Politikere og lokale vil have redningsbåd tilbage til Odder
Redningsbåden i Odder er blevet sparet væk, og står til at skulle sælges. Men mandag skal byrådet finde ud af, om man alligevel kan finde penge til båden
Opdatering, mandag kl. 23.00: Mandag aften nåede byrådet i Odder ikke frem til en beslutning om, hvorvidt kommunen skal have redningsbåden tilbage. I stedet blev beslutningen udskudt en måned.
___
Koster 170.000 kr. om året
Mandag aften skal byrådet til at tage stilling til, hvorvidt man vil have redningsbåden tilbage til Odder.
Båden har været en fast del af beredskabet i Odder i 40 år, men tidligere på måneden – 1. april – blev redningsbåden taget ud af drift og kørt til Aarhus. Nu står den for at skulle sælges.
Båden koster 170.000 kroner om året at drive, og den udgift vil altså hverken Østjyllands Brandvæsen eller Odder Kommune fremover betale.
I fremtiden vil en redningsbåd rykke ud fra enten Aarhus eller Skanderborg, hvis der er nødstedte ved kysten i Odder.
Det har skabt utryghed hos borgerne i Odder, som frygter, at der nu bliver forringelser i beredskabet.
- Det handler ikke kun om badeturister og badegæster, det handler også om, vi skal have en båd, der rykker ud til olieforurening, der kan ligge spærre ud. Der er mange ting, hvor den kan gøre en indsats. Det kan være, den ikke redder liv, men får folk i land, siger Lisbeth Bonde, der er formand i Saksild Lokalråd.
Lisbeth Bonde har fået lov til at starte byrådet med nogle spørgsmål til byrødderne. For som hun selv siger, så er det dem, hun mangler svar fra – og ikke Østjyllands Brandvæsen.
- Det er Odder Kommune, der sætter standarden for det beredskab, vi skal have, uanset om vi har givet noget magt til Østjyllands Brandvæsen, siger Lisbeth Bonde.
To politikere har også sat redningsbåden på dagsorden. De håber, at man i de kommende budgetforhandlinger kan finde penge til at betale for at have redningsbåden i kommunen.
Læs også:
Finn Thranum, der ikke sad i byrådet i forrige periode, forstår ikke, at man har kunne beslutte at fjerne redningsbåden.
- Jeg synes, det en rigtig forkert beslutning, jeg forstår det simpelthen ikke. Jeg synes virkelig helt grundlæggende, at det er forkert, det kan koste menneskeliv, siger Finn Thranum (V), byrådsmedlem i Odder.
- Mit mål er helt klart, at der bliver støttet om det i dag.
Odder Kommune blev i 2015 enige om at indgå et samarbejde med Skanderborg, Samsø og Aarhus Kommuner om at indgå i Østjyllands Brandvæsen. Men beslutningen om at slå de kommunale brandvæsener sammen er blevet pålagt fra politikerne på Christiansborg.
- Vi har nok været lidt naive i vores tilgang til det her, i forhold til at Odder også bliver set i den her plan, siger byrådsmedlem Marianne Hundebøll (SF).
Derudover erkender hun, at hun muligvis ikke var helt bevidst om beslutningen om at skære redningsbåden væk.
- Jeg tænker, vi skulle have været mere kvikke, da vi lavede budgettet, siger Marianne Hundebøll.