk rådgivning fra DTU Aqua, som vurderer, at der skal sættes en nulkvote, siger Jacob Jensen.
Kvoten er en indirekte lukning af bundgangsfiskeren her, mener han. Hvorfor ønsker I at lukke hans forretning?
- Jeg ønsker ikke at lukke nogens forretning. Vi har også forskellige muligheder for at opretholde kystfiskeriet. Vi har en kystfiskerordning, hvor man reserverer kvoter til netop kystfiskerne. Vi har et skånsomt mærke, som også er med til at underbygge dem, som fisker på en bestemt måde. Så der er forskellige tiltag.
Hvad med næste år, hr. minister?
Sæsonen for stenbidere kan snart være ovre for i år, vurderer fiskeren Ted Thommesen.
Mens han venter på, at hornfiskene svømmer i garnene om et par dage, og makrellen kommer til sommer, mangler han svar på, om der er kvoter på stenbideren næste år.
- Allerede i august går vi gang med at gøre vores garn klar til næste sæson og vurdere, om vi skal investere i nye pæle til garnene, siger Ted Thommesen.
- Hvis det fortsætter på denne måde, så er vi tvunget til at stoppe med at fiske.
Her svarer ministeren Jacob Jensen, at de bruger årets registreringer af genudsatte stenbidere til at se på, hvad der skal ske næste år.
- Når den her sæson er færdig, evaluerer på det data, og så kommer vi til en konklusion derefter, siger Jacob Jensen.
Der er ingen konkret dato på, hvornår det arbejde er slut.