Bilister punkterer på stribe: Vejene er hullede som en schweizerost

På grund af regn og frost er flere veje i Østjylland ramt af store huller. På Skalborgvej nær Odder punkterer bilisterne på stribe

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Rene og Maja Ploug bor på Skalborgvej, hvor bilister ofte oplever skader som følge af store vejhuller.

Vejene i Østjylland er ramt af store vejhuller for tiden. Regn og temperaturer under frysepunktet tager hårdt på asfalten, der flere steder må give efter.

Pludselig eksploderer mit dæk, og jeg mister kontrollen over bilen
Julie Grangaard, bilist, Odder

På Skalborgvej, lige udenfor Odder, er bilisterne særligt hårdt ramt. Her er punkterede, flænsede dæk og andre skader næsten hverdag for bilisterne. Den smalle vej tvinger nemlig trafikanterne ud i rabatten, og her venter huller med en dybde på 10-15 centimeter.

På Skalborgvej bor Maja og Rene Ploug. De kan hver dag følge med i bilisternes store udfordringer.

- Der var tre, som punkterede her i weekenden. Og en i sidste uge, fortæller Maja Ploug til TV2 ØSTJYLLAND.

Parret er selv punkteret fem gange indenfor det seneste halve år. De mener, at kommunen kommer med kortsigtede løsninger, når den gang på gang forsøger at lappe hullerne.

Et af de store huller på Skalborgvej i Odder Kommune. 

Svært at komme problemer til livs

Det er Vej og Park i Odder Kommune, der står for vedligeholdelsen af områdets veje. Kommunen erkender, at der er udfordringer med flere lokale veje, men det er svært at komme alle problemerne til livs.

- Det hele handler om økonomi og prioritering, og en vej som Skalborgvej får ikke nyt slidlag i de kommende år, siger Leo Kristoffersen, der er leder i Vej og Park.

Vej og Park vil dog igen lappe hullerne i rabatten, når vejret tillader det.

- Jeg kan love, at ligeså snart vi kan komme til at lave ordentligt arbejde, så bliver det lavet, siger Leo Kristoffersen.

Indtil da har kommunen forsøgt med skilte og kegler for at gøre bilisterne opmærksomme på vejens udfordringer.

Mor og datter tæt på uheld

Julie Grangaard er en af de bilister, som har haft en ubehagelig oplevelse med et vejhul. Forleden kom hun kørende med sin toårige datter på bagsædet.

- Pludselig eksploderer mit dæk, og jeg mister kontrollen over bilen, fortæller Julie Grangaard.

Hun ramte et 13 centimeter dybt hul i rabatten på Skalborgvej og endte få centimeter fra grøften.

Det var dette 13 centimeter dybe vejhul, som Julie Grangaard ramte med sin datter på bagsædet. Der er sidenhen kommet en kegle i.

Udover den ubehagelige oplevelse kan hun nu se frem til en regning på 4.000 kroner for reparation af bilen. Hun har af princip sendt regningen til kommunen for at gøre opmærksom på problemet.

Det er dog yderst tvivlsomt, om Julie Grangaard får penge fra kommunen. Odder Kommune udbetaler kun sjældent  erstatning til bilister, der har ramt et vejhul.

- Det sker, men det er ikke noget, der sker ti gange om året. Nærmere to-tre gange, siger Leo Kristoffersen fra Vej og Park i Odder Kommune.

Helle Brasch, der er jurist i FDM fortæller om, hvad man egentlig gør, og om man kan forvente at få en erstatning, når man kører i et hul i vejen. Det grundlæggende er anmeldelse af skaden og dokumentation. Hertil kommer, at kommunen skal have udvist forsømmelighed.

Flere veje i dårlig stand

Det er ikke kun Skalborgvej, som mangler vedligeholdelse. På Facebook har TV2 ØSTJYLLAND fået flere hundrede henvendelser fra borgere, som er utilfredse med flere veje i Odder Kommune.

Petersholmvej er jo som en schweizerost
Maria Nielsen, Facebook-bruger

- Rasborgvej. Kæmpe huller i rabatten i begge sider af den smalle vej. Man skal ofte ud i rabatten, da der er meget trafik. Også tung trafik som lastbiler, traktor osv., skriver Gitte Hasle Sander.

- Petersholmvej er jo som en schweizerost, skriver Maria Nielsen.

- Oldrupvej gennem Oldrup. Det er lap på lap, skriver Else Marie Bojsen.

Leder hos Vej og Park i Odder Kommune, Leo Kristoffersen, forstår godt, at folk kan være utilfredse, men det hele handler om økonomi og prioritering.

- Vi laver veje hvert år, og vi laver dem i prioriteret rækkefølge. Men hver gang vi laver den ringeste vej, så er de ringeste stadig tilbage. De ligger bare et andet sted, siger Leo Kristoffersen.

Han fortæller desuden, at han ikke på nuværende tidspunkt kan sige, hvilke veje der bliver repareret i den nærmeste fremtid.

I videoen øverst i artiklen kan du se nærmere på de østjyske vejhuller.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her