Droner og brandfolk i storstilet øvelse på færge
Selvom Tunøfærgen er lille af størrelse, kan den være en stor udfordring for brandfolkene, hvis der opstår brand.
Havnen i Hou blev mandag lyst op af blå blink fra adskillige brandbiler, der alle søgte i retning af den mere end 30 år gamle Tunøfærge ved kajen.
Der var dog hverken tale om ildebrand eller falsk alarm, men derimod en brandøvelse, hvor brandfolk fra omegnen skulle simulere en redningsaktion på færgen.
- Det er en færge, som kan have op mod 200 passagerer, og det vil altid være en udfordring for os, når der er brand i de her skibe, siger afdelingschef for Østjyllands Brandvæsen, Simon Bøgedam, inden han fortsætter:
- Det er en kæmpe mulighed at få lov til at komme herned og træne vores mandskab i sådan en øvelse.
Hvad skal der ske?
Det var kun enkelte instruktører fra Østjyllands Brandvæsen, som vidste, hvad der skulle foregå på havnen.
- Det er også sådan, vi arbejder, når vi kommer ud på udrykningerne, så mandskabet møder op, og så finder vi ud af opgaverne undervejs, siger Simon Bøgedam.
Øvelsen, som brandvæsnet troppede op til på Hou Havn, blev opdelt i tre.
Her var der blandt andet en brand i motorrummet, hvor nogle personer var fanget. Flammerne blokerede adgangen fra dækket og ned til personerne, og så var enkelte personer røget overbord, som skulle reddes op af de kølige bølger.
Observant besætning
Det var dog ikke kun beredskabet, som var i fuld sving på havnen. Også mandskab fra Tunøfærgen var til stede ved øvelsen.
- Vi skal kunne sikre, at passagerne kommer sikkert frem og tilbage fra Tunø i god behold, siger overfartsleder på Tunøfærgen, Bjarne Møllgaard.
På trods af at den røde færge ikke har været udsat for et rigtigt tilfælde af brand eller lignende ulykke, er det væsentligt at vedligeholde beredskabet, påpeger overfartslederen.
- Det kunne være, at det skete en dag, og så skal vi være klar, siger Bjarne Møllgaard.
Nyt legetøj
Som noget nyt tester Østjyllands Brandvæsen også sit drone-beredskab af, mens de redder folk op fra vandet.
- De, der lå ude i vandet, nåede kun at ligge der i 15 minutters tid, inden vi fandt dem ved hjælp af de nye droner, som har termiske kameraer siddende under sig, siger Simon Bøgedam fra Østjyllands Brandvæsen.
De termiske kameraer hjælper beredskabet med at kunne se menneskerne i vandet, da kropsvarmen giver udslag på billederne fra kameraet.
- Indsatsen er gået over al forventning, siger overfartsleder på Tunøfærgen, siger Bjarne Møllgaard.