Niels og Zsofia kæmper for at få hjælp til deres datter - nu erkender kommune fejl
Familien Kaysen fra Odder har det seneste år kæmpet for at få den mest basale hjælp til deres lille datter, som har Downs syndrom. Nu anerkender kommunen, at der er begået fejl i sagsbehandlingen.
Det seneste år har forældreparret Niels og Zsofia Kaysen fra Odder kæmpet en brav kamp for at få støtte og hjælp til deres 18 måneder gamle datter, Amalia, som har Downs syndrom.
Nu erkender Odder Kommunes Børne- og Familiecenter i en 14 sider lang redegørelse, at de har begået fejl i sagsbehandlingen. Erkendelser, som familien Kaysen dog ikke mener, de kan bruge til noget.
- Flere af de ting, de skriver, ligger et stykke fra det, som vi opfatter som sandheden, siger Niels Kaysen til TV2 ØSTJYLLAND.
Dette forløb har blandt andet fået familien til at kritisere Børne- og Familiecentret for at begå lovbrud, lave fejl, overskride kommunens egne sagsbehandlingsfrister, have dårlig kommunikation og generelt ikke leve op til kravet om at give den vejledning og støtte, som deres datter er berettiget til at få.
- Det er da fint, at de erkender nogle fejl, men de anerkender ikke, at der er begået lovbrud og lavet graverende fejl. De siger egentlig bare, at det er fejl, vi kan forvente, og det forstår jeg ikke, man skal kunne forvente af en forvaltning, når man står med et stort problem og beder om hjælp og støtte, siger Niels Kaysen til TV2 ØSTJYLLAND.
Familien Kaysen opdagede først, at Amalia har Downs syndrom, da hun var fire måneder gammel. Herefter fik de at vide af fagpersoner, at hun både havde brug for en fysioterapeut, en ergoterapeut, en talepædagog og hjemmetræning.
På trods af det har familien i samarbejde med deres to advokater fra HjulmandKaptain selv skullet sørge for, at Amalia har fået en talepædagog og en ergoterapeut. Der gik henholdsvis seks måneder og 11 måneder, før disse to fagpersoner blev tilknyttet Amalia.
Forvaltning: ”Det er ikke grove fejl”
I redegørelsen konkluderes der blandt andet:
- Efter en samlet gennemgang af ovenstående punkter (red. familiens kritikpunkter) er det Børne- og Familiecenteret og Ledelse & Udviklings samlede vurdering, at sagsbehandlingen ikke afviger væsentligt, fra dette forældre kan forvente af sagsbehandlingen i en forvaltningsmyndighed, og hvad en forvaltningsmyndighed skal levere, står der i redegørelsen, som TV2 ØSTJYLLAND har set.
TV2 ØSTJYLLAND vil gerne have spurgt lederen på Børne- og Familiecentret, Theresa Kepp, om konklusionen i redegørelsen betyder, at man som borger i Odder Kommune skal forvente, at det generelle serviceniveau på børne- og handicapområdet er på det niveau, som familien Kaysen har oplevet.
Børne- og Familiecentret vil dog slet ikke kommentere på sagen:
- Fra Odder Kommune har vi ikke yderligere kommentarer til sagen, skriver Theresa Kepp til TV2 ØSTJYLLAND.
I redegørelsen erkender Børne- og Familiecentret dog, at en enkelt ansøgningsfrist ikke er behandlet i overensstemmelse med de politiske vedtagne frister, og at der i en enkelt sag er givet en forkert vejledning til familien.
- Det anerkendes ligeledes, at der er begået fejl i sagsbehandlingen, men der er ikke konstateret grove forhold eller væsentlige sagsbehandlingsfejl, som bør føre til politianmeldelse, står der også i redegørelsen, som henfører til, at familien Kaysen truer med at politianmelde kommunen og herunder lederen af Børne- og Familiecentret.
Børne- og Familiecentret erkender også, at kommunikationen ikke har været tydelig nok.
Politisk udvalg: ’Ikke tale om graverende fejl’
Det er formanden for Børne-, Uddannelse- og kulturudvalget i Odder Kommune, Lone Jakobi (S), der har anmodet Børne- og Familiecentret om at lave en redegørelse af sagsbehandling af Amalia.
For en uge siden modtog hun redegørelsen, og på den lukkede del af sidste mandags udvalgsmøde drøftede politikerne i Børne-, Uddannelse- og kulturudvalget redegørelsen. I referatet fra mødet står der:
- Udvalget konstaterer, at der ikke er begået graverende fejl eller lovbrud i sagen.
- Udvalget konstaterer endvidere, at der på kommunikations- og samarbejdsdelen er plads til forbedring hos de involverede instanser i kommunen. Udvalget hæfter sig ved, at disse udviklingsområder adresseres i den aktuelle genopretningsplan, som der arbejdes med i Børne- og Familiecentret, hvorfor Børne-, Uddannelses- og Kulturudvalget ser frem til at behandle sag om status på genopretningsplanen på næstkommende udvalgsmøde, står der.
TV2 ØSTJYLLAND arbejder på at få en kommentar fra Lone Jakobi.
Tilbage står familien Kaysen og venter fortsat svar på, hvorvidt Amalia kan få tilkendt hjemmetræning.
- Jeg tror aldrig, det punktum bliver sat. Jeg er bange for, at Amalia når at blive voksen. Hvis det er sådan her, det kører, som vi ser i redegørelsen, så bliver vi aldrig færdige, siger Niels Kaysen til TV2 ØSTJYLLAND.