100 dage siden Danmark lukkede ned: Det har vi lært
Det er i dag 100 dage siden, den historiske nedlukning af Danmark trådte i kraft. I dag er det meste åbnet igen. Men meget er forandret - måske for altid.
Den 11. marts 2020 indkaldte statsminister Mette Frederiksen til pressemøde. Her annoncerede hun, at store dele af Danmark ville lukke ned på grund af smitterisikoen ved covid-19.
I dag er det 100 dage siden, at den historiske nedlukning tog fart. Siden da er restriktionerne i Danmark løbende blevet løsnet, og vi er i gang med en genåbning af landet.
Men hvad har vi taget med os fra den drastiske nedlukning?
Nedenfor får du overlægens, ældreplejens, vuggestuens og hygiejnekonsulentens bud:
Ledende overlæge på afdeling for infektionssygdomme
På Aarhus Universitetshospital har coronaperioden givet vigtige erfaringer for fremtiden, lyder det fra ledende overlæge på afdelingen for infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard:
- De sidste 100 dage har vi lært, hvordan vi skal tackle en udfordring i form af virus, som vi overhovedet ikke vidste, hvad var.
- Men på grund af en kæmpe indsat fra befolkningen og personalet her på hospitalet, så lykkedes det faktisk at få inddæmmet smitten, så det ikke blev så alvorligt, som vi frygtede. Vi fik også sat nogle rigtig gode behandlinger op. Det er alles fantastiske indsat, der har gjort, at vi er, synes jeg, kommet rigtigt godt fra det her, siger Lars Østergaard.
Nu er han er spændt på, hvordan virussen udvikler sig herfra.
- Enten vil coronavirus dø ud, og vi vil se nogle små udbrud, som vil gå i sig selv igen. Eller også vil der komme en anden bølge – altså flere og flere smittede i hele Danmark.
- Uanset hvad der vil ske, er vi lidt på pause i øjeblikket. Det giver os god tid til at forberede, hvordan vi skal gøre, hvis det enten bliver små udbrud, eller hvis det bliver en anden bølge. Så vi står meget bedre parat nu her, end vi gjorde i januar, hvor vi ikke vidste, hvad vi havde med at gøre, siger Lars Østergaard.
Direktøren for ældreplejen
Nogle af dem, vi især har skulle passe på, er de ældre.
I marts døde to beboere på Plejehjemmet Hørgaarden i Aarhus efter et smitteudbrud. Men den seneste måned har der ikke været konstateret et eneste tilfælde i ældreplejen i Aarhus.
Ifølge kommunen selv, er det på grund af de meget strikse retningslinjer og en stærk indsats fra ældreplejens personale, der hurtigt har lært at omstille sig, så de ældre er beskyttet bedst muligt.
Der er dog ingen garantier for, at det varer ved, lyder det:
- Vi skal huske, at vi er i gang med at åbne for samfundet. Det betyder også, at der kommer flere ind på vores plejehjem. Det er klart, at når samfundet bevæger sig mere end før, så vil der være en risiko for, at virussen kan komme ind på vores plejehjem.
- Men skulle den komme ind har vi nogle benhårde procedurer for, hvordan vi lukker ned og følger smittekæderne, så vi kan begrænse et eventuelt smitteudbrud til mindst muligt, siger Hosea Dutschke, direktør hos Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.
Institutionslederen
I bestræbelserne på at undgå smittespredning blandt børn, er livet i daginstitutionerne blevet ændret markant siden nedlukningen.
Det har betydet flere voksne til at tage sig af børnene, større fokus på rengøring og håndvask og væsentligt flere aktiviteter udendørs.
Og sådan vil det blive ved med at være i lang tid fremover, lyder det fra en institutionsleder i Silkeborg:
- Vi arbejder på, hvordan vi kan lave noget mere overdækning, til når vejret bliver koldere, så børnene kan sidde i læ, når de er ude. For vi kommer til at fortsætte med at være meget ude. Det er der ingen tvivl om, siger Lone Kølner, institutionsleder i daginstitutionen Sejs-Laven i Silkeborg Kommune.
Hygiejnekonsulenten
Grundig håndvask og sprit har vi alle stiftet bekendtskab med i coronaperioden.
I Silkeborg Kommune har det øgede fokus på håndhygiejne, ifølge kommunen, ført til et generelt lavere sygefravær.
Derfor vil den nye standard blive det nye normale, lyder det fra kommunens hygiejneansvarlige.
- Det er blevet en del af vores måde at tænke vores hverdag på, og det er blevet almindelig praksis på alle kontorer, daginstitutioner, plejecentre og botilbud. Det er noget af det, vi vil tale om og have opmærksomhed på, også fremadrettet, siger Marie Louise Daugaard, kommunal hygiejnekonsulent i Silkeborg Kommune.