Efter oversvømmelser: Kommune vil i dialog med borgere

Efter oversvømmelser af flere huse og Odder Museum inviterer kommunen nu til borgermøde om håndtering af regnvand

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Sådan her så der ud ved Odder Museum tidligere på ugen efter et kraftigt regnvejr. Foto: Bent Juul

Da et skybrud tirsdag ramte Odder, gik det hårdt ud over flere af byens huse og Odder Museum.

Flere borgere mener, at der i den grad skal handles fra kommunens side, og Ole Lyngby Pedersen (V), formand for Miljø-, Teknik- og Klimaudvalget i Odder Kommune, mener, at der er brug for borgernes sparring.

- Når borgerne bliver berørt og frustreret står med regnvand i kældre og nogen steder i huse, så er det vigtigt, at vi kommer et skridt nærmere for at finde ud af, hvordan vi undergår det fremadrettet. Og det gør vi i dialog med borgerne, siger Ole Lyngby Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Henrik Tranums hus var et af de huse, der blev ramt hårdt af de store vandmasser. Ham og hans familie er nødt til at flytte i skurvogn i indkørslen det næste stykke tid, så huset kan blive renoveret oven på oversvømmelsen.

Det gik hårdt ud over Odder Museum, da skybruddet ramte. Museet stod i vand til soklerne.  Foto: Bent Juul

- Vi er nødt til at flytte ud af huset, få skilt det hele ad, få det affugtet, tørret, malet og så få nye gipsvægge og gulve, fortalte han til TV2 ØSTJYLLAND tirsdag.

Han mener, at kommunen skulle have gjort noget mere tidligere for at undgå oversvømmelser. Hans hus blev nemlig også oversvømmet for to år siden, da store vandmængder ramte Odder.

Henrik Tranum markerer, hvor højt vandet stod i huset. 

- Det er ikke første gang, at det er sket, og vi fornemmer ikke rigtigt, at der er sket så meget siden, lød det fra ham tirsdag.

Ole Lyngby Pedersen ønsker at løse problemet hurtigst muligt, men han mener ikke, at man kunne have forudset, at det ville gå så galt.

- Vi kan altid, at vi kan gå ind og efterrationalisere, men jeg tror ikke, at nogen kunne have forudset, hvordan det ville gå. Heller ikke vores eksperter, hvor vi har ingeniører til at hjælpe os, siger han.

Vi kan altid, at vi kan gå ind og efterrationalisere, men jeg tror ikke, at nogen kunne have forudset, hvordan det ville gå. Heller ikke vores eksperter, hvor vi har ingeniører til at hjælpe os.
Ole Lyngby Pedersen (V), formand for Miljø-, Teknik- og Klimaudvalget

For ham er det vigtigt, at der nu bliver sat gang i nogle ting, og at man bruger borgernes erfaringer til at lave nogle klimatiltag, der sikre byen mod kommende klimahændelser.

- Det der er sket er beklageligt, men det er svært at dæmme op for naturens kræfter. Nu er det vigtigt, at vi får lavet nogle tilpasninger, så vi kan håndtere hændelserne fremadrettet. For vi ved, at de helt sikkert igen.

Odder Å gik over sine bredder. Foto: Bent Juul

Odder Kommune har endnu ikke fastsat en dato for borgermødet, men Ole Pedersen har allerede i dag, fredag, modtaget tilbagemeldinger fra flere borgere.

- I eftermiddags fik jeg tre opkald fra forskellige borgere, der synes, at det er godt, at vi vælger at inddrage dem.

VIDEO: I Skanderborg har de sikret sig mod skybrud ved hjælp af et bassin, som leder vandet videre ud gennem søen og via en kanel ud i svanesøen. Videoen er fra onsdag 15. august 2018. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her