Spontan beslutning ændrede Sylvesters liv
21-årige Sylvester Elvis Sørensen satte hele børneopsparingen over styr, da han fra den ene dag til den anden blev selvstændig.
På Danmarks mest afsides ø, Anholt, står Sylvester Elvis Sørensen. Han fører med øvet hånd skeen gennem den cremede masse, der krøller sig sammen til en kugle.
Som så mange andre unge mennesker bruger han sommeren på at lange is over disken. Alligevel er 21-årige Sylvester som de færreste på sin alder.
For mens de fleste ubekymret kan smide forklædet, når vagten er forbi, ser det noget anderledes ud for ham. Sylvester sælger nemlig ikke bare isen. Han har selv lavet den, og så ejer han Sylles Isfabrik, som han også har lagt navn til.
- Jeg kunne godt bare være startet på en uddannelse og have åbnet min isforretning senere, men man kan altid skubbe ting, og så går man glip af meget. Når man har en idé, skal man følge den, ellers tror jeg ikke, man får ført den ud i livet, siger han.
Sylvester er opvokset på Amager og trods sin store kærlighed til Anholt, lå titlen som selvstændig ismand på øen ikke i kortene. Men da coronapandemien spændte ben for en gammel drøm, tog han en spontan beslutning.
En nedslående besked
I flere år havde Sylvester set frem til at sætte huen på hovedet og punktum efter tre år på HHX. Den eneste skole, han nu var interesseret i, var den på ski, og derfor havde han fået en kontrakt som skiguide i Alperne.
Men en oktoberdag i 2020 fik han en nedslående besked.
Coronapandemien havde på det tidspunkt været i Danmark i mere end et halvt år, og selvom Sylvester havde håbet til det sidste, sluttede eventyret, før det overhovedet var begyndt.
- Jeg havde nok godt set den komme, men da jeg fik beskeden, var det lidt provokerende for min eksistens. Det havde været min plan og drøm i mange år, og nu stod jeg der og vidste ikke, hvor længe corona ville vare, siger Sylvester.
Rådvild tog han et 8-16-kontorjob. Men uden noget at arbejde hen imod eller spare op til truede vintermørket og kedsomheden med at tage over.
- Jeg kom hjem og tænkte: Nu kan jeg mærke, at jeg ikke magter at tage på arbejde igen i morgen, fortæller han.
Der skulle ske noget. Og inden han kunne nå at tænke to gange over det, havde han sat sig ned og med Googles hjælp oprettet en virksomhed.
I stedet for is under skiene ville han have den mellem hænderne. Han fik hurtigt et tilbud på isudstyr, men prisen på 750.000 havde nær punkteret projektet.
Fandt gammel pølsevogn
Sylvester har tilbragt mange somre på øen i Kattegat, og roen sænker sig allerede hos ham, når han går ombord på færgen. Det eneste, øen manglede, var hjemmelavet is, havde han en gang imellem tænkt.
Den flygtige tanke ramte ham igen, da han sad der og var kørt sur i det kedelige kontorjob. Og selvom det fornuftige måske havde været at søge ind på en uddannelse ligesom mange af vennerne, var Sylvester ikke klar til at binde sig til bøgerne. Han ville ud og opleve noget.
- Jeg er lidt bange for, at når den mølle først kører, så er man pludselig 50 år og har siddet på sit kontor hele sit liv. Det er det værste, jeg kunne forestille mig, siger han.
Så i løbet af aftenen fik han meldt sig på flere iskurser, og snart havde han også fundet en vogn til sin lille isfabrik. Og da den første krise over prisen på udstyr var afværget ved at købe brugt, begyndte forvandlingen af vognen.
Kun én ting er planlagt
Efter at have øvet sig derhjemme til den sad lige i skabet, serverede Sylvester således sin første hjemmelavede is i sommeren 2021. Det blev samtidig året, hvor han endelig kom afsted som skiguide.
- Lige nu har jeg indrettet et liv, hvor jeg laver is om sommeren og står på ski om vinteren. Og jeg har ikke et voldsomt behov for, at det behøver stoppe lige nu, siger han.
Til tider kan det dog godt stresse ham, at nogle af vennerne er færdige med deres uddannelse om fem år, mens han ikke ved, om han selv er gået i gang.
Sylvester er dog overbevist om, at han ikke er færdig med at lære og ønsker at uddanne sig en dag. Men ikke nu.
- Især i år har jeg fundet en ro i, at det er okay. Jeg giver ikke så meget for forventningspresset fra andre, fortæller Sylvester.
Tingene behøver ikke være så timede og tilrettelagt, mener han. Men én ting ved Sylvester dog. Han skal sælge sin is på Anholt igen til næste år.
Se mere til Sylvesters liv som ung og selvstændig på Anholt her: