Frivillige kan få Odders redningsbåd tilbage på vandet
Redningsbåden i Odder bliver snart taget på land, men frivillige kræfter kan måske få båden tilbage i drift
I 40 år har en redningsbåd været en fast del af beredskabet i Odder Kommune, hvor den har hjulpet folk i nød til søs.
Hverken kommunen eller brandvæsenet vil dog betale for båden, og den er derfor kommet på land og skal sælges.
Beslutningen har mødt meget modstand i Odder, og en byrådspolitiker vil derfor gøre en stor indsats for, at båden igen kan komme ud at sejle.
- Jeg appellerer til mine byrådskollegaer og håber, at jeg kan vise dem nogle tal, hvor driftsomkostningen måske er det halve af det, de troede, da beslutningen blev truffet i sidste byrådsperiode, siger Finn Thranum (V) til TV2 ØSTJYLLAND.
Han er byrådsmedlem for Venstre i Odder Kommune og er klar over, at han kan få svært ved at overbevise sine kollegaer. Derfor er han klar til at se på andre løsninger.
- Vi håber, at det lykkes, og ellers må vi se på en plan B. Måske kan det kan være frivillige kræfter, der går i gang med at kæmpe for det. Måske med donationer i lighed med det, som Nordfalken i Egå har lavet, siger han.
Båden koster 170.000 kroner om året at drive, og den udgift vil altså hverken Østjyllands Brandvæsen eller Odder Kommune fremover betale. Det har fået Odder-borgerne til at søge inspiration i Egå nord for Aarhus.
Egå-frivillige har løst problemet
I Egå har redningsbåden 'Nordfalken 2' netop fået nyt udstyr. Redningstjenesten drives til daglig af 27 frivillige, der på skift døgnets 24 timer er klar til at rykke ud på vandet for at assistere sejlende i nød. Det hele er frivilligt og bliver sponseret gennem fonde.
Sådan en løsning kigges der nu også mod i Odder, men det er ikke lige til at få et frivillige redningskorps op at stå.
- Det er et stort arbejde. Hvis man lægger en masse arbejde i det og er villig til at modtage en masse nej’er fra forskellige fonde, så pludselig en dag, kommer der også et ja en gang imellem, siger Mads Thøger Jensen, der er formand i Nordfalken.
Den opfattelse er byrådsmedlemmet Finn Thranum enig i.
- Hele det setup er yderst komplekst. Der skal frivillige til at sejle den, og man er afhængig af donationer. I det her tilfælde kan det sagtens være et supplement til det, der skal foregå i Odder Kommune, siger Finn Thranum.
Stor lokal opbakning til redningsbåd
Efter påske vil Finn Thranum få Odder Byråd til at tage stilling til redningsbåden igen. I mellemtiden er båden i Odder på land og ude af funktion, og det ærgrer de lokale.
- Det er uanstændigt, så kort kan det siges. Odder Kommune kan ikke være det bekendt, siger formanden for Saksild og omegns lokalråd, Lisbeth Bonde til TV 2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
- Vi profilerer os på vores kyst og hav, så kan vi ikke være bekendt ikke at have sikkerheden i top, siger hun.
Også i Roklubben kommer de til at savne redningsbåden.
- Den redningsbåd har givet os tryghed. Vi har vidst, at vi altid har kunnet få fat i kvalificeret hjælp på meget kort tid, siger formand for Odder Roklub, Inger Lise Rasmussen, til TV2 ØSTJYLLAND.